Куп Радивоја Кораћа: Партизан преотео трофеј Звезди

Чуда се догађају, поготово када су кошаркаши Партизана у питању...
partizan, kss
Фото: КСС

Црно – бели су, мимо свих очекивања, преотели Куп Радивоја Кораћа Црвеној звезди, у којој су водили више од 39 минута, па иако су црвено – бели били близу преокрета, пулени Ненада Чанка били су срећнији и спретнији и у финишу успели да сачувају вођство.

Када је у петој секунди меча Дангубић закуцао и довео Звезду у вођство, сигурно нико није могао да наслути какве ће нападачке муке задесити црвено – беле у првој четвртини. Наиме, кошаркаши актуелног браниоца Купа ништа нису могли да погоде из игре, па су остатак поена убацили из слободних бацања. Са друге стране, црно – бели су били изузетно рапсоложени, нарочито изван линије 6, 75 ( две тројке Величковића, по једна Вона и Аранитовића, без промашаја), те су на крају прве деонице имали нестварних 16 поена предности. 

Фото: KSS

У другој, Партизан је изашао из бонуса за само минут и 14 секунди, што се покало као проблем за изабранике Ненада Чанка, јер су по три фаула до одласка на одмор зарадили Гагић, Андрић, Си и Шалић. Ипак, иако је извела мноштво пенала (21 у првом полувремену) Звезда то није казнила на прави начин, јер и даље шут није служио црвено – беле. Имао је Партизан у два наврата и 20 поена вишка, а  на полувремену на семафору је стајало крајње неочекиваних 31:49.

Друго полувреме почело је тројком Дангубића и са четири фаула црвено – белих после свега минут и пар секунди. Ипак, чрвста, препознатљива одбрана Звезде је профункционисала, Партизан се мучио у нападу и предност му се полако топила. Стигли су играчи српског шампиона ма минус пет (47:52), али су црно – бели направили серију од 10:0. Ипак, Звезда је боље одиграла у финишу треће деонице, која се завршила резултатом 55:65.

Фото: KSS

На почетку полседњег периода, Андрић је зарадио пету личну грешку, а Звезда је полако топила предност вечитог ривала. Стигли су црвено – бели до минус три (66:69), али нису имали снаге и концентрације за потпуни преокрет. У напетој пенал завршници, Партизан је успео да, пре свега захваљујући сјајном Вилијамс – Госу, сачува вођство и подигне “Жућкову левицу”.

Финални меч пратио је у дворани „Чаир“ и почасни председник КСС и легенда светске кошарке Бора Станковић.

Фото: KSS

Д. Кнежић  

Црвена звездаПартизан 75:81   (9:25, 22:24, 24:16, 20:16)

НИШ: хала “Чаир”, гледалаца:5.000.  Судије: Белошевић, Јовчић, Војиновић.

Ц. ЗВЕЗДА МТС: Дангубић 14, Давидовац 2, Лазић 4, Антић 2, Добрић 3, Фелдин 7, Јанковић 6, Рочести 7, Омић, Лесор 4, Енис, Бјелица 14 (6 ск).

ПАРТИЗАН НИС: Вилијамс – Гос 23 (7ас), Вон 6, Си 5, Тадић, Аранитовић 7, Маринковић 10, Танасковић, Величковић 13 (7 ск), Гавриловић, Андрић 3,  Гагић 12, Шалић 2.

Свечана церемонија доделе награда

После финала, одржана је свечана церемонија доделе награда, медаља и пехара. Прво је генерални секретар КСС Дејан Томашевић уручио плакету захвалности КСС за одличну организацију председнику РКСИС и председнику организационог одбора Купа Урошу Парлићу.

Најбољи стрелац финала био је кошаркаш Партизана Најџел Вилијамс-Гос са 23 поена, који је уједно и најбољи играч финала са 31 индексним поеном. Оба признања му је уручио потпредседник КСС за мушку кошарку Игор Ракочевић, док му је Ђорђе Кораћ, брат Радивоја Кораћа, поклонио уметничку слику.

Урош Парлић, председник РКСИС и Драган Марковић, директор Триглав осигурања, насловног спонзора Купа Радивоја Кораћа 2018, поделили су сребрне медаље кошаркашима Црвене звезде.

Фото: KSS

Златне медаље играчима Партизана уручили су генерални секретар КСС Дејан Томашевић и директор Триглав осигурања Драган Марковић.

Велики пехар „Жућкову левицу“ капитену Партизана Новици Величковићу уручио је председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић.

Изјаве по завршетку финала

Душан Алимпијевић, тренер Црвене звезде:

„Честитам Партизану на потпуно заслуженом освајању Купа, били су бољи од прве до последње секунде. Са оваквим уводом и уласком у утакмицу нисмо заслужили победу. Друго полувреме није било довољно и не може да буде када овако уђемо у меч… Цео турнир нисмо одиграли на нашем нивоу на коме играмо у АБА лиги и Евролиги. Покушавао сам у неколико наврата да објасним да је Партизану овај меч заиста значајан, да ће ући са великом енергијом што је јасна ствар, јер су имали такву Европу какву су имали и нису се пласирали у плеј-оф АБА лиге, сигуран сам био да ће отворити утакмицу са добром енергијом. То је био наш највећи проблем и Партизан је потпуно заслужено победио.“

Милко Бјелица, кошаркаш Црвене звезде:

„Нисмо били на нивоу на коме смо иначе, на овом турниру нисмо играли како смо желили. Честитао бих Партизану на победи, окрећемо се даљем такмичењу. Допустили смо им лаке поене и да направе разлику током прве четвртине коју смо после стизали током целе утакмице и на крају нисмо успели.“

Ненад Чанак, тренер Партизана:

„Још сам под утиском, емоције су јаке, не знам шта бих рекао… Изузетно битан трофеј за Партизан после поста од четири године, коначно трофеј у витринама… Меч смо одлично отворили, максимално мотивисани и расположени, завршили смо прво полувреме са нереалном разликом. Друго полувреме, имајући у виду шта смо све прошли од када сам ја тренер у пар утакмица у којима је просута предност и да је ривал био убедљиво најквалитетнији против кога смо играли, није било реално да ће тако меч ићи до краја. Имали смо два кризна периода, не због наших грешака већ због квалитета Звезде која је подигла интензитет игре и бирала боља решења у нападу. Ушло се у неизвесну завршницу. Драго ми је како смо одговорили на начин који до сада није био карактеристичан за нас, још већом енергијом и заједништвом и сасвим заслужено освојили трофеј.“

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести