Лејкерси на корак до НБА титуле

Кошаркаши Лос Анђелес Лејкерса савладали су Мајами у четвртом мечу НБА финала 102:96 (27:22, 22:25, 26:23, 27:26) и дошли на корак од освајања шампионског прстена.
n
Фото: Youtube Printscreen

У најнеизвеснијем мечу од почетка финалне серије, тим из "града Анђела" славио је захваљујучи сјајној игри у последњој четвртини, када се и "одлепио" на више од пет поена разлике, јавља портал Србија данас.

Пресудна је, међутин, била трећа четвртина у којој су „језерџије“ и друштво успоставили препознатљиву унутрашњу игру, а две највеће звезде Џејмс и Ентони Дејвис остварили доминацију. Леброн је преузео одговорност у последњој деоници и малтене сам носио своје другове до можда и најважнијег тријумфа ка НБА прстену.

Иначе, "Краљ" је на крају сакупио 28 поена, 12 скокова и осам асистенција, док је "Обрва" Дејвис имао 22 поена, девет скокова и четири асистенције. Јунак из сенке био је Кендејвијус Коулдвел-Поуп са 15 кошева, од чега пет у завршници меча.

У Мајамију је опет бриљирао Џими Батлер са 22 поена, 10 скокова и девет додавања, једна асистенција недостајала му је за нови трипл-дабл.

После прве четвртине, Мајами је имао минималну предност (12:10), а Колдвел-Поуп је убедљиво најрасположенији играч на терену и постигао 10 поена. Захваљујући њему, Лејкерси су стигли до резултатског преокрета и вођства од 21:18.

Запажену ролу имао и Кајл Кузма, чијим су кошевима Леброн и друштво отишли на плус 7 (27:20), али последњи чин припао је Џимију Батлеру, који је већ нанизао 11 поена, без промашаја из игре.

Тим са Флориде је далеко боље ушао у други квартал. Агресивном одбраном и прецизним шутем, Мајами је прорадио и серијом 11-2 стигао до новог преокрета (33:29). Тада се "пробудио" Леброн Џејмс, нанизао пет поена, али је и изгубио пет лопти. На другој страни одличан је био Адебајо са девет поена, али и великом улогом у "прљавом послу", посебно у скоку где је издоминирао.

Виђено је доста преокрета, па су Лејкерси новом тројком Макифа Мориса поново стигли до новог изједначења 39:39. У трећој четвртини на сцену су ступили Леброн Џејмс и Ентони Дејвис, који су одвели Језерџије на плус 5 уочи последњег периода.

Мајами је одлично започео последњих 12 минута, нанизао четири поена и пришао на поен заостатка. Али је онда Маркиф Морис изнудио три слободна бацања, а потом и Леброн Џејмс сјајно погодио у стилу Дирка Новицког и Лејкерси су отишли на плус 6 (81:75).

Леброн је у финишу преузео све на себе и лопта је била само у његовом поседу у нападу. Нанизао је Џејмс седам кошева и одвео Лејкерсе на вођство од 90:85, на четири и по минута пре краја, ипак, тројка Колдвел-Поупа за  предност 93:88 на 2:50 до краја утакмице била је можда од пресудног значаја.

Исти играч је, после истека времена за напад Мајамија, у следећој акцији тима из Лос Анђелеса погодио за највећих плус 7 (95:88), чиме су Лејкерси стигли до недостижне предност. Све наде тима са Флориде уништила је тројка Ентонија Дејвиса за недостижних - 100:91.

Пети меч на програму је у ноћи између петка и суботе, када ће „језерџије“ ,после деценије, моћи искористе прву меч лопту за освајање НБА титуле.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести