Маљковић: АБА лига је пун погодак

АБА лига је дефинитивно најбоље спортско клупско такмичење на овим просторима, а то сматра и председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић. 
bozidar maljkovic tanjug
Фото: Танјуг/видео/Божидар Маљковић

Прослављени кошаркашки тренер од старта је био присталица регионалног шампионата, напомињући да му је драго да су сада готово сви прихватили АБА лигу као реалност. 

„Када се на почетку оснивала АБА лига били смо у мањини, већина је некако била против. Мислим да смо Богдан Тањевић и ја били највећи поборници, сматрајући да је то најбоље решење за кошарку на овим просторима. Већина њих је на све могуће начине покушавала да опструира лигу, што преко медија, па и на остале начине, али на сву срећу у томе нису успели. Сада, после 17 година, регионално такмичење се показало као пун погодак.  То довољно говори колико је овај пројекат успео, и сада сви за њу, а они који су били против су сада већи заговорници него што сам био ја. Али, то је сада мање битно. Најважније да је овај пројекат заживео и да се више не поставља питање да ли је потребно или не“, истакао је Маљковић.

Први човек ОКС открио је да је он управо довео Ђорди Бертомеа, председника Евролиге у Београд како би разговарали о форимирању АБА лиге.

„Пошто сам имао одличне односе са Бертомеом, лично су ме Дивац, Даниловић и Човић звали како бих првог човека Евролиге довео у Београд И како бисмо разговарали о формирању АБА лиге. Ето тако је било на почетку, сада је то постало озбиљно такмичење и једино решење за квалитетну кошарку на овим просторима. Ја не знам бољу формулу.“

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић сматра да је најквалитетније клупско такмичење на овим просторима испунило сва очекивања

Маљковић је казао да су многи играчи направили одличне каријере управо захваљујући игрању у најбољем клупском шампионату у регији.

„Најбољи показатељ су млади играчи који су од АБА лиге стигли до најјачих лига на свету. Наравно да увек може боље, али АБА лига је оправадала сва очекивања.“


Довео сам Бојана из Мостара у Реал

Први човек ОКС открио да је он управо из Мостара у Реал довео Бојана Богдановића.

„Бојан Богдановић је такође велики играч. Ево рећи ћу вам једну малу занимљивост, а то је да сам га ја лично из Мостара довео у Реал и одмах га прикључио првом тиму. Кад сам отишао, ствари нису кренули како треба, почеле су повреде, и он је више почео да се бави стварима које нису везане за кошарку и тренинг, али најважније је да се вратио. Свој велики квалитет сада показује у НБА“, објаснио је Маљковић.


Искусни стручњак истиче да су Јокић, Бојан и Богдан Богдановић, најбољи примери квалитета АБА лиге.

„За мене је Јокић најбољи играч који је изашао из АБА лиге и показао је огроман квалитет. Он слободно може да предаје кошарку на катедри неког факултета. Никола је прототип играча будућности, и сигурно ће оставити дубок драг у светској кошарци. Прави драгуљ. Ту је наравно и Богдан Богадновић, који је невероватан потенцијал. Кренуо је од Драгана Јаковљевића, где су му били први кораци, па преко Душка Вујошевића, Жељка Обрадовића и свако од њих је успео да угради у њега све најбоље.“

Божидар Маљковић сматра да би и у фудбалу требало да се формира оваква лига, као што је кошаркашка.

„За фудбал је најбоље решење било да се организује регионално такмичење. То једина формула за клубове са ових простора. У контактима сам са доста људи који су на челним функцијама у разним фудбалским савезима, и сви они су за такву лигу, али очигледно да некоме није у интересу да се формира квалитетно такмичење на овим просторима“, поручио је Маљковић.

Небојша Мандрапа

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести