Маљковић: Силно сам мотивисана за нови пројекат у Јапану

БЕОГРАД: Силно сам мотивисана за нови пројекат који ме очекује у јапанском клубу Денсо Ирис, а боравак у Јапану искористићу и да на најбољи могући начин помогнем свим српским спортистима који ће следеће године наступати на Олимпијским играма у Токију, каже Марина Маљковић, селекторка кошаркашке репрезентације Србије.
Marina Maljkovic, foto: Fonet
Фото: FoNet

Маљковић је после кинеског Шангаја одлучила да своју азисјку авантуру настави у Јапану, где је пре два дана званично потписала уговор са екипом Денсо Ирис из града Карија.

"Морам да кажем колико сам била срећна у Кини и да је тамо урађен један огроман посао, који се не прекида већ се наставља. Остали моји сарадници из репрезентације Милош Пађен и Томаш Бринец, а као нов дошао је Дејан Мудреша, који ће радити са млађим категоријама Шангаја. Тамо сам основала покрет за кошарку и та веза са Кином је нераскидива, оставила сам срце тамо", рекла је Маљковић на почетку разговора за Танјуг.

Како каже, ангажман у Јапану дуго је планиран, а један од разлога за одлазак у Земљу излазећег сунца биле су и Олимпијске игре, које су требало да се одрже овог лета у Токију, али су због корона вируса померене за 2021.годину.

"Мој други колега из репрезентације Влада Вуксановић тамо је било прошле године, а они желе да јапанску репрезентацију припреме за финале Олимпијских игара.Ту се нашао заједнички интерес и мотивација. Са њихове стране да најбоље јапанске репрезентативке, којих има доста у мом клубу, буде спремне на најбољи могући начин да наступају за репезентацију Јапана. С друге стране, мени је велико задовољство да будем тамо и да спремим српску репрезентацију. И не само кошаркашку репрезентацију, већ ми је драго што ћу бити тамо и што ћу моћи да на сваки начин помогнем свим спортистима Србије, јер ћу бити неко ко је већ ушао у њихову причу. Бућу спреман да помогнем свима, да организујемо припреме и ранији долазак српских спортиста. Све што може да се уради, бићу на располагању спортским савезима и спортистима. Силно сам мотивисан за пројкат који је испред мене", каже Маљковић.

Маљковић је истакла и да се радује што ће имати прилику да се дружи и са тренером Луком Павићевићем, који је дуги низ година у Јапану, као и да су са новим клубом циљеви су највиши.

"Оно што се зна јесте да ћу ја сасвим сигурно пропустити прве четири званичне утакмице, с обзиром на целу ситауацију. Можда и више. Лига је много јака и у овом моменту је немудро нешто обећати. Сигурно је да тим треба да буде у Топ 4, да постоји квалитет, Влада је пре мене урадио добар посао, има и младих и најискуснијих играчица. Размишљамо потајно о освајању првенства, али прво да одем тамо, да то све осетим. Постоје ствари које су доста другачије него на другим местима. Они су само у женској кошарци потпуно забранили странце, што није случај у женској одбојци. Специфичан је систем, а све у циљу да њихова женска кошаркашка репрезентација освоји медаљу на ОИ."

Кошаркашице Србије ове године нису имале такмчења због корона вируса, а Маљковић истиче да је овог лета на припремама репезенатације на Златибору урађено све што је било могуће.

Прво званично окупљање репезентативке Србије требало да имају у новембру, када су планирани квалификациони мечеви за Европско првенство.

"У откобру ћемо знати да ли ће бити квалификационих прозора у новембру. Ми смо те младе играчице које су биле на припремама ставили на један посебан програм, што до сада нисмо радили. Радило се много у сваком смислу и у спортском и у психолошком. Верујем да ће оне у новембру и у фебруару моћи да покажу да су будућност репрезентације", рекла је Маљковић и додала:

"Знам да никог не занимају мрачне мисли, али да не стојимо добро - не стојимо. Доста играчица нема клубове, ове које имају ангажман имају специфичне ситуације у клубовима. Велико је питање, како за нас тако и за све остале. Као и увек, покушаћемо да нађемо неки излаз и да ћемо својим радовом покушати да елиминишемо све своје минусе. То је увек било правило".

Почетком јула селекторка Србије покренула је Кампању за развој женског спорта, заједно са спортисткињама амбасадоркама: кошаркашицом Соњом Васић, теквондисткињом Милицом Мандић, стрелкињом Зораном Аруновић и тенисерком Олгом Даниловић.

"На томе радимо сваки дан. Отворили смо канцеларију која вредно ради. Не желимо ни најмање да погрешимо у поштојању мера, сва деца морају да буду безбедна. У складу са тим очекујем да у новембру можемо да разговарамо како ми је у Јапану и на тему кампање. Јуче сам имала важан састанак са колегама и очекује лепе вести средином новембра", закључила је Маљковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести