Марина Маљковић: Нећемо мењати наш познати пут

БЕОГРАД: Начин суочавања са притиском и потешкоћама до сада је правило резултат ове репрезентације, нећемо мењати наш добро познати пут, изјавила је селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић.
s
Фото: Youtube Printscreen

Последњу фазу припрема пред одлазак на Евробаскет, који ће се одржати од 17. до 27. јуна у Валенсији, кошаркшице Србиеј одрађују у хали "Ранко Жеравица", а селекторка Маљковић у разговору са новинарима испричала је како је изгледао досадашњи ток рада у несвакидашњој ситуацији.

"Најпоноснија сам што сам успела да окупим 30 девојака на припремама и да још једном прођемо све. Специфично је што су оне кренуле с припремама од 15. априла, заједно са имом узели смо месец дана свог слободног времена и направили нешто што је посебно. Градимо будућност српске кошарке, што је доста отежано чињеницом, коју стално помињем, а то је недостатак квалитетне лиге код нас у земљи", рекла је Маљковић.

Селекторка Србије посебно је нагласила највећи проблем женске српске кошарке.

"Репрезентација трпи страшан проблем због веома лоше лиге, и то ћу увек да причам. Моја је обавеза да кажем истину, али не кукам. Селектор Шпаније, са лигом која се последњих година дигла циљано због домаћинства ЕП, има неупоредив број младих много добрих кошаркашица које играју и завршнице Евролиге и Еврокупа. Наше младе играчице немају озбиљно искуство које их чекају на великим такмичењима. Из те лиге, каква је таква је, хтела сам да пронађем најбоље, па је коначни одабир оне најбоље, најспремније, најпожртвованије", рекала је Маљковић.

"Треба узети обзир и да смо свих ових година, када је било могуће, позивали и те младе играчице. Скроро два месеца радимо сада с њима и видећете да нису мало напредовале и зато смо хтели да их толико дуго задржимо, да покажу на терену шта знају и да усвоје све стандарде сениорске репрезентације".

Након Евробаскета следе Олимпијске игре у Токију, од 23. јула до 8. августа, а Маљковић гледа још даље у будућност.

"Након ОИ врло брзо ће доћи новембар када треба да наступи потпуно друга репрезентација Србије. Зато сам сматрала како је потребно да те нове девојке прођу кроз једно васпитање сениорске репрезентације Србије, како се понаша и на терену и ван њега, и на то сам најпоноснија. То смо добили овим припремама, јер више никад неће доћи неспремне, у глави, и у телу. Остало нам је још неколико дана до путовања на ЕП, све што се иначе радило и 2019. и пре на један начин, сад смо имале три дана у једном. Доста смо урадили, спремни смо, постоје одређени детаљи и у нападу и у одбрани за последњу недељу".

Сваке године смо имали потешкоће, од разних повреда, али оно што је константно је тај недостатак квалитетне лиге, каже Маљковић.

"Они који их имају у својим земљама, попут Шпаније, Француске, врло јасно ће то показати на овом шампионату јер имају непресушан извор младих играчица, што ми немамо без лиге. Зато смо анимирали и наше играчице из Америке и Аустралије, чији су родитељи раније напустили нашу земљу, да бисмо урадили све што можемо. Проценама се на бавим, моје је да радим заједно са сарадницима сваки дан, не кукамо, већ да све недостатке, а увек их је било, прикријемо пожртвованим радом и знањем".

Од 29 играчица, колико их је било на самом старту припрема средином априла, број се најпре свео на 22, док их је пред сам Евробаскет остало 14. Међу њима је и једна из домаће лиге Маша Јанковић.

"Њих 22 су и даље ту, с тим да имамо групу од 14 и од осам које тренирају у припреми за Токио, на исти начин смо радили и за Рио. Док ми будемо на ЕП, један тим од њих 10 радиће непрестано да бисмо могли ми њима да се прикључимо после ЕП. Младе играчице које су и даље ту су Анђела Дугалић, Маша Јанковић, на тренинзима су и Ивана Раца и Јована Ногић, и још није одређен коначан списак од 12 или 14 (због ковид протокола) које ће путовати на Европско првенство, то ћемо одлучити наредних дана", Маљковић.

Несвакидашње ће бити и то што ће први пут репрезентација имати два велика такмичења у месец дана.

"То је огроман проблем, нама су играчице са ситним повредама, Невена Јовановић и Ана Дабовић сада, јуче је то била и Александра Црвендакић, јер су буквално, не без дана, него без сата одмора дошле у репрезентацију. Јовановић и Дабовић су право из финала француске лиге стигле на тренинг. То нам се никада није догодило, увек је пракса у женској кошарци да имају барем две недеље паузе после клупске сезоне. Зато нам је ово потпуно непознато и ствара проблеме, много би логичније било да је Европско првенство после Олимпијских игара, тако је и женској одбојци. Не волим да причам о ковиду као проблему, али имамо додатно отежану ситуацију која се први пут дешава у кошарци. Изборили смо се и с тим, и после ЕП одмах крећемо припреме за Токио".

Маљковић је истакла да не вага које је такмичење важније.

"То су сви питали када смо кренули са припремама. Нити умем нити желим, нити су оне такви људи да се чувају за Олимпијске игре, али да је тешко јесте. Неколико њих престаје са професионалним баљењем спортом, сигурно им је негде у малом мозгу: "Замилисли повредим се на ЕП и не играм на Олимпијским играма. То је људски, зато је тежак распоред у овој ситуацији. Идемо с тим, па ћемо да видимо која је најспремнија екипа на ЕП. И други су у истој ситуацији".
Србија ће на Евробаскету играти у групи са против Италије, Црне Горе и Грчке и браниће бронзану медаљу, освојену 2019. године у Београду

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести