Миљеновић и Загорац: Нисмо клубовима послали ултиматуме

БЕОГРАД: Раде Загорац и Ненад Миљеновић, оснивачи Уније играча АБА лиге, изјавили су да они клубовима нису упутили никакве захтеве нити ултиматуме преко програма недавно основане асоцијације.
kosarka
Фото: freeimages.com

"Нисмо најсрећнији и најзадовољнији што је у овој раној фази цео програм доспео у јавност, јер је програм свих унија био познат оног тренутка када су их они објавили. То је нешто што ми нисмо предвидели да ће се десити. Ово је почетна фаза настајања уније, нешто што ће у преговарању са клубовима изгледати на одређени начин, вероватно не у овом облику у ком је сада. Цурење тих неких информација је мало отежало рад у овом тренутку", рекао је Загорац за ТВ Арена спорт.

Кошаркаш Партизана рекао је да се у јавности стекао утисак да су "они људи који желе мање да тренирају, који желе да направе неке рестрикције у самом тренингу".

"И те како смо свесни да су на овом поднебљу рад и тренинг неизоставни део неког успеха који играчи својим талентом могу да наплате. Волео бих да разјасним главну разлику у ономе што је пренесено и оног што је суштина програма. Ми као играчи желимо да дефинишемо трајње тренинга, не желимо да скратимо тренинге , не желимо да их буде мање... Желимо само да дефинишемо трајање тренига, а број сати ће се апсолутно правити у договору са клубовима", рекао је Загорац.

Миљеновић је навео да је циљ оснивања Уније да се постави систем и правила која постоје широм света.

"Идеја је да играч зна колико времена може да проведе на свом радном месту као и сваки други запослен човек на овом свету. Ограничење тренинга је нешто што је за наше поднебље неуобиучајено и непознато, а Европа и свет одавно функционишу по тим принципима. Желимо да уведемо нека правила које имају наше колеге широм света", рекао је Миљеновић.

Бивши кошаркаш Меге истакао је да је играчима дозвољено да се посвете индивидуалном раду и да буду у сали колико желе, али да је један од циљева да се играчи заштите од преоптерећења.

"Сви смо сведоци да је у Јадранској лиги, као и у Европи некада, трајање тренинга импровизовано. У последњих 10-15 година, имамо пример шпанских играча. Фелипе Рејес, који у 40. години продужава уговор са Реалом, Пау и Марк Гасол са 35-40 година играју на врхунском нивоу... Имамо ситуацију да наши играчи знатно раније завршавају каријере. То је тренд и ми желимо ограничење тренинга како бисмо играчима продужили каријере, што је у интересу и играча, и клубова и кошарке", рекао је Миљеновић.

Загорац је навео и да Унија играча "није непријатељ представницима клубова и да не би желели да са њима улазе у непотребне сукобе, већ да на умерен, господски начин нађу решење".

"Програм никако није савршен и неће бити ни за две ни за 10 година. Ако заживи, временом ће се само надограђивати и покушаће да иде у корак са другим унијама и да ће играчима служити као сервис, наравно све у договору са клубовима", рекао је да Загорац и додао је да је још један од циљева да у договору са лигом остваре мало већи комфор за играче.

"Аутобус који ће обезбеди четири седишта играчима у значајној мери ће поправити спремност кошаркаша када иду на гостовања, а тим предлогом желимо да помногнемо неким клубовима са слабијом финансијском моћи и са дна табеле, да имају шансу да направе изненађења. Што се тиче авиона, слично је објашњење. Додавање једног или два лета није нека превелика финансијска разлика, а и те како може да помогне одмору играча".

"Сингл рум је правило широм света и Европе и људи који су само једном отпутовали на гостовање, могу да разумеју важност тога. Играчи имају разноразне припреме за утакмицу, неко жели да иде на спавање раније, неко касније, неко користи телефон... То су све неке ствари које могу да утичу на рутину играча пред меч", објаснио је Загорац и додао да су иза Уније стали играчи, али да у овом моменту немају реакције из клубова.

Једна од ставки у програму, како су медији пренели, било је обезбеђивање воћа и спортских напитака.

"Погрешно је интерпретирано да смо ми клубовима послали захтеве и ултиматуме. То је потпуно другачије од оног што пише у допису. Желимо да будемо партнери и ми смо послали предлоге како треба да изгледа једна озбиљна унија играча с нашим идејама, као и да смо отворени за комуникацију са њима. Све то донело је другачији призвук од оног што је заправо идеја Уније. Када погледате програм, видећете много конструктивних ствари у вези са тренингом, путовањима, повредама...", закључио је Миљеновић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести