Новинари упоређивали менталитет Јокића и Џордана: Нашем кошаркашу фали стални „инстинкт убице”

Већ четири седмице велики медијски простор добија дугоочекивани документарни филм “Последњи плес” о легендарном кошаркашу Мајклу Џордану и екипи Чикаго Булса, с којом је најбољи кошаркаш свих времена освојио шест шампионских прстена у најјачој лиги на свету НБА.
nba jokic
Фото: Tanjug (AP Photo/David Zalubowski)

Сваке недеље емитују се по две епизоде, а преостало је да се овог викенда за крај види и како је екипа тренера Фила Џексона узела шесту титулу, други пут трећу заредом. Сви медији баве се анализом и коментарима овог документарца, па изузетак није ни екипа портала ДНВР из Колорада, која превасходно прати спортска дешавања у овој америчкој држави. Овог пута они су се бавили менталитетом Мајкла Џордана и у све то су увезали тренутне Денвер Нагетсе. “Последњи плес” показује неке мрачне ствари каријере најбољег кошаркаша свих времена. Оно што највише упада у очи јесте на који начин се Џордан опходио према саиграчима. Неретко је знао да их понижава, прелазио је границу мноштво пута, али је и извлачио максимум из њих и на крају су побеђивали, што је и најважније.

– Нагетсима, односно највише Николи Јокићу, тренутно недостаје “инстинкт убице”, тачније мислим да је у процесу развијања јер смо у последњих 18 месеци видели неке обрисе, назнаке тог победничког менталитета. Долазим до поенте шта хоћу да кажем, не знам да ли је Јокићев свакодневни приступ кошарци исти као код Мајкла Џордана. Не морате да будете кретен, као што је Џордан некада знао да буде према својим саиграчима, али мислим да мора да буде човек који ће 18 дана тренинг кампа, када никоме није много до кошарке, да дође и да се побрине да свако на тренингу да 100 одсто себе. То највише недостаје Нагетсима, потребан им је тај човек – рекао је Адам Марес, један од новинара портала ДНВР.


Играчи желе наставак такмичења

Резултати анкете спроведене међу кошаркашима НБА лиге показују да би они подржали наставак такмичења, али у безбедним условима у сред пандемије коронавируса. НБА лига прекинута је 11. марта, а преостало је да се одигра 259 утакмица регуларног дела, отприлике петина сезоне. Играчи су редовно добијали плате, али то ће се променити у петак, када ће већина клубова смањити плате за 25 одсто.

Играчи би могли да изгубе 850 милиона долара бруто зараде ако се не настави регуларни део сезоне и НБА искористи своје право да одузме отприлике 1,08 одсто плате од сваког играча за сваку отказану утакмицу. То би у просеку значило да би сваки НБА играч могао да изгуби око 21 одсто од укупне плате. Ниједна утакмица до сада није званично отказана.


На његове речи надовезао се Херисон Винд.

– Да, то је тачно, али таквих играча у лиги нема много, на прсте можемо да их набројимо. Вероватно петорица, максимално. То је и разлика између Џорданове и ове ере.

Марес се потом присетио и једне занимљиве ситуације.

– Сећам се да је Ентони Дејвис у децембру одржао час кошарке Јокићу и да је Никола тада рекао “Ок, доста је”. Од тог тренутка је играо као луд, смршао је и нападао је сваког противника. Било га је сјајно гледати. Јокић има то у себи, тај “инстинкт убице”, али желим да је стално у њему. Када дође до тог нивоа мислим да ће бити МВП. То је буквално једино што му недостаје, последњи део слагалице. Толико је добар и једном када дође до тог нивоа, то је то – закључио је Марес.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести