Орлови одржали тренинг у Талину пред меч са Естонијом

Репрезентација Србије у кошарци допутовала је у Талин, и данас ће  од 18.00 одиграти први меч шестог „прозора“ квалификација за Светски шампионат 2019. против Естоније.
Kosarkasi Srbije u Talinu/KSS
Фото: Кошаркашки савез Србије

Наши најбољи кошаркаши одржали су синоћ тренинг у дворани „Саку Сурхал“, где ће данас прокушпати да победе домаћина и пласирају се на СП у Кини.

Селектор Александар Ђорђевић рекао је да ће наша селекција имати лагани преподневни тренинг и на дан утакмице и изнео очекивања.

– Пре тренинга смо се добро одморили, имали „видео састанак“,  припремамо се, знамо шта нас чека. Данас се овде спрема права фешта за тројицу њихових играча који се опраштају, али то не сме да нас деконцентрише. Знамо шта нам је чинити и на који начин треба да се, пре свега, ментално припремимо. Очекујем физички веома захтевну утакмицу. Сви момци су здрави и спрмени, кренули смо добро, имали смо одличних пар дана припрема. Сигурно да ће ту бити много и индивидуалног утицаја на игру сваког од њих. Сви они ће дати све од себе да дођемо до победе и жељеног пута на Светско првенство већ овде у Талину.

На констатацију да је Милош Теодосић свакако највеће појачање Србије у овом прозору, иако није потпуно спреман, селектор је рекао:

– Ипак он није дуго играо, и он сам је свестан тога. Видело се на тренингу да му недостаје ритма, недостаје му свега, али ми се уздамо у његов таленат. Обично је тако, из неког мировања, имао фантастичне утакмице. Надамо се да ће тако бити и овде. Онако, на свежину. Не треба ни он сам да се оптерећује, нити да очекујемо да ће само он да реши утакмицу, већ свих 12 момака треба да донесу најбоље што могу јер ћемо тако и њему помоћи да буде онај прави. Али, већ сам овај гест, капитенски, лидерски, је за свако поштовање. Не само њему, већ свим играчима који су до сада играли и одазивали се, са наше стране велико, велико хвала. У Естонији је са нама и Милан Мачван, још један наш капитен. Имамо много играча који имају тај капитенски ген. Желео је да дође и помогне. Имамо то заједништво које нас краси, одатле градимо све што можемо… – поручио је селектор Ђорђевић.

Србија би већ вечерас могли да се пласира на шампионат света и у случају пораза од Естоније. За то је неопходно да истог дана своје мечеве изгубе и Грузија и Израел.

Чак и у варијанти са два пораза, од Естоније и од Израела, Србија би остала трећа у групи, под условом да Грузија у овом прозору забележи једну победу. У том случају би се формирао троугао, у коме би све три селекције имале исти укупан скор (6-6), исти међусобни скор (2-2), а Србија би имала најбољу кош-разлику у директним окршајима, осим ако од Израела изгуби са 23 или више поена разлике.

Такође, ако Србија буде бодовно изједначена само са Грузијом, има две победе над конкурентом и задржава трећу позицију.

Наш национални тим ће последњи меч квалификација одиграти у недељу 24. фебруара у дворани „Александар Николић“ од 16.00 сати против Израела.

Нашим момцима је потребна једна победа у ова два меча да и теоретски обезбеде пласман на Светско првенство у Кини.

Четвртак

Естонија – Србија      (18)

Израел – Немачка      (18.30)

Грчка – Грузија         (18.30)

1. Грчка

10

9

1

822:748

19

2. Немачка

10

9

1

877:717

19

3. Србија

10

6

4

826:728

16

4. Грузија

10

5

5

781:803

15

5.  Израел

10

4

6

768:800

14

6. Естониа

10

2

8

666:803

12

У последњем колу (недеља) састају се: Србија - Израел (16) Грузија - Естонија (16) и Немачка - Грчка (18).

М. К.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести