Отворена Кошаркашка академија Марине Маљковић у Шангају

БАОШАН: У Баошан дистрикту, у Шангају, данас је свечано отворена кошаркашка академија Марине Маљковић, у којој ће девојчице из Кине, попут својих вршњакиња у Србији, моћи бесплатно да тренирају кошарку.
brnabic kosarka1, fonet
Фото: FoNet

Марина Маљковић, која је са женском репрезентацијом Србије освојила злато на Европском шампионату у Будимпешти 2015. и бронзу на Олимпијским играма у Рију годину дана касније, ужива велику популарност и поштовање у Кини, где тренира женски кошаркашки клуб Шангај Баошан Дахуа.

Академију су данас свечно отвориле Марина, премијерка Србије Ана Брнабић и представници Баошан дистрикта.

Фото: FoNet

Маљковић је истакла да јој је пуно срце што су у Кини, у Баошану, као и у Србији, препознали значај спорта и његовог развоја, посебно женског, јер, како каже, медаља је иста - и мушка и женска.

Марина, која ради у Кини, али је пре неколиковдана дошла у Србију да саопшти списак репрезентације за предстојеће такмичење, одмах затим се вратила у Шангај, због отварања академије, па није ни чудо што у Кини има статус звезде.

Фото: FoNet

Она скромно каже да само ради свој посао, као и свуда где је тренирала, у Србији, Француској, Турској, сада у Кини…

“Моја љубав према кошарци се не мења. Нисам ја звезда, важно ми је да моја екипа побеђује и да децу усмеравано на прави начин, да се баве спортом, да развијају људске вредности и да што више деце има право и прилику да се бави спортом беспплатно, да њихови родитељи немају изговор због чланарине, већ да их усмере на спорт”, рекла је она.

Признаје да је била пријатно изненађена колико Кина улаже у женску кошарку.

Фото: FoNet

“Ово је важно и због пријатељства Србије и Кине и моја идеја у спорту је да имамо швво више кинеских екипа које би долазиле у Србију, као и да наши квалитетини спортисти долазе у Кину”, рекла је Марина Маљкковић.

Премијерка Ана Брнабић захвалила је Маљковић на свему што ради за Србију и што земљу представља на прави начин.

“Ово прави разлику између Србије и осталих земаља, Спортисти и спортски радници су најбољи амбасадори Србије. Хвала Вам од срца на свему што радите, што верујете у српско кинеско пријатељство. Зато и јесте звезда овде”, рекла је Брнабић.

Додала је да Србија никаквим новцем не би могла да плати за промоцју земље, какву својим радом прави Марина Малкјковић, која доводи кинеске тимове на припреме у Србију, јер су, каже премијерка, то ствари које ће нам се у будућности вишеструко вратити.

“Није могао да постоји лепши начин да успешну посету Кини приведемо крају. Имали смо одличне политичке разговоре, као и врло добре економске састанке. Свим тим смо још више учврстили челично пријатељство и партнерство Србије и Кине”, рекла је Брнабић.

Каква год биле политика и економија у будућности, везе које данас успостављате са овом децом и породицама заувек ће оштати мост између Србије и Кине, поручила је премијерка Марини Маљковић.

“Марина је нама у Србији донела много среће, радости и поноса и сигурна сам да ће ту срећу и радост донети вама и вашем клубу”, рекла је Брнабић.

Академија је свечано отворена у спортској хали у Баошану, који се простире на 81.562 квадрата, а саграђена је на основу НБА стандард. У њој се играју утакмице кошаркашке женске лиге Кине.

Фото: FoNet

Гости из Србије имали су прилику да пристуствују тренингу девојчица из Кине, у две групе, за млађе од шест до 10 година и за старије од 10 до 14 година.

Специфичност програма су и часови енглеског језика, на којима девојчице уче кошаркашку терминологију енглеском, што је пракса и у Србији и сада у Кини.

Покрет за женску кошарку, односно, програм бесплатне школе кошарке за девојчице основношколског узраста, Маљковић, са успехом спроводи у Србији од 2105. године.

До сада се у Баошангу пријавило око 450 девојчица.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести