Преминуо Петроније Пера Зимоњић

БЕОГРАД: Професор Петроније Пера Зимоњић, један од великана српске кошарке и пионира у раду са играчима на физичкој припреми, преминуо је данас у 79. години, саопштено је из Кошаркашког клуба Црвена звезда.
Petronije Pera Zimonjić Foto: Tanjug / KK Crvena zvezda
Фото: Петроније Пера Зимоњић Фото: Танјуг / КК Црвена звезда

Осим што је изнедрио генерације студената, кошарку је својим знањем и применом свега у чему је био први на овим просторима, подигао на виши ниво у свом делокругу рада без кога је данас тешко замислити кошарку.

Петроније Зимоњић је рођен у Чачку 1942. године, а део кошарке којој је дао много, био је више од пола века.

Био је члан стручног штаба женског тима КК Црвена звезда који је 1979. године постао првак Европе и који је као тренер предводио Страхиња Браца Алагић.

Део црвено-беле породице био је и као немерљива помоћ Владиславу Лучићу и КК Црвена звезда 1993. и 1994. године када се тај тим окитио узастопним титулама првака Југославије.

У стручном штабу КК Црвена звезда био је и у сезони 2010-2011 као члан тима Михајла Увалина.

Петроније Зимоњић је огроман допринос дао и као члан репрезентације која је 1995.године освојила титулу првака Европе и стручног штаба Душана Ивковића.

"Пера Зимоњић је био човек увек спреман за причу, ведрог духа и велики стручњак који је помогао и изнедрио велики број академски образованих људи, али и значајно помогао у развоју бројних кошаркаша и екипа знањем које је било испред свог времена", наводи се у саопштењу Црвене звезде.

Време и место сахране биће објављени накнадно.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести