Резиме завршене сезоне кошаркаша Војводине из угла тренера Николића

Иза Кошаркашког клуба Војводина је, може се рећи, солидна сезона с обзиром на околности које су је пратиле.
д
Фото: Dnevnik.rs

У Кошаркашкој лиги Србије Воша је заузела 3. место, које овога пута у следећој сезони не води у АБА 2 лигу, мада је за причу о овом регионалном такмичењу још рано говорити због најаве могућег изостанка хрватских клубова.  У дебитантској сезони у АБА 2 лиги, пак,  црвено – бели су за длаку остали без плеј – офа (9. место), али су показали да и те како имају квалитет за овај ниво надметања.

Општи утисак је да је могло боље. Воша има квалитетан тим, али сезону су пратили невероватни пехови. Већина кључних играча је кубурила с повредама (и)ли вирозама и због њих одуствовала недељама, чак месецима. Тим никада није био комплетан! Душан Беслаћ, на мечу на ком га је посматрао селектор Саветислав Пешић, повредио је скочни зглоб и одсуствовао два месеца, а толико од прилике на терену није било ни Петра Ракићевића и Драгана Марића, те првог центра Николе Гаћеше који је имао операцију колена. Алекса Зарић имао је тежу повреду шаке  и он недељама није био у тиму. У плеј -офу Суперлиге Воша је остала без Василија Вучетића и поново Зарића... А буџет, самим тим и ростер није такав да је могао то да надомести. И шеф струке новосадског тима Мирослав Николић  сматра да је то био велики хендикеп.

–Не памтим да смо ове сезоне били комплетни и играли у најјачем саставу. Повреде, корона... И поред тога, нисмо одлагали утакмице за разлику од остатка лиге. Генерално, задовољан сам овом сезоном ако узмемо у обзир у каквим околностима смо је играли. Још сам задовољнији када вратим филм у каквом стању је био клуб пре три године од како сам у њему. Тада смо се борили за опстанак, а након две сезоне од када сам први тренер, у врху смо КЛС и дебитовали смо у АБА 2 лиги. Ипак, сматрам да треба ићи даље, нисам присталица таворења – каже Мирослав Николић.

С обзиром на његову кошаркашку биографију прожету бријним трофејима, јасно је да Николић има жеље које превазилазе тренутне могућности клуба.


Мала сала била би мала

Толико је Мирослав Николић уверен да је Нови Сад жељан кошарке, да је лане, након завршетка турнира Купа Радивоја Кораћа у Спенсу, устврдио да би, у случају да је било дозвољено присуство гледалаца, на утакмицама Војводине (са ФМП–ом и Мегом) било најмање четири до пет хиљада гфледалаца. Ни сада није променио мишљење.

– Апсолутно. Када би Војводина играла АБА лигу, да овде долазе Звезда и Партизан, сигурно не бисмо играли утакмице у малој сали Спенса. Она би била тесна да прими све оне који би желели да гледају добру кошарку – каже Мута.


– У врху смо КЛС, али мислим да Нови Сад као велики град, по свему други у држави, заслужује јаче такмичење. Зашто не и АБА лигу? Годинама сам у Новом Саду па видим и осећам да је овај град жељан врхунске кошарке, која је други спорт по полуларности као и широм Србије. Али, да би Војводина направила искорак, мора да расте као клуб на свим нивоима, али пре свега да пронађе генералног спонзора. То је прва и основна ствар. Нормално, не може Град Нов и Сад да изнесе све трошкове. Град је много помогао клубу и дугујемо велику захвалност градоначелнику Милошу Вучевићу, као и председнику КК Војводина пороф.  др Богдану Кузмановићу који је обезбедио значајна средства, али немогуће је испунити високе амбиције са овим буyетом. Зато мислим да је проналажење генералног спонзора приоритет свих приоритета, како би клуб растао уместо да тавори – сматра искусни тренер, који уговор са Војводином има на још јадне сезону.

Уколико се клуб финансијски стабилизује и ојача, Николић има визију како би клуб требао да расте и напредује.

– Имам велику жељу да новосадску кошарку генерално, самим тим и Војводину, подигнем што више. То је циклус који траје неколико година, ништа не може преко ноћи. Конкретно, ојачати омладинску школу како би млади момци могли овде да стасавају, а не да пре пунолетства одлазе, махом у Београд. Такође, жеља ми је да новосадске кошаркаше који имају квалитет, а тренутно су у иностранству или другим српским клубовима, вратим у Војводину. Они осећају припадност Новом Саду, то је њихов клуб, они би привукли више гледалаца. Цео клуб треба да функционише као једна породица, јер здрава атмосфера рађа добре резултате – рекао је Николић.

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести