СТЕФАН СТОЈАЧИЋ Челинџер у Новом Саду биће истински спектакл

Од када је баскет “три на три” уврштен међу олимпијске спортове, нагло је порасло интересовање за овај вид кошарке у читавом свету.
 Stojacic Stefan/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Нови Сад се профилисао као његов планетарни центар, јер две најбоље екипе (Нови Сад Ал Вахда и Лиман), односно двојица тренутно највећих играча (Душан Домовић Булут и Стефан Стојачић), лидери су на светским листама и најбољи репрезенти ове нове, атрактивне и динамичне игре под обручем. Управо те чињенице определиле су Светску кошаркашку организацију (ФИБА), да највећем граду у АП Војводина први пут додели организацију челинџера, а такмичење ће се одржати 24. и 25. маја на Тргу слободе. На њему ће, подсетићемо, поред два наведена новосадска састава, наступити и две екипе из САД (Принстон и Њујорк Харлем), тимови из Чешке, Швајцарске и Индије, светски прваци до 23 године из Русије и још неки домаћи састави.

- За Србију је веома важно то што је добила организацију овог турнира, јер ће, захваљујући њему, наша федерација добити важне бодове, а Нови Сад Ал Вахда и ми, из Лимана, прилику да учврстимо вођство на светској листи - рекао је Стефан Стојачић, предводник Лимана и МВП у светској серији за 2017. годину, а у прошлој сезони најбољи скакач и поентер, чији је МВП био Душан Домовић Булут. - Нови Сад је, дакле, добио част да организује овај челинџер, толико битан за наш баскет “три на три”, а Душан Домовић Булут и ја, заједно с Градом Новим Садом и АП Војводина, да будемо носиоци читавог пројекта.

У организацији турнира, како нас је Стојачић обавестио, велику подршку имаће и у ОПЕНС-у, Ултра енерџију, Вода води, Сенхенг спортској опреми (Кина), Макс бету и Тржном центру “Променада”. 

- На Тргу слободе биће постављен терен, а улаз ће бити бесплатан и очекујемо велики број поклоника овог спорта. За оне који не успеју да уђу на трибине, биће постављен ЛЕД екран, а дуеле ће преносити Спорт клуб и биће организован лајв стриминг. Имаћемо и одличну музичку подршку у паузама, тако да очекујемо истински спектакл. Уколико буду лошије временске прилике, мада су сви изгледи да ће нас пратити лепо време, такмичење ће бити премештено у Спенс. Искрено, радујем се томе што ће наши суграђани имати прилику да виде дуел између две најбоље екипе на свету које долазе баш из овог града, а ми желимо и оштримо се да савладамо Нови Сад Ал Вахду и покажемо да смо најбољи, баш ту, код куће. То је ствар спортског престижа, али и ривалства које влада између Душана и мене.


Идеални баскеташ

Поставили смо једно хипотетичко питање Стефану Стојачићу: како би изгледао идеалан играч баскета три на три?

- Вероватно циљате на то, када се говори о спољним позицијама, да би такав играч био онај који би укрстио луцидност Душана Домовића Булта и мој атлетицизам - уз осмех је одговорио наш саговорник. - Међутим, има ту још пуно добрих играча и не бих никога од њих отписивао из те конкуренције.


С којим ће тимом Лиман наступити у новој сезони, односно да ли ће у његовој постави бити неких измена?

- Пропустио сам први део сезоне због повреде листа на десној нози, али ћу бити у тиму за новосадско такмичење. Промена неће бити, јер су у екипи, поред мене, и Михајло Васић, Александар Ратков, Стефан Којић и Максим Ковачевић, док нам је тренер Милан Исаков. Дакле, играћемо с провереним и доказаним снагама.

На репрезентативном плану, пошто сте члан најбоље поставе Србије, шта очекујете у 2019. години?

- Ова, 2019. година, једина је квалификациона за Олимпијске игре у Токију и имаћемо прилику да освојимо важне бодове на планираном путу до Јапана. Треба да се зна да су сви до сада освојени бодови избрисани и свако наредно такмичење и пласман имаће посебну тежину. Тежимо томе да обезбедимо олимпијску визу, што нам је главни циљ сезоне. На Светском првенству у Амстердаму бранићемо титулу првака и имамо велику шансу да се нађемо у Токију. Уколико у томе будемо успели, пошто ће тамо наступити само осам најбољих светских селекција, мислим да ћемо бити на јако добром путу да освојимо злато, а то је циљ којем увек стремимо. Читав свет се пробудио од када је наш спорт постао олимпијски, све се више у њега улаже и експанзија је велика, али поседујемо квалитет да Србији донесемо велико одличје.

Да ли вам је жао што сте веома рано напустили “велику кошарку”, јер сте и у њој били на одличном путу да остварите сјајну каријеру?

- После освајања светске титуле у Новом Саду са јуниорском репрезентацијом наше земље, заиста су ми се отворила врата успеха у кошарци. Међутим, предност сам дао школовању и већ у 23. години завршио сам каријеру, да бих дипломирао на ФТН-у, смер мехатроника. Било је при томе и неких мојих грешака због окончања каријере, али, после свега, не бих ништа мењао у свом животном и спортском путу. На факултету сам почео да играм баскет “три на три” и из те екипе нешто касније настао је Лиман, а ја сам се потпуно остварио и у овом спорту.

Елем, пред нама је, како сами рекосте, баскеташки спектакл у Новом Саду. Коме дајете веће шансе да на њему победи - Новом Саду Ал Вахди или вашем Лиману?

- Наравно - Лиману! Свако о себи има најбоље мишљење, а између два новосадска састава већ је настало велико ривалство, као, уосталом, и између Душана и мене. Чак је требало да прошле године да нас двојица одиграмо баскет “један на један”, али до реализације те идеје није дошло. Максимално се поштујемо, сви смо ми прошли кроз новосадску баскеташку школу на Ђачком игралишту и желимо да докажемо да смо први у овом граду. Тај ривалитет је, чини ми се, најбоља позивница гледаоцима да дођу 24. и 25. маја на Трг слободе и испрате предстојећи челинџер и уједно добију одговор на дилему ко је заиста најбољи. И да доживе адреналин који баскет “три на три” у себи носи, јер он је заиста ближи неком борилачком спорту него кошарци - закључио је један од најбољих светских баскеташа Стефан Стојачић.

Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести