Удовичић угостио председника ФИБА: Постављамо нове стандарде

БЕОГРАД: Министар омладине и спорта Вања Удовичић састао се данас са председником Међународне кошаркашке федерације (ФИБА) Хаманеом Ниангом, потпредседницом ФИБА Европа Кармен Токалом, извршним директором ФИБА Африка Алфонсом Билеом и спортским директором Зораном Радовићем.
udovicich_niang_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Делегација ФИБА борави у Београду на квалификационим турнирима кошаркашица за одлазак на Олимпијске игре у Токио.

У срдачном и конструктивном разговору констатована је фантастична сарадња Кошаркашког савеза Србије и ФИБА, која се огледа у све већем броју великих такмичења која ФИБА поверава Србији.

Прошле године Србија је без грешке организовала ЕП за кошаркашице, поново је домаћин квалификационог олимпијског турнира за мушкарце, као и пре четири године пред ОИ у Рио де Жанеиру, а сада се и осам женских репрезентација бори у Београду за визу за Токио.

Размотрене су и могућности за будућу сарадњу и организацију наредних великих такмичења под окриљем ФИБА.

"Велика ми је част и задовољство што је господин Нианг дошао у Србију. То је и својеврсно признање да је наш вишегодишњи рад успешан и да Међународна кошаркашка федерација препознаје труд и квалитет који улажемо у организацију великих такмичења. Показали смо се као одлични домаћини и оно што је јако важно је да увек оправдамо поверење међународних спортских организација које јасно виде спремност државе да подржи овакве велике догађаје и која много улаже у спорт и спортску инфраструктуру. То нас само додатно мотивише и подстиче да надмашимо сами себе и ниво домаћинства дигнемо за лествицу изнад, да поставимо нове стандарде и да будемо узор другима“, рекао је Удовичић.

Председник ФИБА истакао је да је први пут у Београду, главном граду Србије, али и граду кошарке.

"Прво бих желео да захвалим господину министру олмадине и спорта и председнику КС С на томе како су огранизовали ове ове олимпијске квалификације за кошаркашице. Посебно бих желео да захвлим на спремности Србије да прими и групу из Фошана. Веома је важно што је ова група могла да дође у Београд. Овде имамо две групе, осам репрезентација, делегацију из ФИБА. Сви су веома задовољни и сви хвале организацију и квалитет и услове који се нуде у Србији, почев од хотела па до организације овог важног догађаја. Све о о што видимо у Србији можемо да упоредимо са оним у свету. Веома сно захвални на тој организацији".

Он се посебно захвалио на томе што је Србија експресно прихватила такмичење у још једној групи.

"Желео бих да поздравим спремност министра и министарства омладине и спорта , као и КС С који су одмах изразили да угосте ову групу. У Кини хара коронавирус, консултовали смо се са Кошаркаским савезом Кине и схватили да морамо да делокализујемо ове квалификације. Покушали смо да нађемо најбоље решење, а сви су се сложили да Београд јесте најбоље решење, с обзиром на то да се Србија понудила да смести екипе. Србија је све организовала за недељу дана. Све репрезенатације овде су срећне, сви су задовољни, све је јуцец лепо почело, тако да је то била добра одлука", истакао је Нианг.

Председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић изразио је захвалност министру Удовичицу на пријему.

"Велика захвалност и министарству и Влади Србије, јет без њих не бисмо могли да будемо у ситуацији да организујемо ове турнире. Као што је председник ФИБА рекао, они су прездовољни, услови су одлични. Организација је на високом нивоу, у шта нисмо ни сумњали, јер имамо искуства са тим стварима. Искрено се надам и најважнија ствар би требало да буде да се наше даме кваликикују на Олимпијске игре", рекао је Даниловић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести