Унија играча АБА лиге: Авион, ограничен тренинг, банане...

БЕОГРАД: Унија играча АБА лиге, коју су недавно основали кошаркаши Раде Загорац и Ненад Миљеновић, направила је и програм, где се у већем делу траже погодности за играче, а који ће клубови морати да испуне.
1
Фото: Tanjug/Craig Lašig

Како преноси лист Данас, који је имао увид програм написан на пет страница, све то је тако дефинисано да играчи, који буду постали чланови Уније, делују заштићено и привилеговано, међутим, у практичном смислу, већина захтева у директној је колизији са досад устаљеним начином деловања клубова у региону.

Према написаном плану, тражи се да дужина трајања припрема максимално може бити шест недеља од прве званичне утакмице у АБА лиги.

Што се тиче трајања тренинга, уколико клуб жели да одржи два тренинга дневно, први тренинг може трајати максимално 60 минута на терену, без контакта, а други максимално 90 минута на терену (рад у теретани није урачунат у време трајања тренинга и може се извести по плану фитнес тренера).

"Уколико клуб жели да одржи један тренинг дневно, тренинг максимално може трајати 120 минута на терену. Клубу је дозвољено да организује највише три тренинга у два дана и није му дозвољено да закаже тренинг пре девет ујутро, као и било какву обавезу дан после утакмице, пре 12 сати. Клуб је у обавези да организује један потпуно слободан дан за играче у току недеље, без икаквих обавеза на терену и ван њега", наводи Данас.

У делу посвећеном путовањима истиче се да клуб мора обезбедити авио превоз за три најудаљеније дестинације по километражи, као и „фест лејн" на аеродрому за све своје играче.

"Клуб мора да обезбеди аутобус за путовања, у којем ће сваки играч на располагању имати по четири седишта топли оброк по путовању (одлазак и повратак) за сваког играча клуба".

Поред тога тражи се да клуб домаћин мора обезбедити спортска или енергетска пића и воће, где су банане обавезне, пре утакмице, у свлачионицама.

Како се наводи, посебан одељак везан је за погодности чланова Уније играча који је такоде захтевно оријентисан ка клубовима.

"Сваки члан Уније играча мора имати обезбеђен „single room“ на гостујућим утакмицама у којима клуб борави у хотелу. Сваки члан Уније играча мора имати право на друго медицинско мишљење од стране званичног лекара Уније играча", преноси Данас и додаје да ће "од чланова Уније испред сваког клуба биће тражено да одаберу свог званичног представника и његовог заменика који морају бити чланови Уније, а који ће представљати њихов клуб на заседањима „players board“.

Истиче се и да ће Унија најстроже осуђивати сваки вид дискриминације, понижавања, угрожавања људских права и недоличног понашања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести