Ковачевић одбранио титулу

У просторијама НШК-а одржано је традиционално појединачно брзопотезно првенство Новог Сада. После четвртфиналног турнира са 26 учесника и полуфиналног са 28 учесника,

у финалном тродневном турниру снаге су одмерили шеснаесторица најбољих новосадских цугераша. Иако је неколико велемајстора пропустило надметање због обавеза на међународној сцени, такмичење је било веома квалитетно и узбудљиво и привукло је пажњу бројне публике.

После веома напорних 15 четворокружних кола (сваки учесник је одиграо по 60 партија), заслужено је победио велемајстор Александар Ковачевић, који је такође и прошлогодишњи победник. Иако је водио све време турнира, Ковачевић је лако могао да изгуби титулу, јер је у последњем колу био на ивици пораза у мечу са интернационалним мајстором Дејаном Лескуром, који би победом избио на прво место. Драматични финиш је велемајстора Борка Лајтхајма и интернационалног мајстора Анђелка Драгојловића избацио на друго и треће место, док је трагичар турнира ИМ Дејан Лескур пао на четврто место.

Пласман финала: Александар Ковачевић 36, Борко Лајтхајм и Анђелко Драгојловић по 35, Дејан Лескур 34, Срђан Рогач 32, Синиша Шарић 27, Миодраг Јевтић 25, Синиша Ремецки 22, Александар Топалов 21, Иван Титов 16, Ненад Димитријевић 15, Војислав Вељковић 14, Иван Бановић 11, Милош Торбица 10, Милан Илијћ 3 и Жарко Симовић 1 бод.

Четворица првопласираних стекли су директно право учешћа у финалу следеће године, а сви учесници финала добили су скромне награде. Ово петодневно такмичење је било узорно организовано од стране Шаховског савеза Новог Сада, а судили су Алмир Гагић и Синиша Ремецки.

Алмир Гагић

Победници

Брзопотезно првенство Новог Сада игра се од 1959. године и до сада је одиграно 52 турнира. У листу победника уписали су се: велемајстор Мирољуб Лазић 12 пута, Милан Илијћ 7, Љубомир Јовић 5, велемајстор Петар Поповић 4, Томислав Ракић, Миодраг Јевтић и велемајстор Александар Ковачевић по 3 пута, Мирко Рујевић, Рамо Мујагић, Иван Буљовчић, велемајстор Синиша Дражић и велемајстор Душан Поповић по 2 пута, Антон Деже, Радислав Савковић, велемајстор Милорад Кнежевић, Красимир Тадић и Анђелко Драгојловић по 1 пут.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести