Браћа Немања и Вељко с различитим клубовима у врху Суперлиге

Природно је да се млађа браћа угледају на старију, па је тако и Вељко, видевши да Немањи одбојка и те како иде од руке, прекинуо с фудбалом и прешао на спорт “преко мреже”.
Ф. Бакић/ Немања и Вељко Машуловић после победе Ниша у Спенсу
Фото: Ф. Бакић/ Немања и Вељко Машуловић после победе Ниша у Спенсу

Тренутно у домаћем првенству браћа Машуловић, о којима је реч, марљивим радом и одличним партијама стрпљиво граде каријере, али у различитим клубовима. Немања, 25–годишњи блокер, већ другу сезону је играч Војводине НС семе, актуелног шампиона и водећег тима у Суперлиги, а седам година млађи Вељко, који игра на месту примача, од средине децембра члан је Ниша, који је на трећем месту на табели. Иако су обојица прве кораке направили управо у нишким клубовима, разлика у годинама учинила је да се браћа, родом из Гаyиног Хана, никада не нађу у истој постави.

– Ја сам први прекинуо да тренирам фудбал због одбојке. Из Наисуса сам прешао у Млади радник из Пожаревца и тамо сам провео пет година, док нисам дошао у Црвену звезду. Вељко је кренуо с одбојком када је видео да је мени то пошло од руке, па је и он баталио фудбал. Почео је у школи одбојке “Десетка”, али се ту задржао само седам-осам месеци, до краја сезоне, па је одмах и он обукао црвено–бели дрес, али у кадетској конкуренцији – описује прве одбојкашке кораке Немања Машуловић.


Као Грбићи и Ковачевићи

Немања је сениорски репрезентативац Србије, Вељко јуниорски и, иако нису имали прилику још да играју у истом клубу, надају се да ће то моћи у државном дресу.

– Никада нисмо нешто посебно причали о томе да ли бисмо волели да смо у једном клубу, али жеља нам је да заиграмо заједно у репрезентацији, као некада браћа Вања и Никола Грбић, или Урош и Никола Ковачевић – рекао је Немања Машуловић.

Следећи дуел друга прича

Остало је још два кола до почетка плеј-офа Суперлиге, а браћа ће можда имати прилику да се сретну и у тој фази.

– У утакмици у Новом Саду био сам благ, опуштеније сам јој приступио, јер сам мислио да ћемо лако добити Ниш, водили смо и 2:0, али су на крају они заслужено победили. Следећи пут бићу, ипак, мало оштрији – кроз смех, али и уз дозу озбиљности, поручио је Немања.

Вељко је нагласио да ће његова екипа  против фаворизованих Новосађана пружити максимум.

– Даћемо све од себе, а резултат ће доћи из тога. Не знам да ли можемо опет да их победимо, али ово је спорт, никад се не зна.


Вељко је кренуо да тренира одбојку тек када је напунио 16 година и брзо је напредовао. Придружио се старијем брату у његовој трећој, последњој сезони у Београду, али, с обзиром на то да је био у подмлатку, није имао прилику да заигра с њим у тиму. Када је Немања прешао у Војводину, тада је Вељко дошао до прве поставе Звезде. Не може се рећи да су браћа имала међусобне дуеле, јер је млађи у дуелу с Новосађанима у игру ушао само на неколико поена. Прву праву прилику да одмере снаге Машуловићи су имали тек пре две седмице, када је Ниш, који је Вељко појачао крајем прошле године, гостовао у Спенсу.

– Мислим да сам имао већу трему него Вељко, јер му је то била прва утакмица у стартној постави, још је био и пренос на телевизији, па сам се бринуо како ће се снаћи. Све је на крају било добро, одиграо је одлично – похвалио је Немања млађег брата.

Нишлије су тада направиле подвиг, великим преокретом после губитка прва два сета, дошли су до тријумфа (2:3) и шампиону нанеле први пораз у Новом Саду после скоро две године.

– Не могу да кажем да сам имао трему, али јесам неки чудан осећај. Све се поклопило: први тим, пренос, брат с друге стране мреже, али задовољан сам како сам играо. Нисам очекивао да ћемо тријумфовати, јер је Војводина била фаворит, али остварили смо велику победу и та утакмица ће ми по свему остати у лепом сећању као заиста посебна – описао је Вељко.

Испоставило се да је у првом правом окршају млађи Машуловић био успешнији.

– Никада није свеједно када се изгуби, али сам у овом случају био срећан због Вељка – каже Немања.

Млађи Машуловић је, после две године проведене у Звезди, прешао у Ниш и одласком Марка Николића указала му се прилика да буде део прве поставе. Поверење тренера и те како оправдава.

– Задовољан сам како ствари функционишу у Нишу. Тренер Драган Светозаревић одлично ради, услови су на нивоу, а и добри резултати су ту – напомиње Вељко.

Старији од браће до сада је већ освојио све трофеје у Србији. Са Звездом је узео титулу и Куп, прошле сезоне у дресу Воше сва три пехара, а ове је већ одбранио Суперкуп. Како и доликује старијем брату, саветима помаже млађем.

– Чујемо се пре сваке његове утакмице и увек му говорим шта је добро урадио, а шта треба да поправи, како би му било лакше на терену. Искуснији сам и дуже сам у овој лиги, па могу да га посаветујем – јасан је Немања.

Ако настави да примењује савете старијег брата, нема сумње да ће и Вељко убрзо подићи неки трофеј.

Кристина Бугарски

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести