Бранкица Михајловић: Успеси се памте, нова такмичења следе

У женској одбојкашкој репрезентацији Србије, актуелном светском и европском шампиону и вицепрваку Олимпијских игара, Бранкица Мијаловић је једна од најискуснијих играчица, у националном тиму је од 2012. године.
Brankica Mihajlovic/OSS
Фото: ОСС/Бранкица Михајловић

Ове године у Лиги нација је најстарија и прави предводник генерације, уз Тијану Бошковић. Ово такмичење послужиће нашим девојкама да се што боље припреме за квалификације за одлазак на Олимпијаду у Токију и Европско првенство у Турској, где плаве бране трон.

На првом турниру Лиге нација, одиграном у Београду, Михајловићева је дала свој допринос добром учинку (две победе и пораз) када се узме у обзир да је екипа  наступила у комбинованом саставу.

Једна сте од најискуснијих играчица  у репрезентацији, како гледате на почетка стварања шампионског мозаика, који је донео  медаље у минулим годинама?

- Било је лепо, али и захтевно. Тренирали смо, упознавале се и дошле до тога да смо данас као породица. Лагано се градио успех, тек 2015. године је дошла моја прва медаља, бронзана на Европском првенству, а у наредне три године су стизали успеси један за другим. Једно од најтежих такмичења је био Светски куп у Јапану, када смо освојиле сребро и прошле на Олимпијске игре, али га се радо сећам – рекла је Михајловићева за сајт Одбојкашког савеза.

Освајање планетарне златне медаље је велики успех, али у гену сваког спортисте је то да мора да се гледа унапред, ка новим циљевима

Прошло је пола године од када сте се попели на кров света, како сада гледате на то такмичење?

- Деси ми се да потражим снимак утакмица са Светског првенства и да их погледам по неколико пута. Освајање планетарне златне медаље  је велики успех, али у гену сваког спортисте је то да мора да се гледа унапред, ка новим циљевима. Предстоје нам квалификације за Олимпијске игре, па Европско првенство на којем бранимо златну медаљу, тако да мора да се заборави све што је било, јер следе нова такмичења.

Лига  нација изискује велике напоре, дуга путовања и жестоки ритам утакмица, да ли су то припреме за акције које следе?

- Драго ми је што је Лига нација дошла у ово време и што ћемо моћи да играмо у комбинованом саставу. Ту ће дефинитвно предност имати млађе играчице да би стекле искуство играјући с најбољим светским екипама. За нас старије ће бити мало више времена за одмор јер ћемо већ средином јуна кренути с припремама за квалификациони турнир у Пољској где желимо да из првог покушаја оверимо визу за Токио. Морамо да темпирамо форму за те три утакмице, а касније и за Првенство Европе у Турској. Увек се велика пажња придаје припремама, понекад их баш не волимо, али је физичка спрема важна за жељени резултат.

Од одличја на великим такмичењима недостаје вам само олимпијско злато, да ли је то наредни циљ?

- То би била круна досадашњих успеха. Освајање олимпијског злата је  наш наредни циљ, 2016. године смо биле веома близу, чак и повеле у финалу, али злато нисмо освојиле. Прерано је причати о Јапану јер се још нисмо ни квалификовале на Олимпијаду, али амбиције нам не мањкају – поручила је Бранкица Михајловић.

М. Р.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести