Куп ЦЕВ: Хипо Тирол победио Војводину са 3:2 у првој утакмици

Одбојкаши Хипо Тирола победили су Војводину са 3: 2, по сетовима 25:19, 25:20, 21:25, 25:27, 15:13 у првој утакмици шеснаестине финала Купа Цев у Унтерхашингу.
Odbojkasi Vojvodine
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Али пораз Војводине је и те како подношљив, због два освојена сета која Воши доносе могућност да победом у Новом Саду (следећег уторка) од 3:0 или 3:1 прођу у осмину финала. Иако су губили 2:0 у сетовима, српски шампиони су се вратили у игру, али нису имали снаге за потпуни преокрет.

Играло се поен за поен на почетку меча, оба тима била су расположена у нападу, а Воша је прва дошла до осетније предности серијом 3:0 (8:5), али само за кратко јер је уследио преокрет и серија 4:0 домаћина. Поново се ситуација изнивелисала, а водила се велика борба између блока домаћина и игре у пољу Војводине. Изборио је домаћин два поена предности (15:13) и одржавао их, а расположени Мехић и Фундора чекали су да се неко прикључи. После грешака Костића и Мехића на семафору је стајало 21:17 за Хипо Тирол, а ас Гелинског донео је пет поена вишка домаћину и брзо освајање првог сета. Имали су гости још неколико прилика да запрете, али је изостајала реализација – 25:19.


Представљање изостало

Пре почетка утакмице, домаћи играчи представљени су у стилу светских шампиона, али је изостало представљање Новосађана, чак и стартне поставе, што је заиста велики превид организатора. Једино за шта им ваља „скинути капу“ је билтен урађен за утакмицу који је на светском нивоу, где је представљен град Нови Сад са историјским, али и актуелним подацима.


Мирко Радевић је сјајним сервисима пореметио домаћина (два аса) почетком другог сета и донео нашем шампиону предност почетком другог периода игре, а после неодбрањивог сервиса Вијецког било је 7:4. Играли су Немци одбрану налик азијским репрезентацијама, није било изгубљене лопте и то им је убрзо донело нови преокрет и вођство 10:8. Прорадили су и сервиси и блок Хипо Тирола и предност је наставила да расте све до 15:11 када је тренер Воше Душко Николић заменио дизаче, уместо Костића ушао је Тодоровић и то је одмах дало резултат, пришли су Новосађани на два поена минуса 18:16. Поново је напао домаћин и брзо побегао на нових +5 (22:17) што је било довољно за дуплирање вођства – 25:20.


Несвакидашња атмосфера

Већ дуго на спортским приредбама у Србији не може да се види алкохол, али је то за немачке услове најнормалнија ствар. Мало ко у Сали у Унтерхахингу се није дружио с пивом, ипак је Немачка, а посебно Баварска, позната по томе. Да чудо буде веће, користила се стаклена амбалажа, али наравно да ником с трибина није пало на памет да је употреби за нешто друго.


Блок Хипо Тирола био је на високом нивоу и брзо донео предност домаћину на почетку трећег сета (8:4). Имала је Воша и повремено малих проблема на пријему, али игра у пољу домаћина није посустајала, све до добре серије сервиса Симића и изједначења (8:8). Шкрипало је на пријему црвено-белих, а сјајно је играо дизач домаћих Хелински и поново вратио свој тим у предност (13:10). Сервирао је добро Ковачевић (почео сет), блок Симића, грешка домаћих и контра Фундоре донели су серију 4:0 и вођство, те тајм-аут за домаћина који није помогао. Наставио је Ковачевић да помера противника сервисима, севале су контре Симића и Фундоре, а после грешке Клеца и резултата 17:13 још један тајм-аут узео је Хипо Тирол. Играло се дуго поен за поен, што је одговарало црвено-белима који су одржавали три поена вишка. Још један ас сервис Стефана Ковачевића донео је Новосађанима четири сет лопте, а искоришћена је друга за повратак у меч – 21:25.

Велика борба по квалитету приближних ривала виђена је у наставку. Војводина је играла на крилима добијеног сета, а домаћин није одступао од своје раније филозофије, а то је било довољно само за егал (9:9). Запретио је домаћин, одвојио се на минимално вођство (11:9), али се Воша борила и преузела контролу, али и пропустила да реализује две контре за бег на озбиљнију разлику. Срећни ас Мехића донео је Новосађанима 18:16, а онда је Фундора пропустио контру и погрешио, а ас Хелинског вратио је изједначење (18:18), али је поново добро одсервирао Ковачевић за нових плус два (20:18). Пету контру о овом сету није искористила Војводина и поново се дошло до изједначења, а лакше се повредио либеро Горан Шкундрић, али је стегао зубе и наставио. Дошло је време за драму, трећу сет лопту искористио је српски шампион после блока Фундоре на Клецу – 27:25.

Први су у тај-брејку запретили домаћи, али су црвено-бели за трен ока вратили на снагу изједначење (5:5) блоком Тодоровића и контром Фундоре. Ипак се на промену страна отишло уз вођство Хипо Тирола (8:6). Нова контра Фундоре донела је ново изједначење (9:9). Блок Да Силве Соузе вратио је контролу Немцима, али се веома брзо поново истакао Фундора за 11:11. Освајали су се поени у серијама на обе стране, после грешке Фундоре, Хипо Тирол повео је 13:11, али је топовски удар са сервиса Вијецког вратио све на стару меру (13:13) и вратио драму неслућених размера, после прва два одиграна сета. Први су до меч лопте дошли домаћи и одмах је искористили добрим блоком за минималну победу.

М. Ристић

Хипо ТиролВојводина НС семе 3:2 (25:19, 25:20, 21:25, 25:27, 15:13)

УНТЕРХАХИНГ: Хала СЦ „Уцвег“, гледалаца: 400, судије: Денери (Турска), Коив (Естонија).

ХИПО ТИРОЛ: Рингзајз (л), Томас 3, Клец 18, Полок 1, Загштетер, Хелински 4, Да Силва 12, Франсес 8, Халаба 16, Соуза 20, Кронталер, Кончал.

ВОЈВОДИНА НС СЕМЕ: Симић 8, Фундора 24, Шкундрић (л), Негић (л), Ковачевић 5, Вијецки 18, Кујунџић, Костић, Мехић 14, Радевић 5, Тодоровић 1, Рудић, Перић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести