Данас почиње ЕП за одбојкашице: Србија против БиХ креће по четврто злато

Нашле су се одбојкашице Србије поново у истој ситуацији као пре десет година, када су имале прилику да до европске титуле дођу пред домаћим навијачима.
Bjanka Busa
Фото: Бјанка Буша, фото: ОССРБ

Било је то прво злато за наше репрезентативке на шампионату Старог континента, а утакмицом против Босне и Херцеговине, данас од 17 часова, почеће поход ка четвртом, трећем у низу. Екипа селекора Зорана Терзића има прилику да још једном покаже да ли је најбоља на европском тлу. О томе да је један од главних фаворита за трон не треба расправљати. Наше бране титулу, узеле су најсјајније одличје на претходна два шампионата, а и актуелне су светске првакиње.

Разорачање је донекле уследило на недавно завршеним Олимпијским играма у Токију, када нису успеле да одбране сребро и нападну прво злато, али су се ипак вратиле са одличјем - бронзаним. То је сада архивирано и после заиста мало одмора поново ће на терен, пођеднако мотивисане као и у Јапану, са подршком домаћих навијача, која ће бити битан фактор у походу ка жељеном злату.


Селектор Зоран Терзић: Не размишљамо о злату 

Како то обично и бива, селектор Терзић никада не претерује у  обећањима пред неко велико такмичење.

– Имамо енергије за освајање трећег злата у низу, али никада не размишљамо искључиво о злату. Знамо из искуства да то води у неуспех, тад практично мислите само о финалној утакмици, а првенство је дугачко и има доста да се игра. Ако будемо били усредсређени само на првог противника, а не на то да ли ћемо освојити медаљу, начинићемо први корак ка успеху – поручио је Терзић. 


– Срећне смо што ћемо играти у Београду. Претходних година смо освојиле много медаља, али није било прилике да играмо пред нашом публиком. Сигурно да имамо велики мотив и жељу да се покажемо, да људи уживају и да оправдамо статус светског и европског шампиона. Надам се да ћемо се попети на највиши степеник, то би била нека историја, тако кажу. Имамо најбољи тим на свету, само да се све уклопи у тренутку и сигурна сам да можемо до најсјајније медаље – поручила је примач сервиса  Бјанка Буша.

Наша селекција играће у А групи са Азербејџаном, Русијом, Белгијом, Француском и БиХ.

– Можда има ту једна, две утакмице које су теже. Свакако нам то треба пред четвртфинале и полуфинале. Сада већ имамо доста одиграних утакмица укључујући припреме и Олимпијске игре, тако да ће сигурно бити занимљиво и добро такмичење. Сви када играју против Србије  играју најјаче, али ми смо на то навикле, тако да се добро сналазимо под притиском – истакла је Буша.

После велике драме Србија је дошла до чудесне победе над Турском у гротлу Анкара хале пре две године када је узела другу узастопну титулу првака Европе, трећу укупно. Управо је Бјанка Буша невероватним сервисима вратила резултатски наш тим у финишу петог сета. Велика подршка са трибина у Турској није успела да поремети наше играчице.

– Када смо играле финале, хала је била препуна. Када сам ушла да сервирам, нисам чула ту буку, једноставно се то искључи. Само је твој сервис битан и концентрација, то је једино. Ми прижељкујемо исто то, али све је то још питање због коронавируса како ће бити и шта ће бити. Надам се да се ситуација неће додатно погоршати и да ћемо имати прилику да играмо пред пуном халом и онда да свима покажемо како наши људи навијају за нас – нагласила је Буша.  

К. Б.

Група А (Београд)

Србија

Француска

Русија

Азербејџан

Белгија

БиХ

Група Б (Пловдив)

Бугарска

Грчка

Шпанија

Немачка

Чешка

Пољска

Група Ц (Задар)

Белорусија

Хрватска

Италија

Словачка

Швајцарска

Мађарска

Група Д (Клуж)

Турска

Румунија

Холандија

Шведска

Украјина

Финска

Распоред

Данас

Шведска – Финска     (15)

Шпанија – Чешка       (16.30)

Хрватска – Швајцарска      (17)

Србија – БиХ      (17)

Холандија – Украјина (18)

Немачка – Пољска     (19.30)

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести