Финале ЕП у Паризу: „Орлови” спремни за титулу

ПАРИЗ: Ако постоје две одбојкешке репрезентације које се познају у душу, чији се играче друже на терену и ван њега, онда су то Србија и Словенија, а управо ће се та два тима, данас од 17.30 часова, борити за златну медаљу на Европском првенству.
o
Фото: Odbojkaši Srbije spremni za krov Evrope/CEV

Пре полуфинала, обе репрезентације су виђене са ореолом аутсајдера, али је Словенија свладала Пољску(3:1), а Србија Француску (3:2) и данас ће одлучивати о звању најбљољег на Старом континенту.

Србија и Словенија имају дугогодишњу сарадњу, пре готово сваког великог такмичења играли су припремне мечеве, као и пре овог, садашњи селектор “орлова” Слободан Ковач водио је Словенце и сваког понаособ зна како дише, а да ли ће то наш тим искористити, видеће се у мечу у ком нема фаворита и где ће одлучити једна лопта.

Како су ове селекције прошле у финале, одмах су кренуле приче од пре две године, али са Европског првенства за кошаркаше, када су се састали исти ривали. Тада је Словенија била за нијансу боља, а сви се надају да ће се наши момци реванширати и освојити трећу златну медаљу на Европским шампионатима.

Селектор Србије Слободан Ковач одлично познаје тим “змајчека”, али није хтео да открива карте.

Енерегија у нашем тиму је сада на високом нивоу, било је тешко заспати због адреналина и емоција које су проживљене током полуфинала. Чека нас последњи корак, најважнији меч до сада, трудићемо се да се што боље спремимо за меч са Словенију. Жеље су познате, наш квалитет такође, а све ће зависити од тога како утакмица крене. Надам се да ћемо добро почети и да ће нам ниво концентрације и борбености бити на нивоу као из меча са Французима, кратко је прокоментарисао Ковач.

Александар Атанасијевић је био најбољи када је то било најпотребније у полуфиналу, истакао се, али каже да је за све заслужна снага колектива. Одлично познаје данашњег ривала, има доста пријатеља међу њима и нада се да ће у финалу све зависити од игре Србије.


Ковачевић: Заспали смо тек ујутру

Адреналин је учинио своје, после проласка у финале, нису дуго у ноћ наши играчи могли да заспу. Урош Ковачевић, један од твораца велике победе, каже да тај детаљ неће ништа лоше учинити по нашу игру у финалу.

Фото: Lisinac i Kovačević zaustavljaju Bojea/CEV

Није било лако, после полуфинала смо заспали тек око четири ујутру. Колико год да смо прижељкивали победу над Французима, као да смо се изненадили када се то стварно десило. Сумирали смо утиске, дуго причали, неко је заспао одмах, а неко није. Задовољни смо јако тако да једна ноћ ништа не значи. Словенија се показала као калитетна, видело се то у мечевима током шампионата, а ући ћемо у меч с њима као и у полуфинале. Мораће сваки наш играч да пружи максимум, да играмо сви за једног као и до сада, да будемо пожртвовани, а надамо се најбољем, рекао је Ковачевић.


Полуфинале је било исрпљујуће, играли смо до касно па смо јучерашњи дан искористили превасходно за одмор и да се што боље спремимо. Као што смо рекли пре полуфинала, дошли смо у Париз да играмо финале, то је био сан свих нас, а сада је почео да се остварује. Мислим да имамо довољно искуства, играмо по најбољим клубовима на свету, имали смо доста оваквих мечева и зато знамо да је најважније било да се заборави тријумф над Французима. Имамо доброг ривала, моћи ћемо да се носимо с њим, а победиће онај ко буде у том тренутку расположенији, рекао је Атанасијевић и наставио: „Гледали смо како су Словенци савладали Пољаке, Русе и Бугаре и мислим да су екипа која је до сада највише показала, играју с много енергије, заједничкии, јер су свесни да као појединци не могу пуно. Знамо одакле прети највећа опасност, Ковач је био и њихов слектор, добро ћемо се спремити, а најважније је да не буде еуфорије. Морамо да одиграмо као против Француза, да мислимо само о нама, имамо квалитетан тим и мислим да ће све зависити од наше игре“.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести