Грбић: Дао бих године живота за још пет у репрезентацији

БЕОГРАД: Легендарни српски одбојаш Вања Грбић изјавио је да би волео да је дуже могао да игра за репрезентацију, посебно јер је свестан да дрес националног тима изазива велику инспирацију код народа.
Vanja Grbić Foto: Tanjug/video
Фото: Вања Грбић Фото: Танјуг/видео

"Обично кажу да праве вредности ствари схватимо тек када их изгубимо. Годину дана након што сам завршио играчку каријеру, Светско првенство 2010. у Италији гледао сам са трибина. Тада ми је пришао председник Светске одбојкашке федерације Ðи Жонг Веи и питао да ли бих волео да будем на терену и играм, на што сам му одговорио како бих дао све преостале године живота за још пет година наступања за репрезентацију", рекао је Грбић гостујући у емисији "Лавовске приче".

Његову каријеру обележио је и чувени поен у финалу Олимпијских игара у Сиднеју, у победи над Русијом (3:0), када је спасао лопту скоком преко реклама, а онда се вратио у терен и изблокирао противника.

"У мом одрастању има једна јако лепа ствар коју ми је отац рекао, а то је да се за сваком лоптом иде до краја јер никад не зна кад ће се десити она која ће ти променити живот или бити најважнија за твој тим", истакао је Грбић и признао да је ту поруку имао у глави током целе каријере.

Он се присетио догађаја из 1996. године после бронзе на Олимпијским играма у Атланти.

"Значај играња за репрезентацију схватио сам након освајања медаље у Атланти када ме је на дочеку у Београду бака од 82 године ухватила за руку и рекла "Хвала ти сине, сад могу да умрем". У том трену ми је постало јасно да кад играм за репрезентацију не играм за себе и да нисам свестан какав ефекат наши резултати изазивају код људи и на који начин ми њима можемо да будемо инспирација", објаснио је он.

Грбић је са репрезентацијом освојио чак 13 медаља, међу којима је олимпијско и европско злато.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести