Игра Србије вредна европског злата, пала Холандија

Одбојкаши Србије забележили су прву победу на турниру континенталних квалификација за Олимпијске игре.
Фонет/ЦЕВ/Прва радост одбојкаша Србије у Берлину
Фото: Фонет/ЦЕВ/Прва радост одбојкаша Србије у Берлину

Максималним резултатом су “Орлови” савладали Холандију, не дозволивши да бодови ниједног тренутка дођу у питање, а игра је коначно била вредна звања актуелног шампиона Европе.

Кренула је Србија силовито, преко сервиса Јововића дошла до велике предности (9:5), а чини се да је важност дуела натерала наше момке на максималну озбиљност. Највећа претња са стране Холандије био је Абдул Азиз и после блока Петрића “Орлови” су повели 12:6 те контролисали резултат. Ушло се у период сервис грешака са обе стране, али је то одговарало нашем тиму јер је одржавао предност од четири до пет поена, а добар блок донао нам је предност 20:14. Сервиси Подрашчанина иницирали су нови период добре игре репрезентације Србије која је лагано освојила први сет.

Изједначена игра почетком другог сета прекинута је серијом наше селекције која је са две добре реакције на мрежи повела 9:6, а недуго затим ас сервисом Лисинца повисила предност на четири поена вишка (11:7). Поново је добро функционисао сервис Србије, али су и Холанђани узвратили па су пришли на два поена минуса (12:14), али је у тим тренуцима добро радио наш блок који је одмах вратио осетну предност (16:12). Активирао се нападачки Урош Ковачевић и одржавао предност наше репрезентације, а поново је ас Лисинца одвео Србију у мирну луку са великим вишком 22:16. На крају, грешка Абдел Азиза донела је “Орловима” и други сет.

Неколико грешака наших играча погурало је Холанђане до уводне предности (5:1) када је морао да реагује тајм-аутом Ковач и да позове на озбиљност, а то је одмах дало резултат јер смо преко сервиса Петрића преокренули на 11:6. Наш блок је био беспрекоран, а селектор Холандије ни с два тајм-аута није прекинуо серију Србије од 9:0. Примакла се Холандија мини серијом, али само на кратко јер су “Орлови” одбили напад и вратили предност од шест поена. Мењао је Ковач, како би разиграо још неке играче с клупе, Лубурића, Станковића и још раније Крсмановића, али се то није одразило на резултат. Наставили су Срби са добром игром, повећавали предност на осам поена вишка (22:14), а затим убрзо закључили меч максималном победом.

Трећу утакмицу групног дела квалификација одиграће дбојкаши Србије 8. јануара од 14.30 часова.

М. Ристић

СрбијаХоландија 3:0 (25:18, 25:18, 25:17)

БЕРЛИН: Дворана “Макс Шмелинг”, гледалаца: 1.300, судије: Родригес Хатива (Шпанија), Геротодорос (Грчка).

СРБИЈА: Ковачевић 13, Митић, Петрић 15, Пековић (л), Крсмановић 3, Ивовић, Јововић 4, Атанасијевић 9, Лубурић 2, Мајсторовић (л), Подрашчанин 2, Лисинац 6, Станковић, Вучићевић.

ХОЛАНДИЈА: Кеминк, Ван Гардерен 3, Тер Хорст 12, Ван дер Ент, Дронкерс (л), Плак 9, Гоманс, Ман 3, Шмит, Абдел Азиз 7, Ван Солкема, Тер Мат, Паркинсон 1, Андринга.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести