Квалификације ЛШ: Војводина НС семе у Румунији

Када се сазнало да ће шамиони Србије и Румуније одлучивати о путнику у трећу рунду квалификација за Лигу шампиона, одбојкаши Војводине НС семе били су задовољни жребом.
O
Фото: Ф. Бакић/ Одбојкаши Војводине НС семе спремни за европски изазов

У минуле две сезоне су црвено-бели остајали на прагу групне фазе Лиге шампиона, оба пута су се испречили Французи (Тулуз и Шомон), али гледајући састав екипе Аркаде из Галација стиче се утисак да је озбиљан изазов пред Новосађанима и да ће лакше завршити посао у потенцијалној трећој, него ли у другој рунди квалификација. У трећој рунди би их чекао бољи из двомеча белоруског Шахтјора из Солигорска и финске Састамале.

Једини представник Србије у Европи сутра ће, од 16 часова по нашем времену (директан пренос на Спорт клубу 4), играти први меч с правом “легијом странаца”, јер у румунском шампиону је чак 10 странаца. Аркада је тренутно прва на табели тамошњег шампионата, са свега једним изгубљеним сетом у четири кола, док је Воша прва у Србији после пет кола. Аркада има по једног играча из Србије, Бугарске, Естоније, Молдавије, Свете Луције, Венецуеле, Порторика, Холандије и Бразила, а већина њих дошла је пре ове сезоне.

Аркада је тренутно прва на табели тамошњег шампионата, са свега једним изгубљеним сетом у четири кола, док је Воша прва у Србији после пет кола. Аркада има по једног играча из Србије, Бугарске, Естоније, Молдавије, Свете Луције, Венецуеле, Порторика, Холандије и Бразила, а већина њих дошла је пре ове сезоне

Главне звезде су коректор Нилс Клапвајк (34) из Холандије, који је наступао и у Белгији, Италији и Турској, примач сервиса из Бразила Силмар Де Алмеида (33) је највише играо у домовини, али и у Јапанау, Италији, Катару и Румунији. Бивши репрезентативац Србије Милош Терзић играо је у Звезди, а пре Румуније био је у Француској. Имају Румуни два искусна дизача, Шпанца Хиљерма Ернана Рупереса (37) и Хосеа Караска (30) из Венецуеле. Средњи блокери су Хулијан Бисет из Свете Луције и Бугарин Красимир Георгијев, који је пре две сезоне био најбољи блокер француске лиге играјући за Рен.

Аркада нема велику традицију освајања трофеја, до прошле сезоне, када су освојили титулу, једном су били други и два пута трећи. Имају један Куп и два Суперкупа. Занимљиво је да су годинама уназада Румуни у саставу имали играче из Србије, за Аркаду су наступали Бојан Јанић, Никола Росић, Невен Мајсторовић, Немања Радовић и Никола Ковачевић.

С друге стране, троструки узастопни шампион Србије има своју рачуницу, сезону је започео освајањем Суперкупа, а веома је битна чињеница да ће се реванш сусрет играти у Новом Саду (13. новембар од 17.30) и да ће пред сигурно пуним трибинама Спенса моћи да рачуна на искорак у трећу рунду квалификација, а затим и групну фазу Лиге шампиона.

Имали су црвено-бели неколико успешних издања у дербијима у домаћем шампионату, те положили генералну пробу против Партизана када су од 0:2 дошли до победе -3:2. Предвођени новајлијама Милошем Никићем и Александром Благојевићем, Новосађани желе да остваре што бољи резултат на међународној сцении и да покажу да нису случајну најбољи у земљи, која је актуелни шампион Старог континета у обе конкуренције.  

М. Ристић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести