ЛИГА НАЦИЈА Србија после тај-брејка нанела први пораз Бразилу!

ГОНДОМА: Одбојкаши Србије одиграли су и пету узастопну утакмицу у пет сетова у Лиги нација, а у своју корист решили трећи везани. Млада екипа Николе Грбића, показала је још једном зубе номиналном фавориту, није дала на себе и дошла је до победе којој се мало ко надао јер је Бразил до јуче био непоражен на врху табеле Лиге нација. Пресудили су веће срце и мирнија глава, а у најави је сјајан викенд за „Орлове“ јер следе мечеви с Португалом и Кином.
1
Фото: ФИВБ

Србија – Бразил 3:2 (17:25, 25:22, 17:25, 25:20, 15:12)

(Од нашег специјалног извештача)

Почео је Грбић с поставом која је на добар начин завршила турнир у Канади, без обзира на појачања у виду Лубурића и Јововића која су се прикључила екипи у Португалу. То је било добро за почетак јер су оба тима била нешто резервисанија на сервису, па је на снази био егал резултат. Ипак, мало је било потребно Бразилу да се преко Валаса и Леала „одлепи“ на осетнију разлику (14:9), а серију није прекинуо ни Грбићев тајм-аут, али је ускоро шансу добила дијагонала Јововић – Лубурић.  Наставио је сјајно да игра блок Бразила и повећавао предност па и веома брзо завршио посао у првом сету.

Две грешке Бразила и блок Ћироовића донели су Србији предност од 5:3 на почетку другог сета, а добар период се наставио до првог обавезног одмора и до вођства 8:4. Много су „Орлови“ грешили са сервиса, али је ризик био неопходан. Ипак, пријем сервиса нашег тима био је на високом нивоу, напади брзи и то је било довољно да Петковић и друштво одрже осетну предност и на другом техничком тајм-ауту (16:12). Пао је Бразил, много грешио, и никако није успевао да повеже неколико добрих акција, али је зато Србија осетила слабости ривала и користила их. Играла је наша репрезентација паметно, а пустила противника да сам заврши посао уместо ње, што се убрзо десило јер су кариоке имале чак 14 грешака у другом сету.

Напао је Бразил сервисом, почео да бомбардује наше примаче, а серијом Леала је повео 8:2 почетком трећег сета, а Грбић је променио основну дијагоналу. Држали су жути ту предност до 14:8, а уследила је серија нашег тима, после сервиса Јововића, те смањење заостатка на свега три поена. Играо је наш тим доста кроз средину, а Лубурић се распуцао, па је игра бивала све боља до свега минус два (15:13). Тада су Бразилци појачали игру у пољу, убрзали напад и поново „побегли“ и брзо дошли до новог вођства, али помогла је и наша репрезентација са укупно девет грешака.

Четврти сет је на месту коректора за Србију почео Вучићевић, а Бразил је почео да греши, као на старту другог сета. Добар ниво игре је владао у нашем тиму, није било пуно грешака, па смо без проблема играли у егалу с водећим тимом Лиге нација, а после сјајног блока Катића на Валасу, повела је Србија 17:15. Прочитала је наша селекција нападе ривала и блок Ћировића на Леалу (један на један) и ас Вучићевића довео је Србију веома до новог тај-брејка (23:18), а исти играч га је осигурао на другој сет лопти.

Играло се дуго поен за поен у тај-брејку, а тек после доброг напад Вучићевића и грешке Лукарелија, Србија је повела 7:5, али су Бразилци узвратили, уз велику подршку публике, и преокренули на 9:8. Водила се велика борба, оба тима су желела победу, а два полу-аса Крсмановића донела су Србији колосалну предност у самој завршници (14:12) и две меч лопте, а одмах је прву искористио Ћировић за огромну победу.    

        М. Ристић

ГОНДОМАР: Градска хала спортова, гледалаца: 1.400, судије: Раписарда (Италија), Мезофи (Мађарска).

СРБИЈА: Околић 8, Катић 9, Ћировић 11, Пековић (л), Крсмановић 10, Јововић 2, Кујунџић, Петковић 7, Симић, Лубурић 10, Мајсторовић (л), Тодоровић, Вучићевић 8, Мехић.

БРАЗИЛ: Бруно 1, Исак, Хос (л), Лукас 2, Крелинг 1, Валас 8, Леал 14, М. Соуза 3, Д. Соуза, Лукас 7, Лукарели 21, А. Соуза 6, Насименто (л), Жалберто 2.

 

Некултура

Бразилаца

Новинари који су у Португал допутовали са селекцијом Бразила показали су елементарну некултуру пре почетка утакмице. После интонирања бразилске химне, када су стајали, пред почетак химне Србије су сели не марећи за поштовање обележја друге државе.

 

 

Данашњи програм

Русија – Канада (13)

Аустралија – Италија  (16)

Иран – Пољска  (16)

Бразил – Кина    (17)

САД – Немачка   (17)

Бугарска – Јапан        (19.40)

Француска – Аргентина       (20)

Србија – Португал      (20)

 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести