ЛН у Новом Саду: Орлови поражени у првом мечу од самураја

НОВИ САД: Одбојкаши Србије поражени су на старту Лиге нација, на домаћем терену од селекције Јапана која је приказала превисок ниво игре за почетак такмичења.
odbojka
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Играли су Јапанци брзо, с веома мало грешака, а наш комбиновано подмлађен тим играо је колико је могао, али ипак морао да прихвати пораз. Оно што је добро за „Орлове“ је чињеница да је селектор Грбић пружио прилику свим играчима да осете атмосферу у игри на великом такмичењу.

Много боље су Јапанци почели меч, сервисима напали Кујунџића и дошли до велике уводне предности (7:3), али наш тим никако није успевао да успостави потребан ниво. Наставили су Јапанци да играју веома брзо, решавали су контре муњевито и за трен ока имали седам поена вишка (11:4). Два добра сервиса била су довољна Србија да направи малу серију и да се колико толико примакне (10:14), али то је било све што су наши момци могли у првом сету јер је Јапан наставио у сјајном ритму и повео.

Држао је Јапан висок ниво, пре свега сервиса и користио контре те већ до првог обавезног одмора имао велику предност (8:2). Увео је Грбић у игру Катића и Вилимановића уместо Кујунџића и Тодоровића да промени ритам игре, али Србија никако није могла да изађе из лошег периода. Играо је Јапан као у трансу, без грешке, а слаб је био пријем Србије, самим тим и напади нису били довољно убојити. Променио је наш селектор и коректоре, ушао је Вучићевић уместо Петковића, али се на други технички тајм-аут отишло с двоцифреном предношћу Јапана (16:6). То није било довољно да Србија учини нешто више у другом сету који је експресно завршен, а Јапан је у овом периоду игре имао четири поена из блока и три аса.

Заиграли су „Орлови“ чвршће почетком трећег сета, а „повукли“ су примачи Катић и Мехић. Играо је Јапан своју игру, брзо у нападу и добро у пољу, али је Србија прва успела да дође до осетније предности и то после добрих сервиса Божидара Вучићевића (11:8). Коначно је Србија ухватила ритам, играло боље у пољу и, упркос понекој грешки, држала предност. Бољи пријем донео је брже нападе, а коначно је ослабио и сервис Јапана, па је Србија имала осетну предност у завршници сета (21:17). На сервисе Ишикаве Јапан је направио серију 3:0 и најавио неизвесност, а касније је поеном из блока, те асом Отаке стигао до меч лопте (24:23). Добрим сервисима Крсмановића, те нападима Мехића, Србије је заокружила серију 3:0 и освојила сет.

Изједначена игра виђена је почетком четвртог сета, оба тима су снажно нападала, али се поново Јапан, с неколико добрих одбрана и контри, одлепио на осетну разлику (13:10). Појачали су Јапанци сервис и то је било довољно да увећају предност на великих 18:12, Ишикава је водио свој тим ка уводној победи у Лиги нација која је стигла веома брзо.

М. Ристић

Србија – Јапан 1:3 (17:25, 12:25, 26:24, 17:25)

НОВИ САД: Велика сала СПЦ Војводина, гледалаца: 1.000, судије: Мокри (Словачка), Марошек (Пољска).

СРБИЈА: Околић, Катић 6, Ћировић 5, Пековић (л), Крсмановић 5, Кујунџић 6, Петковић 7, Симић 3, Мајсторовић (л), Тодоровић, Вилимановић, Вучићевић 10, Мехић 12, Ковачевић 1.

ЈАПАН: Отаке 5, Фукацу, Јамаучи 1, Јанагида, Цуики (л), Нишида 14, Секита 2, Такано 8, Ишикава 19, Ри 7, Такахаши, Хисахара, Онодера 12, Јамамото (л).

Сутрашњи програм

Италија – Немачка (10)

Бразил – Аустралија (14)

Кина – Иран (14)

Јапан – Русија (16)

САД – Пољска (17)

Србија – Француска (19)

Канада – Португал (23.10)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести