Маја Огњеновић: Токио круна каријере

Док имамо прилику, треба уживати у тандему Маја Огњеновић - Тијана Бошковић! Најбољи офанзивни пар светске одбојке биће ударна игла репрезентације Србије и на Олимпијским играма у Токију, једном од последњих турнира које ће заједно одиграти.
ognjenovic
Фото: OKS

Србија никада није била олимпијски шампион у женској одбојци, а сребрну медаљу из Рија могли би у Јапану да позлате селектор Зоран Терзић и његове златне девојке. Актуелне светске шампионке и двоструке узастопне шампионке Европе нападају најсјајније одличје!

Србија пред олимпијски турнир има све. Најбољег коректора на свету у виду Тијане Бошковић, капитена Мају Огњеновић која је икона српске одбојке, квалитет и искусно на месту средњег блокера у виду Мине Поповић и Милене Рашић, Бранкицу Михајловић која може да нападне кад год је потребно... Чак и младост Бојане Миленковић и Маје Алексић могу много да донесу у кључним деловима похода на злато.

Ово ће бити тек четврто учешће на Олимпијским играма Србији. Наше девојке први пут су се појавиле 2008. године у Пекингу, а од тада смо постали једна од највећих светских сила. Сребрна медаља у Бразилу 2016. године је само најавила велике успехе.

Годину дана касније девојке су постале шампионке Европе, па наредне године и света, а онда потврдиле континенталну доминацију одбраном титуле. Да би се три злата објединила потребно је ово из Токија.

По њега је кренула репрезентација која последњи пут игра у оваквом саставу.

Након Олимпијских игара и Европског првенства овог лета, Милена Рашић и Маја Огњеновић ће завршити репрезентативну каријеру. Путем којим ће кренути две легендарне одбојкашице могла би и искусна Силвија Поповић, једини либеро српске репрезентације у Јапану овог лета.

На турниру неће бити ни Стефане Вељковић, која се недавно породила, па остаје да се види ко ће бити други избор Зорана Терзића на месту средњег блокера. За то место конкурши Мина Поповић која има предност и талентована Маја Алексић, један од носилаца репрезентације у будућности.

Капитен женске одбојкашке репрезентације Србије Маја Огњеновић каже да су очекивања на Олимпијским играма највећа могућа.

- Наравно да су наша очекивања највећа, ми смо европске и светске шампионке, то даје одређену дозу притиска и обавезу коју се трудимо да увек испунимо на нама својствен начин, освајањем медаље -  рекла је Огњеновић.

Она је на званичној конференцији за медије у Токију истакла да је екипа спремна, упркос томе што није била заједно годину и по дана.

- Видим да је то најчешће питање, да ли може да нас омете на путу. Само смо се још више зажелеле, само смо још искусније ми старије, а млађе још више жељне успеха. Направљен је још бољи баланс - истакла је Огњеновић.

Селектор Зоран Терзић је одлучио да само две играчице буду задужене за пријем сервиса, што оставља више нападачких опција, али и доноси велики ризик у фази одбране.

Репрезентација Србије играће у групи А, заједно са Бразилом, Доминиканском републиком, Кенијом, Јужном Корејом и домаћином олимпијског турнира, Јапаном.

С. Р.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести