Нови Сад претплаћен на елиту

Нови Сад поносно носи назив град одбојке и од следеће сезоне тај епитет биће у потпуности оправдан, јер ће се у Спенсу, у Суперлиги, надметати три клуба.
ОК Нови Сад/ Одбојкашице Новог Сада први пут у највишем рангу
Фото: ОК Нови Сад/ Одбојкашице Новог Сада први пут у највишем рангу

Понос Српске Атине, Војводина НС семе, биће главни актер, пошто ће ићи на седму узастопну титулу првака државе, 20. укупно и још једну добру епизоду у Лиги шампиона. Црвено–белима ће се у елитном друштву придружити ОК Нови Сад Манекс и Женски одбојкашки клуб Нови Сад, па ће највећи град у Покрајини први пут имати три суперлигаша. Осим тога што ће љубитељи спорта преко мреже имати прилику први пут да уживају у градском дербију, на делу ће моћи да виде и такмичење у најјачој женској конкуренцији, после више од деценије.

Након одбране титуле, председник ОК Војводина НС семе Драгољуб Збиљић већ је најавио да ће клуб следеће сезоне бити још јачи.

– Потписани су уговори с неким играчима, што ћемо ускоро и обелоданити. Уз рад тренера Слободана Бошкана, сада смо у налету и сматрам да следећих пет до седам година нико неће моћи да нам узме титулу – рекао је Збиљић.


Град одбојке

После лепих вести да су одбојкаши Новог Сада изборили Суперлигу, чланице ЖОК Нови Сад истим успехом додатно су обрадовале спортску јавност у граду.

– Ту причу смо почели пре седам-осам година и сада смо коначно успели да се нађемо у елити. Узимајући у обзир да се Нови Сад назива и градом одбојке, да је други по величини у земљи, као и то колико девојчица тренира овај спорт, сматрам да заслужује чврстог и стабилног суперлигаша у женској конкуренцији – нагласио је председник ЖОК Нови Сад Бојан Шврака.


Неколико година уназад, Нови Сад Манекс, који сарађује с Војводином, прижељкивао је пласман у Суперлигу, а ове је и успео у томе, заузевши треће место у Првој А лиги, последње које је водило у виши ранг.

– Основни циљ био нам је да разигравамо младе играче и да их припремимо за први тим Војводине, док нам Суперлига није ни била у плану – рекао је председник ОК Нови Сад Манекс Борислав Пантић. – Како је одмицало време, играли смо све боље и схватили да можемо и до елите. Да није било мукотрпног рада играча, које је предводио тренер Неyад Османкач који зна како треба с младима из којих извлачи максимум, до овог успеха не би дошло. У другом делу сезоне играли смо много боље, што је резултат управо таквог рада.

Новосађани ће тако следеће сезоне имати прилику да бодре два клуба у друштву најбољих.

– Радујем се градском дербију с Војводином. Трудићемо се да будемо достојан ривал и не планирамо да се унепред предајемо. Надам се да ће публика уживати у лепим одбојкашким представама.

Плаво–бели ће у премијерној сезони у елити имати јасан циљ.

– Нећемо се задовољити само опстанком, већ желимо да будемо у средини табеле и да остваримо запажене резултате – поручио је Борислав Пантић.

Суперлигашку причу заокружиле су одбојкашице Новог Сада, које су први пут обезбедиле пласман у елитни ранг, пошто су у Првој А лиги заузеле друго место.

– Направили смо екипу с којом смо могли до Суперлиге, јер је дошло до измена и тај ранг се проширио на дванаест тимова. Зато су прва три екипе из Прве лиге директно обезбеђивале пласман и хтели смо да искористимо прилику – објаснио је председник ЖОК Нови Сад Бојан Шврака.

После више од деценије, у Спенсу ће се играти и најбоља женска одбојка.

– За прву сезону циљ нам је да опстанемо у Суперлиги. За дуже стазе имамо озбиљне планове, али нам финансијска ситуација није у складу са жељама.

У следећих неколико седмица радиће се и на формирању екипе за предстојећу сезону.

– Махом су у тиму девојке из Новог Сада, али имамо и оних из других места, попут Зрењанина, Суботице, Ваљева... Почећемо разговоре са свима, јер нам је циљ да већина остане у клубу. Мораћемо да доведемо и нека појачања, а и да решимо питање тренера – истакао је Бојан Шврака.

Сва три клуба су, после окончаних сезона, у процесу склапања мозаика и формирања тимова, а потом им предстоје припреме за оно што их очекује у елитном друштву. Навијачи у Новом Саду имаће задатак само да резервишу термин за долазак на утакмице у Спенс и да свакој од три екипе помогну на путу ка остварењу зацртаних амбиција.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести