Одбојкаши Србије на СП с Русијом за друго место у групи

НОВИ САД: Јуче су се одбојкаши Србије, по америчком рецепту, спремали на тренингу у дворани „Пинучо Капурзо“ у Ђоји дел Коле, месту надомак Барија.
marko podrascanin
Фото: FIVB

Селектор Никола Грбић искористио је други слободан дан у првој фази како би припремио играче за најтежег ривала до сада. У последњем колу, у борби за друго место у групи, Србија ће одмерити снаге са европским прваком и шампионом премијерне Лиге нација Русијом.

Обе екипе поражене су од Американаца, па је улог велики.

Мада Руси нису могли ни до бода у том дуелу, за разлику од Србије, могло би се рећи да ће бити опаснији данас, с обзиром на то да желе да поправе утисак јер се од њих више очекивало. До детаља је разрађивана тактика, намештао је Грбић блок, распоређивао је ираче у одбрани, а посебно се радило на сервису.

„Знали смо и пред почетак такмичења да су Америка и Русија екипе вредне освајања медаље. Оно што су Американци урадили против Русије прави је рецепт како да се игра против руске екипе“, рекао је Грбић.

А како су изабраници Yона Спреоуа били изузетно нападачи расположени у дуелу са европским прваком, и Срби су на тренингу радили на свим правцима напада. Енергије им није мањкало…

„Морају да се нападају из свих оружја, а поготово на личном плану. Не у смислу вређања испод мреже, већ да будемо агресивни и да нас баш брига хоће ли они да одиграју феноменално. Знамо да то могу јер имају такве играче да у одређеним ситуацијама могу да буду фантастични. Ако се препустимо и деморалишемо, онда могу да нас згазе“, вели Грбић.

Показали су наши одбојкаши у последња два међусобна  дуела да знају како да се изборе са данашњим ривалом. У Лиги нација овог лета Србија је до тријумфа дошла после петог сета и то над комбинованим саставом селектора Сергеја Шљапникова.

„Ако им покажемо зубе и ако им покажемо да немамо страха, ако будемо константно играли као Американци, који су нападали од сервиса, онда може да се меч добије. Треба да играмо поен по поен, да се трудимо да буде неизвесно до краја сета. Онда би они могли да нам поклоне покоју грешку и да победимо. Ако се одвоје три, четири пет поена, онда постаје јако тешко“, упозорио је Грбић.

У сврху припреме за овај дуел послужио је и претходни меч против Аустралија. Српски одбојкаши су били агресивни на сервису, а у нападу успешни и кроз средину и са крајева.

„Као што смо обећали, трудимо се да из утакмице у утакмцу играмо боље, да дижемо ниво игре. Можемо још много да напредујемо, али се чини да смо довели ствари на своје место. Против Аустралије смо одиграли можда и најбољи меч на првенству, захваљујући пре свега сервису, који нас краси током  овог такмичења, а надам се да ће нам помоћи и у дуелу против најјаче екипе на шампионату. Напашћемо Русе од прве лопте“, обећао је Марко Подрашчанин.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести