Одбојкаши Србије почињу трку за Олимпијске игре

БЕРЛИН: Последња два дуела одбојкаша Србије и Француске на великим такмичењима (СП, ЕП) добили су “орлови”, оба пута по 3:2 и то после дугог низа непобедивости триколора.
1
Фото: CEV

Ове две репрезентације отвориће турнир (данас, 13.30) континенталних квалификација за пласман на Олимпијске игре, а обе важе за главне фаворите када је у питању место у Токију.

Све очи одбојкашке Европе биће упрте у овај дуел, посебно од стране Холанђана и Бугара, осталих селекција из групе. У другој групи су домаћин Немачка, Белгија, Чешка и Словенија, а по две најбоље селекције срешће се у полуфиналу. Само победник овог турнира избориће визу за Олимпијске игре.

Наша репрезентација је у Берлин стигла у петак, упознала се поново са халом у којој је играла квалификације за ОИ 2016. године, када није успела да се нађе у Рио де Жанеиру, али је сада ситуација другачија јер је Србија актуелни шампион Европе.

- За време кратких припрема смо се трудили да побољшамо тимски дух јер играчи су дошли из напорних првенстава и само је требало да се навикну поново на систем који смо раније успоставили. Изостао је Околић због проблема са коленом, а добили смо неке нове играче који могу да помогну репрезентацији на сервису и блоку, а тако ћемо моћи да фосирамо начин игре који желим. Турнир ћемо отворити утакмицом са Французима, знамо да имају кадровских проблема, али то нас неће заварати јер су они одлична репрезентација и потребна нам је наша најбоља могућа игра како бисмо победили – јасан је селектор Србије Слободан Ковач.

Најисукснији репрезентативац Србије Марко Подрашчанин сматра да је наш тим много озбиљнији сада него ли на прошлим квалификацијама и позива на опрез јер је овај турнир негде на нивоу Европског првенства.

- Многи тако кажу, а слажем да се је овај турнир тежи од Европског првенства јер пролази само првопласирани на Олимпијске игре. Пре четири године смо освојили Светску лигу, али нас није било у Рију, а на грешкама се учи. У истом смо хотелу као и тада, иста сала, готово исти ривали тако да очекујем другачији епилог јер смо сада много спремнији. Играмо данас са Французима, увек неугодним ривалом, али последње две важне утакмице смо добили, показали да можемо да играмо с њима. Ту су још, увек неугодни Бугари и Холанђани па морамо да будемо максимално озбиљни са свим ривалима јер знамо наш циљ и желимо да га испунимо – рекао је Подрашчанин.


Ослабљени Французи

Одбојкаши Француске биће ослабљени у Берлину, сигурно за првог коректора Стефана Бојеа који је одбио да игра за национални тим док је у њему Ервин Енгапет због њиховог сукоба на Европском првенству. Такође, примач Кевин Тили очекује принову па ће пропустити квалифкације, а Тибо Росар и Жулијан Линел су пријављени, али је питање колико ће играти због повреда.


У зависности ко ће бити ривал Србије, гоово је сигурно да ће се коректори Атанасијевић и Лубурић мењати, можда ће шансу добити и Вучићевић, а Дражена Лубурића охрабрују минуле две победе над данашњим ривалом.

- Костур нашег тима је скоро исти као на Европском шампионату, па иако имамо мало времена за припрему, очекујем да све буде у најбољем реду. Настављамо све као на ЕП, Ковач је успоставио рад који следимо и зато се надам да ће све бити као пре пар месеци у Паризу. Биће то сигурно добар меч с Французима, као и минула два. Дуго смо били без победе над њима, али се надам да смо све окренули на нашу страну и да ћемо наставити добар низ када су мечеви с Французима у питању – истакао је Лубурић.

М. Ристић

Фото: ЦЕВ

Програм турнира

НЕДЕЉА

Србија – Француска (13.30)

Словенија – Белгија (16.30)

Немачка - Чешка (19.30)

ПОНЕДЕЉАК

Србија – Холандија (14)

Бугарска – Француска (17)

Белгија – Немачка (20.10)

УТОРАК

Бугарска – Холандија (14)

Белгија - Чешка (17)

Словенија – Немачка (20.10)

СРЕДА

Србија – Бугарска (14.30)

Словенија - Чешка (17.30)

Француска – Холандија (20.45)

ЧЕТВРТАК

Полуфинале

А1 – Б2 (17)

Б1 – А2 (20.10)

ПЕТАК

Финале (20.10)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести