Одбојкаши Србије са Холандијом за полуфинале

Одбојкаши Србије тек после пет сетова стигли су до победе над Турском у осмини финала Европског првенства.
pekovic i uros kovacevic
Фото: Никола Пековић и Урош Ковачевић, фото: ЦЕВ

Били су на ивици амбиса, губли су са 1:2 у сетовима, али су успели да преокрену резултат и пласирају се у четвртифнале шампионата Старог континента. Ривал у четвртфиналу је Холандија, која је такође после пет сетова сломила отпор Португалије.      

Селектор Слободан Ковач је рекао да утакмица са Турском мора да буде велика опомена за наш тим, али да је задовољан победом и пласманом у четвртфинале.

– Рекли смо да ће бити тешко са Турском, што се и потврдило. Први сет смо одиграли одлично, други смо водили са пет разлике и онда као да је неко искључио светло. Оно што је добро јесте реакција, али је било много страха око крајњег исхода. Мислим да ова постава није требало да има оволики проблем са пријемом сервиса и то не јаког. Најважнија је победа, надам се да ће нам ово бити велика опомена за утакмицу са Холандијом и  да не можемо да очекујемо да ће противник сам себе да победи – рекао је Ковач.


Крсмановић: Квалитет на нашој страни

– Још један корак треба да направимо и да се пласирамо у полуфинале. Имамо велику шансу, поседујемо квалитет и очекујем да ћемо то да потврдимо на терену. Даћемо све од себе да лакше тријумфујемо него што је то било против Турске – рекао је Петар Крсмановић.

– Што пре треба да архивирамо и заборавимо утакмицу са Турцима, као и да извучемо поуке. Холандија има одличне сервере, управо је по томе препознатљива, на нама је да одиграмо што растерећеније и пласирамо се међу четири најбоље екипе – додао је Никола Пековић.

– Пратили смо Холандију још док смо играли у групи, јер смо рачунали да ће нам бити потенцијални ривали. Знамо да нам највећа опасности прети од Нимира, преко кога иде 50 одсто лопти и у нападу. Дизачи им нису баш врхунски, што би могла да буде наша предност. Мали хендикеп Холанђана су им нижи средњи блокери, који нису физички доминантни, па би све то требали да искористимо и да тријумфујемо и немају довољно искуства иако играју у француској лиги – казао је Александар Околић.


Селектор очекује боље игре у данашњем сусрету.

– Ово је аларм, морамо да будемо много агресивнији у наставку. Идемо максимално на Холанђане с намером да се пласирамо у полуфинале – поручио  је Ковач.

Примач сервиса Марко Ивовић је казао да екипа није одиграла против Турске на свом нивоу и да такав приступ не би смео да се понавља.

– У првом сету је био јако добар приступ, играли смо веома добро, нисмо им дозволили да играју своју игру. После првог сета се све окренуло, све смо им дозолили, увукли су нас у лавиринт из ког нисмо имали излаз. Са друге, стране ми нисмо одиграли на свом нивоу и то је највећа мана. Добро је да смо се на крају извукли и да се овакве ствари неће понављати. Ми имамо циљ, а да бисмо до њега стигли прво морамо да савладамо Холандију, веома добру екипу. И они су против Португала стигли до победе после великих преокрета и пет сетова. Верујем да смо научили лекцију и да ћемо у четвртфиналу одиграти на свом нивоу – најавио је Ивовић.

Коректор Дражен Лубурић истакао је да је репрезентација показала карактер у мечу са Турском и уверен је да ће играти све боље и боље у наставку такмичења.

– Турска одбојка је много напредовала и из оваквих утакмица се види и наш квалитет. Показали смо карактер, све ће доћи на своје како такмичење буде даље одмицало. Мислим да ћемо играти све боље, али овакве ствари се морају проћи на турнисрким такмичењиа. У утакмици са Холандијом боримо се за полуфинале. Следи нам нови изазов и ми сви верујемо да ћемо одиграти на високом нивоу и да ћемо тријумфовати – оптимиста је Лубурић.

Србија и Холандија данас деле мегдан у Гдањску са почетком у 17.30 часова.       

Ј. Г.

Данас

Србија – Холандија    17.30

Русија – Пољска        20.30

Сутра

Италија – Немачка

Француска/Чешка – Словенија/Хрватска

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести