Одбојкашице ФОК-а водеће у Првој лиги

Одбојкашице новосадског ФОК-а први део сезоне у Првој лиги завршиле су на водећој позицији са скором од 10 победа и једним поразом, те су се тиме истакле као најпријатније изненађење.
Odbojkasice FOK
Фото: Одбојкашице ФОК-а водеће у прволигашком друштву

Мало ко је то могао да очекује, с обзиром да је састав претрпео велике измене у односу на минулу сезону. Када се томе придода чињеница да је тренер Владимир Меденица утакмице водио са трибина због процедуралне грешке почетком сезоне, и то у Купу, успех је утолико већи.

Предвођене искусним одбојкашицама, добро познатим на прволигашким теренима, уз велики допринос младих девојка из Новог Сада, ФОК је скренуо пажњу на себе и озбиљно најављује да женску одбојку у највећем граду Покрајине доведе на ниво који заслужује.

- У пром делу сзеоне, отежавајућа околност је била моје вођење утакмица с трибина, па смо морали да се навикнемо на другачији систем комуникације за време утакмица. Припремали смо се мало другачије, спремали се тактички и технички. Први део сезоне прошао је изненађууће добро, не у смислу да нисмо очекивали добар резултат, већ због великих промена које су се десиле између две сезоне. Променили смо дизача, а и на другим позицијама смо прилику дали мање искусним играчицама, као на пример на средњем блокеру и коректору. Све те измене, које донекле нису планиране, су пред нас ставиле другачије циљеве на старту сезоне, а то су обезбеђивање опстанка, прецизније пласмана у средину таеле. Није било притиска резултата, али смо веровали да ћемо са овим саставом озбебедити опстанак, што је улило мирноћу у раду, а она је донела резузлтат – рекао је први тренер ФОК-а Владимир Меденица.


Појачања

Два појачања довео је ФОК пред крај прелазног рока, искусног примача сервиса Ивану Томић, која је већи део каријере провела у Новом Саду и  Футогу, и младог либера Јовану Периз из Сремских Карловаца.

Клуб видно расте  

ФОК је постао перјаница новосадске женске одбојке и добрим резултатима скренуо пажњу спортске јавности.

- Резултат је примећен, има контаката од стране играчица које би да се опробају код нас, како у првој екипи, тако и у млађим категоријама. Појавило се и интересовање људи из градских структура. Клуб ће сигурно добити нову масовност играчког кадра, а кроз добар рад можемо и даље да растемо. Подршка је неопходна за добар резултат, а мишљења сам да Нови Сад као велики и универзитетски град мора да има стабилног суперлигаша. Данас наш резултат, а сутра и осталих женских клубова у граду доприносе лепшој слици и зато се надамо подршци, организационој и финансијској, како би клубови у новом систему радили за добробит спорта у Новом Саду и како би ваљани резултати постали константа, а не случајност – истакао је Меденица.


Чињеница је да ФОК уочи старта сезоне нико није сврставао међу фаворите.

- Фаворити су већ биле виђени - Врање, Београд, Таково и Уб јер се њихов квалитет већ знао. Непланирано смо се умешали у ту причу, а за то је заслужна добра атмосфера и велики рад. С друге стране, имали смо подршку управе и радили смо и градили игру која је донела успех. Било је и тешких утакмица, великих искушења, али показали смо велику дозу озбиљности у раду и на утакмицама и веома ме радује то што су играчице показале ту црту. Није им било лако без мене поред терена, али девојке су изнеле све што се очекивало од њих, чак и неке које су силом прилика морале да се опробају на другим позицијама, одрадиле су посао максимално добро.

Иако су на првој позицији, Новосађанке нису под императивом останка на врху и пласману у Суперлигу, што ће свакако олакшати ситуацију у настваку такмичења, јер је познато да притисак често изазове контраефекат.

- Амбиције су нису много промениле, наша тренутна реалност је да смо први на табели, али се није створио нови притисак да морамо да задржимо то место. План је да наставимо у истом ритму, што боље можемо, а видећемо за колико ће то бити довољно. На полусезони смо готово непланирано остали без другог дизача, тренери то добро знају, што ће отежати рад. Надам се да ће нас заобићи повреде јер немамо дугу клупу као ранијих сезона. У мањку смо играча на позицијама дизача и средњег блокера, али довијаћемо се и даље, девојке прихватају све задатке и зато не морамо да бринемо. У јануару се враћам на клупу што ће бити олакшавајућа околност за све у клубу – рекао је Владимир Меденица.    

М. Ристић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести