Српкиње поново шампионке Европе у одбојци!

АНКАРА: Србија – Турска 3:2 (21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:13) Ко је најбољи – Србија! Наше одбојкашице одбраниле су титулу шампиона Европе после трилера од пет сетова против Турске у Анкари и постале четврта репрезентација у историји која је у томе успела.
1
Фото: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

(Од нашег специјалног извештача)

Освојила је Србија треће злато на шампионатима Старог континента, изборила се са огромним притиском домаће публике, судија, чињеници да сви желе да је скину с трона, али није Турска могла прекине владавину екипе која је наставила да ниже успехе од Европског првенства 2017, преко Светског првенства прошле године и закључила круг новим златом у европским оквирима.

Упркос непријатељски настројеном окружењу, Србија је боље почела меч и веома брзо имала три поена вишка (7:4) после ас сервиса Бранкице Михајловић, али је домаћин искористио неколико добрих сервиса и ухватио прикључак (9:9). Водила је поново наша репрезентација после два добра блока, али је Турска узвратила преко Акјол, преокренула на 19:14 (серија 8:1), а није помогао ни тајм-аут селектора Терзића. Имале су домаће четири поена предности (22:18), али је Србија после сјајних сервиса Огњеновићеве и добрих потеза Бошковићеве преполовила заостатак, а онда пропустила контру за готово потпуни прикључак. Два блока Туркињама су донеле сет лопте, а ускоро и вођство у финалу Европског првенства.

Фото: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

На сервисе Тијане Бошковић повео је наш тим почетком другог сета (5:1), показала да је губитак сета није уздрмао, а онда лагано одржавала вишак од четири поена. Бомбардовала је Бранкица Михајловић противничке примаче са сервиса, али и искористила две везане контре те довела браниоца европске титуле до убедљивих 11:5. Одржавала је наша репрезентација ту предност, иако је сервис попустио и донео неколико поклон поена ривалкама, али уз екстра разиграну Михајловићеву, ни то није помогло Турској. Топовски удар Тијане Бошковић донео је Србији вишак од седам поена (21:14), мењао је домаћи селектор и добио “квалитет” уласком Ерџан те је Турска смањила заостатак на минус четири (22:19). Ипак, превелика је била предност Србије да би је Турска угрозила и актуелни шампион је изједначио.

Србија је смањила број грешака у трећем сету, али је зато Турска свесрдно помогла нашем тиму и грешкама га погурала до осетног вођства (9:4) почетком трећег сета. Узвратио је наш тим са две грешке, вратио Турску на минус два (8:10). Направила јер Србија серијом и вратила се на осетни вишак (15:10), али само на кратко јер је домаћин узвратио истом мером преко Сариоглу и добрих сервиса Боз (15:15). Миленковићева је на пријему заменила Бушу, стабилизовала ситуацију, а Михајловићева је повела Србију до вођства 19:16, домаћин је узвратио мини серијом, али сјајне серве Вељковићеве вратиле су наш тим до огромног вишка у завршници (22:18). Кључало је у дворани у Анкари, али ни 12.000 грла није омело Србију која је преокренула и дошла на корак до новог врха Европе.


Бошковићева најкориснија играчица ЕП

Коректор одбојкашке репрезентације Србије Тијана Бошковић проглашена је вечерас за најкориснију играчицу (МВП) Европског првенства.

Бошковић је предводила Србију до новог злата, а у финалу је постигла 23 поена.

Она је ово признање добила и на претходном ЕП, када је Србија такође заузела највиши степеник на победничком постољу.


Почетком четвртог периода игре играло се поен за поен, прекинула је то Бошковићева ас сервисом, а блок Михајловићеве је повео Србију до вођства 8:5, али је Турска изједначила. За све се на овом мечу питала наша репрезентација и у овом периоду је додала гас и преко Бранкице Михајловић и Мине Поповић поново држала контролу над резултатом (12:9), а Турску је до мини преокерат водила Каракурт која је ушла почетком четвртог сета. С два добра потеза је Миленковићева вратила наш тим у вођство од нова три поена вишка (17:14). Смогле су домаће још једном снаге да се врате у игру и преокренула асом Гунеш (19:18). Играло се у серијама, смењивале су се екипе у вођству мини серијама, а блок Турске је у завршници прорадио и домаћин је повео 23:21, а нешто касније изборио и лутрију петог сета.


Подршка и министра Вање Удовичића

Делегација Одбојкашког савеза Србије дошла је у Анкару на полуфинални меч, предводио ју је председник Зоран Гајић, били су још први потпредседник Ђула Мештер и генерални секретар Иван Кнежевић, а за финални меч им се придружио министар омладине и спорта Вања Удовичић са помоћником Дарком Удовичићем и амбасадором Србије у Турској Зораном Марковићем. Председник Европске одбојкаашке конфедерација (ЦЕВ) Александар Боричић гледао је меч у друштву председника Одбојкашког савеза Турске Мехмета Акифа Устундага.


Серија 4:0 донела је Турској вођство 5:2 на почетку петог сета, а сваки поен домаћа публика прослављала је као да је последњи и морао је Терзић да реагује одмором који није помогао, па је заменио примаче (Миленковић уместо Буше). С два добра потеза је Каракурт одбила напад Србије, а на промену страна се отишло с два поена предности домаћих (8:6). Ас Гунеш је донео 9:6, али срећан потез Силвије Поповић, два аса Буше, поен Михајловићеве и блок Вељковићеве донеле су предност Србији (11:9), али је свему претходила двострука измена у нашем тиму којој се нико није надао. Ас Боз и контра Јилдирим довели су атмосферу до кључања, али због вођства домаћих после серије 3:0. Искочила је Михајловићева и блоком и успешном контром донела две меч лопте Србији (14:12), а све је завршено грешком домаћих и Србија је одбранила титулу шампиона Европе.

Марко Ристић

АНКАРА: Хала спортова, гледалаца: 12.000, судије: Михлик (Пољска), Вањи (Италија).

СРБИЈА: Буша 7, Лазовић, М. Поповић 11, Мирковић, Михајловић 22, Огњеновић 4, Вељковић 5, Пушић (л), Бјелица 1, Алексић, С. Поповић (л), Бошковић 23, Миленковић 2, Благојевић.

ТУРСКА: Акоз (л), Озбај 1, Ерџан 1, Акман 1, Баладин 11, Исмаилоглу 2, Акјол 3, Јилмаз 5, Боз 16, Ердем Дундар 9, Гунеш 11, Сариоглу, Јилдирим 4, Каракурт 6.

МЕЧ ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО

Италијанкама бронза

ИталијаПољска 3:0 (25:23, 25:20, 26:24)

АНКАРА: Хала спортова, гледалаца: 4.000, судије: Луц (Белгија), Сарикаја (Турска).

ИТАЛИЈА: Сорокаите 12, Малинов 3, Де Ђенаро (л), Фоли 5, Оро, Кирикела 8, Данеси, Фар 2, Нвакалор, Босети, Сила 9, Егону 23, Прокијале (л), Енвеонву.

ПОЉСКА: Грајбер 2, Алагиерска 4, Каколевска 5, Лукашик, Штенцл (л), Стишјак 10, Млотковска, Ервардт (л), Волош 2, Војчик, Медржик 5, Смаржек Годек 15, Зарослинска Крол 1, Ковалевска.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести