Дочек за светске шампионке у понедељак испред Старог двора

БЕОГРАД: Свечани дочек женске одбојкашке репрезентације која је данас постала светски првак победом над репрезентацијом Италије у Јокохами, биће организован у понедељак испред Старог двора.
1
Фото: FIVB

Музички програм ће почети у 18 часова, када се очекује долазак српских репрезентативки, а излазак светских шампионки на чувени балкон Скупштине града биће око 19 часова, најавио је председник градске скупштине Никола Никодијевић. 

Свечани дочек "златних одбојкашица" организују Одбојкашки савез Србије и Град Београд.

Женска одбојкашка репрезентација Србије победила је Италију 3:2 (21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12) и постала првак света на првенству у Јапану.

Наше девојке су савладале Италију после пет веома квалитетних сетова пуних набоја, те оствариле највећи успех на Светским првенствима. Имала је наша репрезентација бронзу из Јапана 2006. године, а поново ће Земља излазећег сунца бити записана златним словима у нашу одбојкашку историју са освојеним златом. Тако је актуелни европски шампион дошао и до светске титуле.

Много боље су одбојкашице Италије започеле сусрет, максимално растерећене и веома брзо су дошле до осетне предности (8:4), а Србија је била у видном грчу. Бољи сервиси азурина правили су проблеме нашим примачима, а максимално је била разиграна Паола Егону које је предводила свој тим и одржавала га у великој предности. Само је блок Србије био на високом нивоу, а чекала се Тијана Бошковић која није била на свом уобичајеном поентерском нивоу. Зато је Италија искористила своју трећу сет лопту за вођство у финалу.

Фото: FIVB

Почетак другог сета донео је другачију слику, кончано је Србије боље сервирала и одмах осетно повела (12:7), али је и два пута погрешила Егону. Само на тренутак су се примакле Италијанке, али када се распуцала наша екипе, пре свих Рашићева и Михајловићева, на други обавезни одмор отишло се с пет поена вишка (16:11). Наставила се серија наших, добри сервиси Михајловићеве донели су контре, а било је ту и блока, али најважније, распуцала се и Бошковићева, па је предност Србије константно расла све до рутинског изједначења.


Бошковић МВП, Рашић у идеалном тиму СП

Српска одбојкашица Тијана Бошковић проглашена је за најбољу играчицу Светског првенства у Јапану, на коме је Србија освојила златну медаљу.

Бошковић је поред европске сада добила и светску МВП награду, иако није у идеалном тиму.

Међу најбољих седам је само једна српска репрезентативка Милена Рашић.

Српске одбојкашице су у финалу победиле Италију 3:2 (21:25, 25:14, 23:25, 25:22, 15:12) и оствариле највећи успех у историји.


Изједначена игра у трећем сету показала је све најбоље што обе екипе имају. Сјајне одбране донеле су много дугих поена, а ниједна репрезентација није желела да попусти. Ипак, минималну предност Србије (12:11), претвориле су у вођство Италијанке после добрих сервиса Босети и контри Егону, а у том периоду шкрипало је у нападу Србије. На друго обавезни одмор отишло се с предношћу Италијанки од три поена (16:13). Прорадила је игра у пољу Србије, погрешила је три пута Егону, а блок Огњеновићеве и контра Михајловићеве донели су ново вођство (20:18). Блок је вратио Италију у егал, Егону и Сила су два пута зауставиле Михајловићеву и дошле до две сет лопте, а другу је искористила Егону за ново вођство Италије.

Распуцала се Тијана Бошковић, али је читав тим кренуо на све или ништа, зато је на првом техничком тајм-ауту било 8:2 за Србију. Уследио је наш пад, мало опуштање Србије искористиле су Италијанке да се примакну на 9:8, али је убрзо, после сервиса Огњеновићеве, предност нашег тима опет била осетнија на средини сета (16:11). Бориле су се Италијанке, накратко припретиле, али је Србија одбила све нападе, блок Огњеновићеве био је пресудан за изједначење у сетовима.

Фото: FIVB

Италијанке су боље почеле тај-брејк, грешкама Србије повеле 7:5, али игра у пољу наших девојака натерала је Егону на грешку (7:7). Растрчале су се наше репрезентативке и преокренуле резултат на 10:8, серијом 3:0, на сервисе Маје Огњеновић и после блока Бранкице Михајловић. Играло се поен за поен, ударале су српске хаубице Михајловићева и Бошковићева, а један предуг поен донео је меч лопту која је одмах искоришћена за огромну радост Србије.

М. Ристић

СрбијаИталија 3:2 (21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12)

ЈОКОХАМА: Градска арена, гледалаца:15.000, судије: Мокри (Словачка), Ролф (САД).

СРБИЈА: Буша 6, Живковић, Малешевић, Михајловић 19, Огњеновић 8, Вељковић 10, Пушић (л), Бјелица, Алексић, Стевановић, Рашић 10, Поповић (л), Бошковић 26.

ИТАЛИЈА: Ортолани, Камби, Малинов 2, Де Ђенаро (л), Нваклор (л), Кирикела 3, Данеси 9, Фар, Пјетрини, Лубијан, Босети 14, Сила 10, Егону 33, Парокјале.

Вучић и Брнабић честитали освајање злата одбојкашицама

Председник Србије Александар Вучић честитао је српским одбојкашицама освајање златне медаље на Светском првенству у Јапану и истакао да је поносан и задивљен њиховом борбеношћу.

"Величанствена победа! Прво светско злато српских одбојкашица! Поносан и задивљен борбеношћу и приказаним знањем и умећем на терену, честитам од срца! Хвала вам на свему у име Србије и целокупног нашег народа!", написао је Вучић на Твитеру.

Путем Твитера огласила се и премијерка Ана Брнабић.

"Србија је шампион света! Хвала девојкама и стручном штабу, нација се поноси вама!", написала је Брнабићева на Твитеру.

И председница Скупштине Србије Маја Гојковић честитала је одбојкашицама Србије освајање златне медале на Светском првенству.

"Сјајном игром, залагањем и преданим радом дошли сте до најсјајнијег одличја и огромног успеха. Честитам вам од срца, Србија је поносна на вас!", истакла је Гојковићева.

Министар спорта Вања Удовичић истакао је у својој честитки да су српске "шампионке постигле највећи успех за српску женску одбојку, успех за понос, поштовање и памћење"

"Наше одбојкашице показале су још једном да огроман рад, велика жеља, пожртвованост, изузетан тимски дух и слога уз индивидуални квалитет јесу снага и једини пут до репрезентативних медаља. Ви сте пример и мотив и понос за све нас, хвала вам на свему што сте донели Србији овим историјским успехом српског спорта! Честитам одбојкашицама, њиховом стручном тиму и Одбојкашком савезу Србије! Свака част!", истакао је у честитки министар Удовичић.
 

Мировић честитао одбојкашицама 

Честитам женској одбојкашкој репрезентацији Србије на великој победи и једном од највећих успеха у историји нашег спорта - освајању Светског првенства. Најбоље сте на свету. Србија је поносна до неба!!!

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести