Одбојкашице Србије у полуфиналу ЕП играју с Турском

БЕОГРАД: Одбојкашице Србије данас од 17 часова играће у Београдској арени полуфинале Европског првенства против Турске, након што су у четвртфиналном сусрету по други пут на турниру савладале Француску (3:1).
o
Фото: Tanjug

Занимљиво је да већ пуну деценију изабранице Зорана Терзића држе невероватан континуитет добрих резултата. Прва евротитула у рукама одбојкашица Србије завршила је 2011. године у Београду. На сваком следећем ЕП наша репрезентација је била у полуфиналу. У Београду 2021. године то је шесто узастопно.

На претходном ЕП у Анкари, Србија је Турску победила 3:2 у финалу пред пуном халом домаћих навијача, а сада ће се састати у полуфиналу пред нашом публиком. Нема сумње да Туркиње ће желети да им се реванширају за оно што су им тада урадиле. Турска је нашим девојкама добро позната.

- Не само да смо прошли финалисти, него дуго година ратујемо са њима. Победили смо их 2015. за бронзу, 2017. у полуфиналу, па 2019. у финалу, као и 2011. у полуфиналу. Редовно ратујемо у завршницама шампионата. Изузетно су добра екипа, састављена од одличних играча са врло добром клупом. Оне играју у једној од најјачих лига на свету. Још један детаљ је важан, који може да одлучи, а надам се да неће бити на њиховој страни – жеља. Оне ће бити изузетно мотивисане, не само да нам врате дугове из Анкаре, и од пре тога, него да дођу најзад до тог злата, које немају, а до ког су биле близу неколико пута. Биће врло тешко победити ту утакмицу, али уз праву жељу и мотивацију и релаксирану игру имамо шансе - рекао је Зоран Терзић.

Српски селектор ради у турском Фенербахчеу, велики број наших играчица је у тој лиги или је било раније...

- Нема ту предности, с обзиром на то да њихов тренер врло добро познаје наше играчице, да ја врло добро познајемо све њихове. Неће бити неких изненађења - сигурно. Суштина приче ће бити ко буде боље испоштовао и уопште могао да одради тактички све те ствари које се кажу пре утакмице. То зависи од талента, жеље и колико си спреман. То ћемо видети већ вечерас - додао је Терзић.

Иницијатор преокрета у четвртфиналу против Француске била је најискуснија у српском тиму Маја Огњеновић.

-  Можемо да очекујемо добру одбојку, одличну утакмицу, неће бити лако. Спремне смо на тежак меч, максималан фокус од почетка и сигурна сам да ће бити све добро. Имају појединце које се истичу, као што су Каракурт и Ердем, али имају и своје слабе тачке. Искористићемо дан за добру припрему и састанке како би их напали на најбољи начин. Трудиће се да нам врате за чувено финале у Анкари. Али, играмо пред домаћом публиком и могу унапред да обећам да ће публика видети сјајну одбојку -  рекла је капитен Маја Огњеновић.

И најефикаснија међу Српкињама Тијана Бошковић једва чека данашње полуфинале.

- Ставићемо акценат на нашу игру, свакако да је Турска једна од најквалитетнијих екипа у Европи, али потрудићемо се да дамо све од себе и надам се да неће бити проблема. Сигурно је да неће бити лако - истакла је Бошковић.

Други полуфинални пар чине Холандија и Италија, а на програму је вечерас од 20 часова.

Ј. Г.

Полуфинале Србија - Турска (17) Холандија - Италија (20)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести