Полуфинале СП: Србија без финала, Бразил за злато

Одбојкаши Бразила победили су Србију са 3:0 у полуфиналном дуелу на Светском првенству.
Bata
Фото: Александар Атанасијевић у нападу на блок Фонтелеса и Саткампа, фото: ФИВБ

Одбојкаши Србије нису успели да се пласирају у финале Светског првенства, поражени су у полуфиналу максималним резултатом од Бразила. Наставило се „проклетство“ наше репрезентације јер је ово четврти узастопни пораз на мондијалу, али је поново изостала снага и игра коју су наши момци демонстрирали у сусретима с Русијом и Француском током шампионата. Притисак је овога пута био јачи од Грбићевих изабраника који ће се данас борити за бронзану медаљу.

У евидентном грчу су почели утакмицу наши одбојкаши и одмах је то Бразил искористио и с два ас сервиса Резендеа повео осетном разликом, а на први обавезни одмор отишао са 8:4. Никако Србија није успевала да успостави контролу сервиса и Бразилци су лагано одржавали предност све до другог одмора (16:11), а онда је Ивовић одсервирао ас, погрешио је два пута Валас де Соуза и серијом 4:0 наш тим се вратио у игру (16:15). Грешком Ивовића су кариоке поново „побегле“, али нас је Подрашчанин одмах вратио поново на минус један. Имао је Бразил квалитет и бољи сервис, па је реаговао и блок и веома брзо је први сет решио у своју корист.

Почетак другог сета припао је Бразилцима који су поново бољим сервисом и блоком стекли два поена вишка до обавезног одмора (8:6). Једна добра одбрана Србије и реализована контра преко Атанасијевића донела је изједначење и нову наду да се може до вођства. Виђена је атомска одбојка, а ма колико да су се „Орлови“ трудили, Бразилци су увек налазили начин да одбију нападе. Пред улазак у завршницу, прорадио је блок Бразила где се истакао Лукас Саткамп и донео свом тиму велику предност (19:15). То је било довољно да Бразил веома брзо дуплира вођство и остави Србију у тешкој ситуацији.

Поени из блока Атанасијевића и Ивовића, те ас Ковачевића донели су уводн предност Србији (3:0), те подигли атмосферу у нашем тиму, али је Бразил с два блока вратио егал (5:5). Поново су наши момци правили серију, ривал је стизао, али је Србија ипак диктирала темпо. Грешили су Бразилци на сервису, а ас Атанасијевића донео је нашем тиму предност (15:12) и када се мислило да ће „Орлови“ на одмор с три поена вишка, севнула је серија Бразилаца од 4:0 и преокрет (15:16). Играло се дуго поен за поен (21:21), а после промене, срећа је била савезник Бразилаца када је смеч Атанасијевића од мреже отишао у аут за 23:21, а потом је Вилијам изблокирао Ивовића за три меч лопте. Прву је анулирао Ивовић, али је другу искористио Саткамп за максималну победу и пласман у финале Бразилаца.

М. Р.

Фото: FIVB

Србија – Бразил 0:3 (22:25, 20:25, 22:25)

ТОРИНО: Хала „Пала Алпитур“, гледалаца: 6.700, судије: Марошек (Пољска), Пасквали (Италија).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић 14, Катић, Петрић, Крсмановић, Ивовић 10, Јововић, Атанасијевић 16, Лубурић, Мајсторовић (л), Подрашчанин 5, Росић (л), Лисинац 3, Костић.

БРАЗИЛ: Резенде 3, Сантос, Карбонера, Лох, Архона 1, В. Де Соуза 9, Хос (л), Фонтелес 8, М. Соуза 9, Д. Соуза 11, Силва, Саткамп 10, Гуера 5, Насименто (л).

Грбић: Медаља би била круна овог Светског првенства

Селектор Србије Никола Грбић рекао је да је Бразил заслужено победио и пласирао се у финале.

"Све ово што су до сада играли Бразилци није било ни близу оного што су одиграли сада. Играли су 3:2 са Француском, па су изгубили од Холандије 3:1, па су губили 0:2 од Русије и били надомак елиминеције, али су сада одиграли једну веома јаку утакмицу у којој су у свим елементима били бољи од нас. Моји момци нису одиграли лоше, детаљи су решили утакмицу у сва три сета и квалитет њихове одбојке је пресудио. У првом сету су већ на почетку направили неколико асова и стекли предност коју нисмо успели да стигнемо. У другом сету смо играли егал док нас нису три пута за редом изблокирали један на један. Све је било на њихов квалитет, нисмо ми ту грешили, као што смо на пример против Пољске имали много сервис грешака. Бразилци су стварно одиграли одличну утакмицу и заслужено су победили. Нама остаје да сада изађемо на терен и освојимо бронзану медаљу, јер би то била круна овог Светског првенства које смо јако добро одиграли", рекао је Грбић.

Капитен Немања Петрић је рекао да све почасти иду Бразилу у овом полуфиналу.

"Они су одиграли одлично, а ми смо у читавом мечу били недоречени. Нисам видео екипу која је тако добро примала сервис, као што су то урадили Бразилци у овом дуелу против нас. Ми нисмо имали сервис који нас је до сада красио. Заслужена победа Бразила. Али, не смемо да поклекнемо због овог пораза, јер нас чека још један важан дуел у борби за бронзану медаљу. Верујем да ћемо смоћи снаге, јер заслужујемо да ово такмичење завршимо с одличјем", казао је Петрић.

Наш најефикаснији играч Александар Атанасијевић истакао је да је пресудила лоша игра Србије у овом полуфиналу.

"Ми смо криви нисмо одиграли онако како знамо. После оне две катастрофалне утакмице против Пољске, сада смо одиграли још једну лошу партију, али шта је било било је. Сада морамо да се усредсредимо на меч за треће место и да пробамо да освојимо медаљу. Биће то још тежа утакмица од ове, али само добром игром можемо да дођемо до одличја", казао је Атанасијевић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести