Шампиони Србије у бич-волеју Коларић и Клашнић: На прагу уласка у елиту

Свега годину дана су у пару Лазар Коларић и Ђорђе Клашнић и за то време су пронашли место у европским и светским оквирима, када је бич-волеј у питању.
Lazar Kolaric i Djordje Klasnic 2
Фото: Лазар Коларић и Ђорђе Клашнић, фото: ОССРБ

Шампионску титулу освојили су доминантно, били најбољи на седам од осам турнира у Србији, а берићетно лето заокружили су с две златне медаље на Балканским шампионатима, те заузимањем високих позиција на турнирима светске серије широм планете.

„Сезону ћемо завршити турниром у Сиднеју. По правилима, нова сезона почела је још у септембру, турниром у Монпељеу, али је сада све проширено, па је децембар једини месец паузе. На све турнире се не може ићи, па сами одлучујемо где ћемо путовати и учествовати. На турниру у Холандији смо приметили да нам је потребна пауза и одлучили смо да је направимо и то у трајању од две недеље. У Сиднеј путујемо јер је то турнир из категорије с две звездице, па постоји шанса да узмемо лепе бодове. Вероватно конкуренција неће бити најјача, мада ћемо и ми ићи после паузе, али надамо се најбољем. Децембар је резервисан за припреме, а планирамо учешће на два турнира са четири звездице и један са пет на Флориди, а то је најјача категорија. У јануару су на програму два турнира, нећемо бити најспремнији, бићемо под бременом рада у теретани, али ту морамо да кренемо с дуелима“, рекао је Лазар Коларић.

Током прве године сарадње, направили сте сијасет великих резултата. Да ли сте очекивали низ успеха тако рано и како сте се припремали за сезону?

„На граници смо уласка међу 30 најбољих парова у Европи, а 32 најбоља пара ће наступити на Европском првенству које се игра у јулу. То нам је први и највећи циљ, јер би наш пласман тамо био историјски резултат за наш бич-волеј и била би то ствар истинског престижаза нас. То је све плод доброг рада и резултата из ове године. Припреме смо почели на новосадском Штранду и то у фебруару, чим је температура дошла изнад нуле, а уследио је пут у Италију с репрезентацијом Чешке. Требало нам је бодова,па смо ишли у Малезију на турнир где смо били четврти и година је добро кренула. У нашој лиги смо доминирали, а наишла су и злата на Балканијадама. Замало су нам измакле ФИВБ медаље, али мислим да ће и оне доћи ускоро“, додао је Ђорђе Клашнић.


Људи верују у нас

Труде се Коларић и Клашнић да направе тим људи који ће бити уз њих, све то наравно кошта, па се много тога своди на стара познанства.

„Закључићемо ускоро сарадњу с кондиционим тренером Миланом Вучинићем који нас је одлично припремио за минулу сезону. Пред нову годину ћемо највероватније ићи у Чешку, како бисмо се спремили за турнир четири звездице у Хагу који се игра 3. јануара. Имамо одличну сарадњу са Синишом Антонићем који нам је пуно помогао, а од ове сезоне смо увели рад са психологом Бојаном Крчмаром, по узору на светске парове. Много је то по принципу штап-канап, али то су људи који верују у нас и њихова помоћ нам много значи“, рекао је Клашнић.


Шта заправо имате од тога што сте шампиони Србије, посебно када се зна да наградни фонд није велик?

„Некада је наша лига била другачија, с мање турнира, а већим наградним фодном. Сада су новчане награде мизерне, а то смо морали да играмо јер смо новоосновани пар и имали смо велики мотив да се покажемо. Претрпели смо само један пораз и освојили свих седам турнира на којима смо наступили. Показали смо да смо најбољи, а добро нам је дошла и медијска промоција. Наш Савез је финансирао Балканске шампионате у Албанији и Турској, а све остало што смо играли - сами смо финансирали. Све је слично тенису, играмо у своје име, али под заставом Србије. Упркос томе, имамо велике планове, надамо се пласману на Европско првенство, а ускоро почиње и бодовање за Олимпијске игре. То су неки нови степеници пред нама, имамо шансу и радимо беспоштедно“, истакао је Клашнић.


Готово све је самофинансирање

Путовања, хотели и остали трошкови коштају веома много за српске услове, а наш најбољи бич-волеј тандем већину све сам финансира, наравно уз велику помоћ породица.

„На почетку сезоне, нисмо имали времена да чекамо хоће ли нас Савез подржати или неће, договорили смо се, заједно с нашим породицама, да сами све финансирамо. На неким турнирима смо имали и новчане награде, али то је довољно само да се смањи минус. Да би се било у плусу, потребни су велики резултати на елитним такмичењима. Сезона нас је, када се сумирају сви трошкови, изашла око 20.000 евра, а зарада и спонзори су смањили минус на између пет и десет хиљада евра. Највише новца оде на путовања и смештај, а нисам сигуран да ће наше породице још дуго моћи толико да издвајају, тешко ће бити и у сезони која нам предстоји. У потрази смо за спонзорима, а до сада имамо договоре с фирмама Пан спорт, Ворлд клас, Ђенерали осигурање и Транс експрес. С њима имамо договоре из периода када смо били мање-више анонимни, па мислим да ће сада бити нешто лакше да обезбедимо нека средства“, истакао је Коларић.


Ускоро ћете почети да наступате само на великим турнирима, јер су ту највећи бодови. Да ли ћете имати времена за турнире домаћег шампионата и мање турнире по Европи?

„Наше првенство је база овог спорта и од њега све почиње везано за бич-волеј у Србији. Без обзира на све, иако нам није у највећем интересу, играћемо турнире Првенства Србије, јер сви радимо на широј слици и популаризацији овог спорта. Нисам тачно сигуран када почиње бодовање за Олимпијаду, али услов је да се одигра 12 ФИВБ турнира (светска серија), а рачуна се најбољих осам резултата. Да бисмо ушли у тај циклус, важно нам је да имамо довољно бодова како бисмо уопште могли да уђемо у квалификације за те велике турнире, са четири и пет звездица. Сада смо на нивоу тих бодова, па ћемо моћи да уђемо у светски крем, а остало је на нама. Сам пролазак до главног жреба на великим турнирима, носи бодова као да се освоји турнир с једном зведицом. Мањи турнири нам нису ипод части, али имамо доста бодова, а учешће на мањим такмичењима неће нам много донети, а на великим се бодовни салдо рапидно повећава. Пут нам је задат, а на нама је да га пређемо“, закључио је Лазар Коларић.

Марко Ристић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести