Светки куп: Сјајан отпор подмлађене Србије одбојкашицама Бразила

У првом мечу на Светском Купу, одбојкашице Србије претрпеле су минимални пораз од Бразила, али су одиграле веома добро и мало је недостајало да скину скалп изразитом фавориту.
Bianka Busa u napadu
Фото: Бианка Буша у нападу, фото: ФИВБ

Селекција коју води Александар Владисављев отишла је у Јапан да скупи искуство, а ако буде на нивоу из првог кола, добар пласман је веома близу.

Иако без пет најбољих играчица, Маје Огњеновић, Тијане Бошковић, Бранкице Михајловић, Стефане Вељковић и Силвије Поповић, а и са лакше повређеном Мином Поповић, Српкиње су пружиле снажан отпор фаворизованим Бразилкама, које су у Хамамацу дошле у најјачем саставу, јаче чак и за ветеранке Фабијану Клаудињо и Шејлу Кастро.

Упркос изгубљеном првом сету, Србија није ни помислила на предају против великог ривала. Предвођене капитеном Аном Бјелицом, уз велики допринос 20-годишње Катарине Лазовић, на семафору је засијало 10:4.

Иако су Бразилке у наставку повеле 14:13, то није обесхрабрило екипу Александра Владисављева, који на овом турниру мења на клупи селектора Зорана Терзића. Повела је Србија у завршници 22:17, али су Бразилке успеле да анулирају две сет лопте и приђу на поен заостатка (23:24). Тада је Бианка Буша блок-аутом донела изједначење.

Водила је Србија у трећем сету 11:8, било је неизвесно све до 14:14, а онда је Бразил, на крилима распуцане Лорен Тешеире, успео да начини потпуни преокрет и бољом игром у завршници поново стигне до вођства.

Четврти период је донео највише узбуђења и велику радост Србије. Помислиле су Бразилке да ће лако сломити отпор наше селекције кад су повеле 16:13, али тако нису мислиле девојке у црвеним дресовима. Опет је Бјелица повела саиграчице ка преокрету, а уз одличну игру Буше и Слађане Мирковић, светске шампионке су дошле до изједначења и избориле тај-брејк.

Било је драматично и у петом сету, иако је шампион Јужне Америке повео 4:0. Храбром и квалитетном игром, Србија је већ на промени страна водила 8:7, а потпуни егал владао је све до резултата 12:12. Нажалост, последња три поена припала су Бразилкама, које су знале да прославе победу против великог ривала.

У победничком тиму Лорен је освојила 23, Габи 17, а Фабијана 16 поена, а у селекцији Србије Ана Бјелица је уписала 24 поена, а пратиле су је Бианка Буша са 19 и Катарина Лазовић са 15 поена.

М. Р.

Србија Бразил 2:3 (20:25, 25:23, 18:25, 25:22, 12:15)

ХАМАМАЦУ: Градска хала спортова, гледалаца: 800, судије: Зенович (Русија), Геротодорос (Грчка).

СРБИЈА: Буша 19, Лазовић 15, М. Поповић, Савић 7, Мирковић 5, Пушић (л), Бјелица 25, Алексић 6, Миленковић, Благојевић, Коцић, Лозо, Ђорђевић, Гочанин (л).

БРАЗИЛ: Клаудињо 16, Леао, Карнеиро 2, Кандико, Франсиско, Рацке, Брага 17, Кастро 4, Да Силва, Браит (л), Н. Да Силва (л), Кореа 11, Коста 12, Тешеира 23.

Резултати

САД – Кенија 3:0

Русија – Камерун 3:0

Холандија – Аргентина 3:0

Кина – Кореја 3:0

Србија – Бразил 2:3

Јапан – Доминиканска Р. 3:1

Сутра

Кенија - Холандија (4)

Камерун - Кина (5.30)

САД - Србија (7)

Јужна Кореја - Доминиканска Р. (8)

Бразил - Аргентина (10)

Русија - Јапан (12.20)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести