Слободан Бошкан: Имамо квалитет да остваримо зацртано

Одбојкаши Војводине НС семе освајањем Суперкупа на најбољи начин су почели нову сезону у којој су амбиције остале непромењене.
1
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Црвено-бели новосадски гигант жели све домаће трофеје, као и добар резултат на европској сцени, а већ је успео да се профилише као звезда водиља одбојке у Србији, актуелном репрезентазтивном владару Старог континента у обе конкуренције.

Екипа је сачињена за добре резултате, жели се учешће у Лиги шампиона,а према до сада показаном жеље нису нереалне.Кавлитет је неоспоранс тим што мора да се потврди на терену.

- Сва три домаћа трофеја желимо да се нађу  у нашим витринама. Екипа је измењена у односу на прошлу сезону и зато је један од изазова био да се уигра и да прође све оно што је неопходно за квалитетне резултате. Судећи по мечу Суперкупа који смо решили у своју корист, јасно је да ћемо и ове сезоне бити највећи фаворит за освајање свих трофеја, али је веома битан и начин на који смо освојили први. Игра је била добра, а мислим да имамо добре шансе када се погледа ривал у квалификацијама за Лигу шампиона – каже  спортски директор Војводине НС семе Слободан Бошкан.

Сезона ће бити веома неизвесна, више је квалитетнијих екипа у односу на претходну, колико то значи за одбојку у Србији?

- У односу на неколико претходних година, чињеница је да се квалитет поправио. Екипе су се појачале,с тим што сматрам да је  Војводина допринели томе. Нашим начином рада, улагањем, инвестирањем верујем да смо подстакли остале клубове да се више потруде око буyета и довођења квалитетнијих играча. Јача лига доноси квалитетне утакмице, већи број гледалаца, више квалитетних играча. Верујем да ће и успех репрезентације на Европском првенству помоћи у томе да се мушка одбојка још више популаризује.

Највећи сте фаворити за све трофеје, мишљење је  спортске јавности. Како гледате на потенцијални пласман у Лигу шампиона?

- Не могу да кажем да је све решено, али могу да кажем да имамо најјачу екипу и да смо највећи фаворити за освајање трофеја, с тим што квлитет мора да се потврди на терену. Прошле сезоне смо, такође, по именима имали најјачи састав у Суперлиги, али смо освојили само првенство, тако да треба сачекати мечеве који ће о одличивати о трофејима. Европа је посебан изазов за нас, знамо да се играњем Лиге шампиона постиже додатни квалитет, неопходан у развоју и афирмацији клуба. У сезонама које долазе желимо да се такмичимо у Лиги шампиона, да будемо стандардни члан и да се надамо елиминационој фази. Очекује нас ривал за респект у другом колу квалификација, шампион Румуније.


Репрезентативне успехе ваља искористити

Србија је покорила Европу у обе конкуренције, шта учинити да се додатно популарише одбојка, посебно код мушке популције?

- Девојчица има пуно, ту нема проблема. Сматрам да су се репрезентативни успеси  позитивно  одразили на младе и да су им мотив да се определе за овај лепи спорт,с тим што много тога зависи како ће клубови у својим срединама то искористити. Војводина има академију са преко 50 дечака и стално је отворена за нове дечаке. Раде добри тренери, услови су врхунски и желимо да популаришемо клуб и одбојку као спорт. Имамо већ неколико година одбојкашку причу у граду, репрезентације су прваци Европе, а све то заједно може да повећа број оних који ће да се приклоне нашем спорту.Слично треба да раде сви клубови, а потребан је и мониторинг Савеза да се евентулно помогне у срединама које то не могу саме – рекао је Бошкан.


У два наврата је Воша остајала на улазним вратима најјачег европског клупског такмичења, оба пута су се испречиле екипа из Француске, али чини се да је румунски  Аркади Галаци ривал квалитетнији од претходних?

- Мислим да је Аркади квлитетнији од Тулуза, али од Шомона није. Наша екипа може да игра добро с Румунима и да победи, али не да игра на начин на који је то урадила на гостовању у Суботици, када смо изгубили меч домаћег првенства. Тада смо били надиграни, Никић није играо, Перић је био ровит, али и поред тога  Спартак је заслужено победио. Нема оправдања, не бежимо од одговороности, али екипа има потенцијал и квалитет да прође Аркади. Знамо да можемо, чекају нас два тешка меча, најпре код њих, па реванш код нас и имамо права да се надамо.

Били сте члан  репрезентације која је освојила злато на Европском првенству, по многима је  неочекиван успех, какови на то гледате?

- Чуо сам приче да је постигнут неочекиван успех, за мене можда је злато изненађење, али медаљу сам свакако очкивао. Ову репрезентацију су људи оцењивали по играма под вођство претходним селектором, не познавајући Слободана Ковача и његов рад. Ти који су знали како он ради су очекивали успех. Он је тренер већ 13 година, радио је у веома квалитетним екипама репрезентацијама и  зато успех на ЕП није неочекиван. Имамо играче о којима се све зна, играју по највећим европским клубовима и  зато се питам зашто се раније нису постизали бољи резултати када је екипа иста? Злато је велики успех, одлична ствар за нашу одбојку у целини. Показали су квалитет и играчи и Ковач са стручним штабом и то све за мање од месец дана.Све је функционисало одлично. Имали смо подршку Савеза, а велики је допринос овом успеху Владимира Батеза који је био спона између кровне организације и Ковача – казао је Слободан Бошкан.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести