СП клубова: Милени злато, Тијани бронза

Одбојкашице турске екипе Вакифбанка, за који игра и наша репрезентативка Милена Рашић, трећи пут у клупској историји постале су шампионке света, пошто су у финалу, у Кини, савладале бразилски Минас Тенис Клуб са 3:0 (25:23, 25:21, 25:19).
Vakifbank/FIVB
Фото: ФИВБ

Туркиње су потпуно заслужено сачувале круну освојену прошле године у Кобеу, јер њихова победа ниједног тренутка није долазила у питање. У завршници првог сета пресудила је серија од 4:0, при резултату 20:20, да би у другом, после вођства Бразилки од 11:10, уследила игра којој екипа Минаса није могла да парира. Драме није било ни у трећем периоду, пошто је од резултата 8:7, на другом техничком тајм-ауту било недостижних 16:10 за Вакифбанк.

У победничком тиму још једном је заблистала Џу Тинг, која је за 21 освојен поен награђена и титулом најбоље играчице турнира (МВП). Сјајна је била и Американка Келси Робинсон са 12 поена, а по 10 су додале Милена Рашић и Зехра Гунеш.

У мечу за бронзану медаљу Езачибаши, за који игра најбоља одбојкашица света, репрезентативка Србије Тијана Бошковић, савладао је бразилску Прају максималним резултатом 3:0 (25:16, 25:18, 25:19). Рашићева и Бошковићева нашле су се и у идеалној постави турнира, као најбољи средњак, односно коректор. Место у најбољој седморки обезбедиле су и Џу Тинг на позицији примача сервиса, дизач Макрис Карнеиро (Минас), као други примач Габи (Минас), средњак Мајани Соуса (Минас) и либеро Хатиче Гизем Орге (Вакифбанк).

Следеће клупско Светско првенство одржаће се 2019. године у кинеском Нингбоу.

Пре неки дан одиграно је клупско првенство света за одбојкаше, тријумфовао је италијански Трентино, а међу најбољим играчима  победничког тима били су наши репрезентативци Урош Ковачевић и Срећко Лисинац.У другопласираној екипи Лубеа наступио је Драган Станковић.Ето још једне потврде, уз Милену и Тијану, да је српска одбојка, мушка и женска, међу најбољима на планети.

С. Р.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести