СП за одбојкаше: Судар титана за полуфинале

Данас почиње коначни расплет на Светском првенству за одбојкаше. После две одигране фазе, најбољих шест ре­презентација ће се најпре борити за полуфинале, у које ће се пласирати по две најбоље екипе из И и Ј групе.
Marko Ivović spreman za izazove u trećoj fazi odbojkaškog Svetskog prvenstva   Foto: FIVB
Фото: Марко Ивовић спреман за изазове у трећој фази одбојкашког Светског првенства   Фото: ФИВБ

Светски крем овог спорта допутовао је у Торино и извесно је да ће хала која прима нешто више од 15.000 гледалаца бити дупке пуна.

Завршни турнир ће отворити Русија и Бразил, а увече ће мегдан поделити домаћин Италија и репрезентација Србије у још једном одбојкашком класику и судару титана, у ривалству које датира од средине деведесетих година. Према букмејкерима, домаћин је благи фаворит, али је свакоме ко је пратио де­шавања на СП јасно да је ситуација другачија, пре свега због чињенице да игра Србије иде узлазном путањом. С друге стране, Италијани су у осам мечева прве две фазе имали свега једну тежу утакмицу када су поражени од Руса. Можда је мало прерано, али готово сви су Пољску прогласили аутсајдером Ј групе, па треба очекивати да управо дуел Италије и Србије одлучује о  првом месту у групи.

У сусрету старих заналац и великих  ривала неће бити тајни, много наших играча наступа за италијанске клубове, селектор Никола Грбић је тренер Вероне, па ваља очекивати утакмицу на једну лопту и победу онога ко буде рас­по­ложенији у одлу­чујућим моментима.


Османкач: Срце на терен

Помоћни тренер Неџад Османкач задужен је за скенирање игре ривала.- Италијани играју веома прецизно, Зајцев и Хуанторена сервисима праве разлику на готово свакој утакмици и, уз младог Ђанелија, носе тим. Они су највећа претња сваком ривалу  и уједно највећи потрошачи лопти. Гледали смо све њихове утакмице, припремили се и потру­дићемо се да искористимо све њихове недостатке. Оставићемо срце на те­рену да би стигли до тријумфа, у који не сум­њам – рекао је Османкач.


- Сада смо на пола пута, остварили смо циљ доласком на финални турнир, што је само један део наших очекивања. Све оно што је пред нама је заправо кулминација Светско шампионата и рада у последња два месеца. Искрено се надам да смо сазрели за све оно што нас очекује и да смо нарадили све елементе који ће нам бити потребни у предстојећим утакмицама. Показали смо квалитет у досадашњем току првенства, очекују нас ква­литетни ривали, који имају исте циљеве као и ми. Предстоје нам тешке борбе и надам се да ћемо прокрчити пут најпре до полуфинала – рекао је Марко Ивовић.

До сада је на првенству био yокер, посебно када је реч о сервисима у преломним тренуцима, али би средњи блокер Александар Околић могао да буде једно од наших изненађења за екипу дома­ћина.

- Италија је квалитетна репрезентација, игра читаво првенство веома добро. До сада су имали много лакше противнике од нас, али играју на домаћем терену што им је додатана снага. Неће бити лако, али знамо зашто смо овде, шта треба да радимо и шта смо спремали у минула два месеца. У првој фази смо имали тешке ривале, али смо темпирали форму што је једна од наших бољих страна. Сервирамо и играмо у пољу све боље, очекује нас тежак посао на старту финалног турнира, али се надам да ће меч бити завршен нашом победом – поручио је Околић.

        М. Ристић

ПРОГРАМ

И група

Данас

Русија - Бразил (17)

Сутра

Русија - САД      (17)

Петак

Бразил - САД     (17)

Ј група

Данас

Србија - Италија        (21.15)

Сутра

Србија - Пољска        (20.30)

Петак

Италија - Пољска       (21.15)

Полуфинале (субота)

И 1 - Ј 2    (17)

Ј 1 - И 2    (20.30)

Завршница (недеља)

Меч за треће место    (17)

Финале      (20.30)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести