Полуфинале СП у Јапану: Српкиње у финалу, први пут (фото, изјаве)

Српске одбојкашице савладале су у првом полуфиналу савладале Холанђанке са 3:1 (25:22, 26:28, 25:19, 25:21) у сетовима у утакмици Светског првенства које се игра у Јапану.
Radost Srpkinja u Japanu protiv Holandije/Fonet/AP
Фото: Фонет/АП

Србија – Холандија 3:1 (25:22, 26:28, 25:19, 25:23)

ЈОКОХАМА: Градска арена, гледалаца: 6.450, судије: Ролф (САД), Сеспедес Ласи (Доминиканска Република).

СРБИЈА: Буша 5, Живковић, Малешевић, Михајловић 23, Огњеновић 5, Вељековић 7, Пушић (л), Бјелица, Алексић, Стевановић, Рашић 12, Поповић (л), Бошковић 29.

ХОЛАНДИЈА: Книп (л), Белиен 5, Плак, Гротхуис 8, Лохуис, Шот (л), Слутјес 23, Баус 15, Бонгартс, Дајкема 2, Лотхујс 3, Јаспер 1, Полдер, Колхас 7.

Одбојкашице Србије победом над Холандијом пласирала се у финале Светског првенства, први пут у историји и обезбедила медаљу.

Иако је Холандија била тврд орах, поново је наш тим био бољи, као и у финалу Европског првенства минуле године. Велика и квалитетна борба, завршила се победом тима који је то више желео, Србија је у великом финалу и овим пласманом је надмашила до сада највећи резултат на Светским првенствима, бронзу из Јапана 2006. године.

Фото: Srpkinje gledaju snimak poena na ekranu protiv Holandije/Fonet/AP

Према очекивању, меч је почео окршајем коректора Тијане Бошковић и Лонеке Слутјес, а на два поена предности, на првом техничком тајм-ауту, одвела је наш тим Милена Рашић добрим блоком. Виђено је много сервис грешака, а Србија је диктирала темпо и то све преко контри после добрих одбрана и аса Бошковићеве (14:10). Држала је Србија четири поена предности до пред крај сета, добра игра у одбрани је поново правила разлику, а Холандија је преко Баус дошла на 21:23, али је то било све што је могла. Имале су и контру, али је сет закључила Тијана Бошковић добрим блоком.


Терзић: Финале СП велики успех, сада идемо по злато

Селектор Зоран Терзић поручио је да је пласманом у финале Светског првенста у Јапану направљен историјски успех, али да се неће на томе зауставити јер жели злато.

"Остварили смо највећи успех на Светским првенствима у историји женске српске одбојке. То нам је био сан. Сада морамо да се одморимо и наспавамо, а онда и дамо све од себе у борби за злато", рекао је Терзић после меча, а преноси сајт "World of voleyball".

Српкиње се у финалу састају са бољим из другог полуфинала Кина - Италија, а Терзићу није важно ко ће бити ривал.

"Знамо да ће бити јако тешко, притисак је велики. Није нам битно да ли ћемо играти против Италије или Кине. Имају различите стилове игре, али нама није важно", закључио је стручњак који је водио репрезентацију и 2006. године када је освојена једина светска медаља - бронза управо у Јапану.


Серија од 4:0 донела је Србији рану предност, али се Холандија експресно вратила преко сервиса Гротхујс (7:7). Није то обесхрабрило наше девојке, с мало бољим пријемом дошли су напади кроз средину преко Рашићеве, а распуцала се Михајловићева што је било довољно да се поново обезбеди вођство од два поена вишка (16:14). Наставила је Михајловићева да бомбардује противника и донела 20:16, али поново је Буша имала проблеме на пријему што је Холандија искористила да се врати у сет (20:19), а реаговао је Терзић тајм-аутом. Имала је среће Холандија и са два везана ас сервиса Колхас прешла у вођство (24:21). Три везане сет лопте је спасила Србија, потом и четврту, а онда дошла до своје прве блоком Вељковићеве (26:25). Није то било довољно јер је поново дошла серија 3:0 Холандије, уз добре сервисе, а Бошковићева је погрешила на петој сет лопти ривала.


Маја очекује Кинескиње у финалу

"Утакмица је била тешка, оба тима су играла невероватну одбојку, добру одбрану и много јаких напада. Биле смо стрпљивије и срећне смо што смо у финалу", рекла је Маја Огњеновићева после утакмице.

Маја је рекла да дуел са Холандијом у групи није био значајан и подсетила да је екипа тада играла без Тијане Бошковић.

"Добро смо се припремиле за полуфинале, имале смо невероватну мотивацију. Припремићемо се за финале".

Упитана о финалу, она је рекла да нема много времена за припрему, али да ће њена екипа "дати све од себе да победи Кину".


Наставили су се проблеми на пријему сервиса нашег тима, све играчице Холандије гађале су Бушу, а после аса расположене Слутјес повеле су наранџасте 9:5. Пробудило је то Србију, поени из блока Рашићеве и Вељковићеве само су најавили преокрет, прикључиле су се Михајловићева и Бошковићева за вођство 13:12. Коначно је и наша репрезентација запретила сервисом, ас Бранкице Михајловић, а потом Рашићеве, те контре Бошковићеве донеле су Србији предност од 22:17, али су пуно значили пасивни блок и игра у пољу. Блоком Маје Огњеновић је наш тим дошао до великих шест сет лопти коју је одмах у ново вођство конвертовала Бошковићева.

Фото: Brankica Mihajlovic u napadu/FIVB/OSS

Серија која је одлучила освајање трећег сета, наставила се и у четвртом. Добри сервиси су донели контре и препознатљиву игре Србије која је на првом обавезном одмору имала пет поена вишка (8:3). Нису се предавале Холанђанке, експресно су узвратиле серијом 5:0 и изједначиле, а Србија је имала мале проблеме у организацији напада поново после мука на пријему. Диктирао је темпо наш тим, али је противник увек налазио начин да се врати у егал. Било је потребно неколико добрих акција Михајловићеве да Србија дође до три поена вишка средином сета (16:13), али ни то није било довољно. Упорне Холанђанке су успевале да нађу начин да се врате резултатски. Стално је Србија имала предност и контролу над резултатом, а после грешке Слутјес је повела 23:21 у самој завршници. Када се очекивао брзи крај, поново је блок донео изједначење (23:23), али је Србија прва дошла до меч лопте коју је одмах искористила Михајловићева за пролаз у финале.


Бошковић: Сад следи оно право; Огњеновић: "Гинуле" смо..

Српске одбојкашице Тијана Бошковић, Маја Огњеновић и Бранкица Михајловић истакле су да су пресрећне и поносне што су победом над Холандијом избориле историјско финале на Светском првенству у Јапану.

"Држале смо се заједно од почетка утакмице, иако је Холандија играла сјајно. Није било лако, али драго ми је што смо све завршиле у нашу корист. Срећне смо, али оно право тек следи и даћемо све од себе за злато", рекла је Бошковић.

Капитен Маја Огњеновић признала је да јој је овај дуел са Холанђанкама био најтежи у каријери.

"Било је пуно набоја и емоција, а нисмо се обазирале на претходни пораз од Холандије. Превелики је улог био, бориле смо се као никада до сада и "гинуле" једна за другу. Сада морамо да одморимо и хладне главе дочекамо финале".

Бранкица Михајловић, која је освојила поене за тријумф, каже да је трећи сет био одлучујући.

"Јако смо задовољне и поносне, било је физички и псхички исцрпљујуће. Холанђанке играју јаку одбојку, добро су се спремиле... Драго ми је да смо успеле да издржимо све њихове нападе и преокренемо. Најбитније сада је да се одморимо и спремимо за финале", закључила је Михајловић.


У другом полуфиналу састају се Кина и Италија.

Финале је у суботу на програму од 12.20 по средњеевропском времену, а меч за треће место од 10.40.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести