Србија убедљива против Јапана, полуфинале СП близу

Србија – Јапан 3:0 (25:19, 25:18, 25:23)
Odbojkasice Srbije u Japanu 2018/Fonet
Фото: FoNet

Максималном победом над Јапаном у првом мечу треће фазе Светског првенства, одбојкашице Србије готово да су обезбедиле пласман  у полуфинале овог такмичења. Реванширале су се наше девојке домаћину Мундијала за небитни пораз у другој фази шампионата, а данас ће имати слободан дан пред дуел са Италијанкама.

Србију су, по обичају, до вредне победе предводиле Тијана Бошковић и Бранкица Михајловић у поентерском смислу, али оно што је обележило овај сусрет је чињеница да је наш тим имао чак 13 одбрана више од Јапанки којима је то главно оружје у игри. Све похвале иду на рачун Бјанке Буше која је имала чак 60 пријема сервиса (!), а за готово савршену партију Србији је недостајао напад преко средњих блкокера.

Наше девојке су одлично почеле сусрет, повеле 8:5 после напада Бошковићеве и Михајловићеве, а у наставку је велики посао радила одбрана и предност је наставила да расте. Када се укључио блок, изабранице селектора Зорана Терзића су повеле са 19:10, али је уследио мали пад у игри који је Јапан искористио и колико-толико пришао и смањио заостатак. Ипак, укупно 11 поена Тијане Бошковић у уводном сету било је довољно за сигурно вођство.

Још бољи почетак Србије уследио је у другом сету (8:3) и без проблема су наше девојке држале ту предност до другог обавезног одмора (16:9). Нови благи пад и понека грешка наших лавица помогли су домаћину да се поново примакне, али правовремени тајм-аути Терзића, те коришћење најјачих нападачких опција, решили су нову кризу и удуплали предност актуелног шампиона Европе.

Грешила је Србија са сервиса почетком трећег сета, а Јапан је играо по свом, веома брзо и јако у одбрани, што му је обезбедило егал. Серија домаћина од 4:0 донела им је предност на другом техничком тајм-ауту (16:14), а ту предност су Јапанке убрзо увећале на три поена (22:19). Сјајна реакција либера Поповићеве, контра Буше, ас Рашићеве и блок Буше, вратили су Србију у вођство (23:22) и олакшали ситуацију у неизвесној завршници. Добар сервис Буше донео је контру коју је “кувањем” решила Маја Огњеноић за максималну победу и велики корак ка полуфиналу.

НАГОЈА: Хала “Нипон Гаиши”, гледалаца: 8.000, судије: Мокри (Словачка) и Сеспедес Ласи (Доминиканска Република).

СРБИЈА: Буша 6, Живковић, Малешевић, Михајловић 18, Огњеновић 3, Вељковић 1, Пушић (л), Бјелица, Алексић, Стевановић 2, Рашић 5, Поповић (л), Бошковић 26,

ЈАПАН: Нагаока 10, Кога 7, Ивасака, Шинабе 1, Араки 6, Ишии 3, Ућисето, Шимамура, Томинага, Окумура 6, Иноуе (л), Кобата (л), Курого 6, Таширо 1.

М. Ристић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести