Сутра почиње Европско првенство за одбојкашице: Србија брани титулу пред домаћом публиком

После десет година Београд ће поново бити домаћин Европског првенства у женској одбојци, које почиње сутра, али ће се осим у нашем земљи утакмице играти и у Бугарској, Хрватској и Румунији.
Mina Popovic
Фото: Мина Поповић, фото: ОССРБ

У Београдској арени Србија ће се за чело у групи А борити са Русијом, која такође претендује на врх, а чекају је још дуели са Белгијом, Француском, Азербејџаном и Босном и Херцеговином, с којом и почиње турнир сутра од 17 часова. Наша репрезентација брани титулу и јуриша на трећу узастопну, а четврту укупно, коју је освојила управо пре десет година, такође у Београду. Сада ће изабранице Зорана Терзића поново имати велику подршку у Арени.

– Свима нам је драго што ћемо имати прилику да играмо пред нашом публиком. Последњих година наша репрезентација игра добро, освајала је значајне медаље на великим такмичењима и мислим да су људи почели више да нас прате и да навијају за нас, што ће нам значити на овом првенству – рекла је Мина Поповић, средњи блокер.


Капитен Маја Огњеновић: Тешко да неко може да нас угрози

Капитен  Маја Огњеновић оптимиста је пред почетак Европског првенства на коме ће учествовати 24 екипе.

Познато је ко су главни ривали Србије, али Маја уверава да су управо њене саиграчице и она прве фавориткиње за злато.

- Сигурно да ће сви доћи са највећим амбицијама. Конкретно Русија, Италија, Турска ће сигурно желети због пропуштених шанси и на Светском, Европском, у крајњој линији и на Играма, да се докажу и покажу и да се  домогну медаље. Ипак, не бих се толико бавила другима. Поштујемо све ривале, знам да звучи као фраза, али сам мотив играња у Београду, и уз нашу препознатљиву партију, тешко да неко може да нас угрози на путу до титуле. И сигурно ако одиграмо квалитетније него на Играма, а лично мислим да смо само у утакмици против Италије показале ону нашу праву игру, не видим ко би могао да нам стане на пут – рекла је Маја.


Наша селекција брани злато, али потребно је прећи дуг пут до тога, а конкуренција је јака.

– Незахвално је говорити о томе и мислим да ниједан спортиста не воли да даје неке прогнозе и најаве. Свакако желимо да остваримо најбољи резултат. Наравно, успех зависи од много тога, а на нама је да радимо и да тренирамо као што смо то увек радили. Ако то буде довољно, исход може да буде још једном онакав какав прижељкујемо. Европско првенство дефинитвно није лако. На последњем смо играли финале против Турске која има доста младих играчица, које су још напредовале. Наравно, Италија има добре индивидуе, као и Пољска. Увек су ту и екипе које ће изненадити и одиграти много боље него што то на папиру изгледа.

Још средином маја је одржан жреб за Европско првенство у Београду и наша екипа свесна је да неће имати лак задатак на почетку.

– Можда је наша група најтежа, али суштински та екипа која освоји првенство мора да прође и јачу групу и теже противнике касније. Имати најјачу групу није нужно негативна ствар и мислим да ће нас то још боље припремити за завршне фазе турнира – рекла је Мина Поповић.

Буша: Нови трофеј и београдска публика велики мотив

Могу да кажем да смо веома срећне што ће се шампионат Европе играти у Београду. Претходних година смо много тога освојиле, али није било прилике да играмо пред нашом публиком, изјавила је српска одбојкашица Бјанка Буша, уочи старта Европског првенства чији ће један од домаћна бити и Србија.

"Сигурно да имамо велики мотив и жељу да се покажемо, да људи уживају и да оправдамо статус светског и европског шампиона. У групи ће бити једна или две утакмице које су теже, али свакако да нам је то потребно пред четвртфинале и полуфинале", кизјавила је Буша за сајт Одбојкашког савеза.

Како је навела, после доста одиграних утакмица овог лета, укључујући припреме и Олимпијске игре, очекује занимљиво и добро такмичење.

"Сви када играју против Србије, онда играју најјаче, али ми смо на то навикле, тако да се добро сналазимо под притиском", кистакла је Буша, један од главних адута српског тима на путу до треће узастопне титуле шампиона Старог континента.

Распоред Српкиња

Сутра

Србија – БиХ      (17)

Субота

Француска – Србија    (21)

Недеља

Србија – Белгија        (20)

Уторак

Азербејџан – Србија   (20)

Среда

Србија – Русија (20)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести