СП у Италији и Бугарској: Одбојкаши Србије претрпели минималан пораз од САД

Ср­би­ја – САД 2:3 (25:15, 14:25, 25:21, 20:25, 10:15)
р
Фото: FIVB

(Од нашег специјалног извештача)

Одбојкаши Србије започели су Светско првенство у Италији и Бугарској минималним поразом од Сједињених Америчких Држава, иако су водили 1:0 и 2:1 у сетовима. Мало је недостајало да изабраници Николе Грбића победе и по лепом памте Бари и премијеру на најквалитетнијој светској смотри, али их је велики број пропуштених шанси одвео у пораз који већ отежава пут „Орловима“ ка завршници, али још има времена да се све промени у нашу корист.

На представљању екипа, према очекивању, највеће овације у нашем саставу добили су Александар Атанасијевић и Марко Подрашчанин, дугогодишњи чланови Перуђе. Њих двојица су ове године освојили Куп Италије баш у Барију, па је хала „Палафорли“ у овом случају био њихов домаћи терен.

Иако су Американци боље почели, наш тим се вратио после неколико добрих одбрана, али и добрих потеза Атанасијевића. Није пуно требало да „Орлови“ поведу осетнијом разликом (12:9), али је грешкама помогао ривал, а када је Ковачевић изблокирао Андерсона „један на један“ назирало се вођство Србије. Тек два везана блока Подрашчанина на Раселу и Андерсону донели су великих пет поена вишка средином сета (17:12). Много бољи сервис нашег тима наставио је да прави велике проблеме Американцима, а погађали су Атанасијевић и Ковачевић па је предност константно расла све до сигурног и убедљивог, неочекивано лаког вођства.


Олимпијци на трибинама

Први потпредседник Одбојкашког савеза Србије Иван Миљковић био је у свечаном делу трибина и пружао подршку нашој репрезентацији испред кровне одбојкашке организације. Била су ту још три члана златне генерације која се попела на врх победничког постоља на Олимпијским играма у Сиднеју 200. године Васа Мијић, Андрија Герић и Вељко Петковић.

Фото: OSSRB


Поново је почетак сета припао Американцима (6:3), а за то су најзаслужнији били сервиси и касније блок Расела (6:3). Успевали су наши ривали да одржавају предност од две до три поена, све до блока Андерсона на Атанасијевић за 12:8, а онда и грешке нашег коректора за велику предност (14:8). Попустио је сервис Србије, низале су се грешке, а наш селектор Никола Грбић прибегао је изменама. Променио је дијагоналу дизач-коректор, ушли су Костић и Лубурић, а Катић је заменио нервозног Ковачевића, али је било касно за повратак у други сет па је Америка узвратила такође веома убедљиво.

Изједначена игра на обе стране трајала је до средине сета, нису екипе погађале сервисе па су напади били доминантни, а наша репрезентација се одлепила на 15:11 после три грешке Американаца и топовског ас сервиса Атанасијевића, па је с два тајм-аута реаговао амерички селектор Спероу. Србија је користила слабу игру и пољу Американаца да одржава предност, а дуг и квалитетан поен и грешка Лисинца вратили су нашег ривала на само поен минуса (18:17). Амери су били у залету, али је изједначење спречио Лисинац добрим блоком, а добре сервисе Атанасијевића доносиле су контре и терале ривала на грешке за великих 23:19 у завршници. Ново вођство донео је Марко Ивловић блоком на првом звездом противничког тима Андерсоном за 25:21.


Грбић: Потребна је озбиљност

Селектор Србије Никола Грбић истакао је да је његова екипа пропустила доста шанси, али да следи период када игра може да се подигне на виши ниво.

Имали смо пуно прилика да победимо и остаје жал на почетку шампионата. Имали смо два пута вођство, али је Америка више ризиковала и боље одиграла на почетку тај-брејка и нисмо могли да се вратимо. Имали смо ситуацију с краја четвртог сета када смо пришли истопивши велики заостатак, али нисмо најбоље решили неке ситуације за преокрет. Није лоше узети бод у мечу против Американаца и то би скоро свака репрезентација на свету прихватила, али остаје жал што нисмо узели оно што смо могли. Предстоји нам сусрет с Камеруном који неће бити лак, зато морамо да будемо максимално концентрисани и да у наредна три меча средимо нашу игру која ће нам обезбедити даљи пласман, рекао је Грбић.

Фото: OSSRB


Код резултата 3:3, разгоропадила се Америка и серијом 5:0 довела наш тим у веома тешку ситуацију. Јаки сервиси Расела и контре Сандера, али и добар блок најавили су да би победника меча могао да одлучи тај-брејк. Заиграли су се Амери, погледи наших момака су се оборили, а топовски ас Сандера који је донео резултат 14:7 означио је време за измене као и у другом сету који је наш тим изгубио (ушли Костић, Лубурић и Крсмановић). Водила је Америка 19:11 се наш тим вратио на пристојнији заостатак (19:16), после поена из блока Ивовића и Лисинца, те 20:18 за неочекивану неизвесност. Ипак, неколико наших грешака било је довољно да ривал изједначи и избори одлучујући пети сет.


Атанасијевић: Били су бољи

Александар Атанасијевић није задовољан својом партијом и поразом од САД, али истиче да је све далеко од изгубеног.

Америка је у овом тренутку боља и зато смо изгубили. Имали смо шансе јер ни они нису били сјајни, али нисмо их искористили. Нисмо били на свом нивоу и ту полазим од себе, никако нисам задовољан својом игром, али далеко од тога да је било шта изгубљено. Ово је само први меч, узели смо бод, могло је више, али предстоји нам три утакмице са ривалима који су лакши на папиру и зато мислим да ћемо имати времена да се спремимо за Русе, рекао је Атанасијевић.


Тај-брејк је почео асом Сандера, блоком и контром Расела те грешком Атанасијевића за великих 4:0 Американаца, а није помогла ни брза реакција Грбића који је тајм-аутом желео да смири свој тим. Сервиси Петра Крсмановића вратили су нас на свега поен минуса, али само за кратко јер је севнула муња Андерсона са сервиса за нових три поена вишка (7:4). После још две грешке, све је било решено. Србија је изгубила снагу и била у великом заостатку (11:5), само за трен је узвратила, али је то било кратко за било шта више од минималног пораза на крају.

М. Ристић

БАРИ: Хала „Палафлорио“, гледалаца: 3.150, судије: Пасквали (Италија), Лиу (Кина).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић 19, Катић, Петрић, Крсмановић 1, Ивовић 11, Јововић 1, Атанасијевић 14, Лубурић 1, Мајсторовић (л), Подрашчанин 6, Росић (л), Лисинац 9, Костић. 

САД: Андерсон 18, Расел 19, Сандер 16, Џендрик, К. Шођи, Мекдонел, Кристенсон 3, Холт 10, Печ, Ленглоа, Ејверил 6, Смит, Вотен (л), Е. Шођи (л).

А група (Фиренца)

Доминиканска Р. – Јапан (17)

Италија – Белгија (21.15)

Б група (Русе)

Египат – Канада (17)

Бразил – Француска (20.30)

Ц група (Бари)

Аустралија – САД (17)

Србија – Камерун (20.30)

Д група (Варна)

Порторико – Пољска (17)

Иран – Бугарска (20.40)

Резултати

Француска – Кина 3:0

Камерун – Тунис 3:0

Иран – Порторико 3:0

Холандија – Канада 0:3

Аустралија – Русија 0:3

Доминиканска Р. – Словенија 1:3

Бразил – Египат 3:0

Куба – Пољска 1:3

Белгија – Аргентина 3:1

Србија – САД 2:3

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести