Збиљић: Сигуран сам да ћемо играти у групној фази Лиге шампиона

Три сезоне Драгољуб Збиљић налази се на челу Одбојкашког клуба Војводина НС семе и, после дугог поста, три пехара намењена шампиону Србије стигла су у  витрине нашег најтрофејнијег клуба.
Dragoljub Zbiljic/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Драгољуб Збиљић

Један од најпознатијих привредника у земљи и по много чему специфичан  спортски радник, од почетка своје одбојкашке мисије најављује велике домете новосадског гиганта. Таквог је карактера да  без обзира на то што до сада све жеље нису испуњене подиже лествицу захтева, која ће, готово је сигурно, бити достигнута. Војводина НС семе је ову сезону започела на најбољи начин, освојила је трофеј у Суперкупу и најавила напад на све трофеје, као и учешће у групној фазу Лиге шампиона, што је већ дуго сан управе и свих у и око клуба.

- Суперкуп је најмање важан трофеј, али уме да определи ток сезоне, пошто је први. Био сам на челу клуба и прошле године када смо у Новом Пазару изгубили тај трофеј, па знам колико је то донело панике, нервозе, пада самопоуздања и отежава комуникације у свим структурама клуба. Ове године је све кренуло како треба, не само због пехара, него је игра много борбенија, с много више карактера и спремности да се победи, а не да се чека грешка ривала. Задовољан сам, у најави је  успешна сезона. Играмо на још три колосека, где је императив да се освоје и Куп и првенство, као и да се уђе у Лигу шампиона, за шта живи читав Нови Сад, наравно и сви ми у клубу – каже Збиљић.

Надали смо се да неће бити великих промена играчког кадра. То се видело и по вашим плановима, али се то ипак догодило. Шта се променило у међувремену?

- Догодило се то да је у одбојку ушло много менаџера који утичу на свест играча и то је дневна борба за све нас. Они све посматрају кроз новац, то је њихов бизнис и могу да их разумем. Имали смо дугорочне планове, али то су били млади играчи, доста њих није сазрело у глави и приликом преговора сви су искористили постојеће излазне клаузуле, платили, за српску одбојку, озбиљна обештећења клубу и отишли да се опробају у иностранству. Наше је мишљење да већина њих није била спремна за иностранство, али сви имају своје агенте и визије и желим им сваку срећу.

Фото: Ф. Бакић/Воша има велику подршку града: Милош Вучевић и Драгољуб Збиљић

Да ли су одласци нешто пореметили у плановима?

- Одласцима се није десило ништа трагично по клуб, ослободило се место, например, за Павла Перића, за ког сматрам да је најбољи одбојкаш којег сам гледао у последње три године. Перић има задатак да сазри брзо, већ у наредних месец дана, те да постане један од лидера тима. Довели смо Милоша Никића и то је један од највећих трансфера у новијој историји клуба, а да су остали Мехић или Кујунџић створила би се гужва. Једино ми је остао жал за Божидаром Вучићевићем, из издања из репрезентације од летос, а не оним из минуле две сезоне, јер је током тог периода било доста проблема с његовим радом и мотивацијом. С обзиром на то како је играо у Лиги нација и на његов потенцијал, надам се да ће се професионалније бавити обавезама и постати велики играч и један од носилаца нашег националног тима за неколико  година.


Војводина добија све озбиљнију пратњу

Квалитет лиге је порастао, то се види по резултатима и саставима тимова. Колико је  Војводина својом политиком и радом,  са три везане титуле, допринела томе да се остале екипе појачају и уђу у трку за пехаре?

- Без лажне скормности, Војводина и ја смо допринели развоју српске одбојке. Најпре је ту капитал који је ушао у одбојку, то није забележено у новијој историји у српским оквирима и драго ми је да и неки други делови Србије прате тај тренд. Више се не финансирају само из буyетских средстава, него проналазе све озбиљније спонзоре. Не верујем да могу ту да нам парирају, пошто је, срећом, Нови Сад један од индустријски најјачих градова, не само у Србији, већ и у региону, па је лакше скупити озбиљне спонзоре, али ме радује што се ту појавио Ниш и стао уз свој тим, па Рибница, поготово Крагујевац, који се вратио на велика врата. Партизан и Звезда имају солиине екипе, као и Спартак из Суботице и све ме то радује. Када сам дошао у клуб пре три сезоне играли смо само Нови Пазар и ми, а ове сезоне ће ту бити много мечева где ћемо морати да покажемо квалитет и да се помучимо за трофеје. Најквалитетнији јесмо, али добро је да се стално играју дербији, најпре је то било са Нишом, па са Радничким, чека нас меч са Партизаном...Желимо победе и потврду звања најбољег клуба у Србији – јасан је Збиљић.


Фото: Добра сарадња са свим структурама: Дејан Мандић, Драгољуб Збиљић и Зоран Гајић

Да ли мислите да је оформљена екипа која ће бити спремна за највећи изазов, а то су квалификације за Лигу шампиона?

- Ово је скуп најбољих момака које је Војводина имала у последњих десет година. Многи ће одмах помислити на нека велика Вошина имена, на пример Лубурића и неке друге квалитетне играче који су ту били, па ће претпоставити да је изјава у овом тренутку претенциозна, али стојим иза својих речи. Гледао сам неке утакмице од раније, нисам одбојкашки стручњак, али сам уз Бошкана доста научио и сигуран сам да баш ови играчи представљају прави победнички тим. Окосница екипе је дизач Вук Тодоровић и то је најважније место, сазрео је што је и потвдио понашањем и наступима у репрезентацији.  Прошле сезоне се изборио за место у постави поред Костића, што никако није лако. Ту је капитен Стеван Симић, по свим параметрима један од најбољих средњих блокера у Европи. Наша велика жеља био је Немања Машуловић и срећан сам што смо успели да га доведемо. Уз Милоша Никића, Павла Перића, Александра Благојевића и либера Николу Лакчевића, имамо одличан тим, уз веома добру клупу. Хемија се види и све ми то улива наду и веру у тим који може да изнесе све овосезонеске захтеве.

Колико сте сигурни у успех?

- Ако ме питате колико сам сигуран у играње у групној фази Лиге шампиона, кажем да сам сигуран 100 одсто! Немам ни промил сумње да смо спремни за то. Проблем је што смо за ривала добили најјачи тим. Пар Војводина–Аркади је најатрактивнији у квалификацијама за Лигу шампиона и то се види и по интерсовању страних новинара. Свесни смо да и Румуни играју добру одбојку, али што се тиче моје вере у позитиван исход, сумње нема, ове сезоне ћемо играти у групној фази Лиге шампиона.

Шта вас не би задовољило ове сезоне?

- Ако било који од зацртаних циљева не остваримо сматраћу сезону неуспешном. Ако се не уђе у Лигу шампиона, или се не узме трострука круна, све је неуспех. Новитет ове сезоне су такозвана пролазна времена, што ствара одређену позитивну нервозу, али и подиже дисциплину на свим нивоима клуба. Било је неких четири-пет дана неизвесности након пораза од Спартака у Суботици, када се одбојкашка Србија питала да ли ће бити смене на челу стручног штаба. Апсолутно - неће! Поверење управе имају Синиша Гавранчић, Ђорђе Ђурић и Аца Јованчевић, али њихови резултати су мерљиви и мериће се на сваких месец дана. Можда то није својствено одбојци, али притисак с моје стране је велики према струци и играчима, јер знам да они то могу резултатски да изнесу. Да не мислим тако, притисак би био мањи, а овако је на максимуму и то нам даје додатну снагу у сваком мечу.

Поменуте турбуленције су изашле у јавност, причало се о томе доста широм Србије. Да ли мислите да је то добро?

- То је одлично! Председник ОК Војводина је постао веома занимљива особа за разговоре с великим одбојкашким именима, јер су препознали моју енергију и да сам животно ушао у одбојку, односно да то није све ствар протокола. Живим са мојим клубом, желим да остварим све амбиције заједно с њим и нормално је да имам контакте са свима. Мој гост на ручку је био познати одбојкашки тренер Веселин Вуковић, неко нас је видео, па је то изазвало читав хаос. Био сам на ручку и са Слободаном Ковачом претходне недеље, да нас је неко видео можда би помислио да је он нови тренер. Подвлачим, шеф стручног штаба Војводине је Синиша Гавранчић, који има моју апсолутну подршку. Ваши читаоци и одбојкашка јавност морају да знају да ово више није Војводина од пре пар година, учаурена у себе, која се жали на судије и тако даље, ово сада је Војводина која верује у себе и своје структуре клуба и зна колико може. А може много! Желимо буџет од преко милион евра, желимо да вратимо Катића, Лубурића и доведемо још неке играче из репрезентације и да у наредним годинама нападнемо сам врх Европе. Да бисмо у томе успели, морамо да имамо контакте са великим светским именима и посебно ме радује што са председником ОСС Зораном Гајићем имам састанке једном у десет дана и сарадња наше кровне организације и клуба је на високом нивоу, јер се препознају наше развојне идеје. Ми смо мотор развоја српске одбојке, ту су посете из БиХ, Словеније, Црне Горе, али се то све дешава јер смо се профилисали као водећи клуб у региону и наставићемо и истом ритму – најавио је Драгољуб Збиљић.

Марко Ристић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести