Олимпијске игре у Токију биће одржане на лето

ТОКИО: Одложене Олимпијске и Параолимпијске игре, које су прошле године требало да се одрже у Токију, биће организоване на лето, рекао је јапански премијер Јошихиде Суга, а одлука је донета упркос забринутости због пораста броја заражених корона вирусом.
olimpijske igre, tanjug ap
Фото: Tanjug (Laurent Gillieron/Keystone via AP)
Јапански премијер Јошихиде Суга рекао је да ће Олимпијске и Параолимпијске игре бити одржане на лето и да ће бити безбедне.
 
Олимпијске игре почеће 23. јула, а Параолимпијске месец дана касније - 24. августа, преноси ББЦ.
 
За одржавање Олимпијских и Параолимпијских игара биће потребно да се издвоји додатних 2,29 милијарди евра (2,8 милијарди долара), због мера превенције ширења вируса, а ово би могла да буде најскупља летња Олимпијада у историји.
 
Већина грађана Јапана противи се одржавању Олимпијских игара у 2021., како показују истраживања јавног мњења. Они сматрају да је боље да се Олимпијада откаже или помери, али јапански премијер истиче да ће оне представљати "симбол глобалне солидарности".
 
Број заражених корона вирусом у Јапану је последњих дана у порасту, а Токио је први пут потврдио више од хиљаду нових случајева заразе у једном дану.
 
У Јапану су потврђени случајеви мутираног соја корона вируса откривеног у Великој Британији, а градоначелница Токија Јурико Коике је упозорила да број заражених могао знатно да се увећа.
 
Према подацима Универзитета "Џонс Хопкинс", у Јапану је до сада забележен 239.041 случај корона вируса, а укупно је преминуло 3.337 пацијената.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести