12. СПОРТСКА ОЛИМПИЈАДА РАДНИКА Спектакл у амфитеатру за историју

Новобечејци су церемонијал свечаног отварања 12. СОРВ реализовали у амфитеатру на изузетно лепом кеју крај Тисе.
Ceremonijal svečanog otvaranja 12. SORV realizovali u amfiteatru na izuzetno lepom keju kraj Tise  Foto: Dnevnik
Фото: Церемонијал свечаног отварања 12. СОРВ реализовали у амфитеатру на изузетно лепом кеју крај Тисе  Фото: Дневник

Истовремено, симболично су подсетили на дешавање пре 123 године, када су се у древној Атини одржале прве модерне Олимпијске игре. Представници свих седам региона су дефилеом ушли у амфитеатар и заузели своја места, а учесница три олимпијаде војвођанских радника спортиста, кошаркашица из града домаћина, Милена Станковић унела је бакљу и запалила олимпијски пламен. Потом су поздравне речи упутили у име домаћина председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић, који је, узгред речено, минулих дана добио ласкаво признање као најбољи градоначелник Западног Балкана, и председник Савеза спортова општине Бечеј Дејан Каприш, као и потпредседник Олимпијског комитета за раднички спорт Војводине Иштван Хуђи. Част да званично отвори Игре припала је прослављеном одбојкашу, и сада покрајинском секретару за омладину и спорт Владимиру Батезу.

- За нас је Спортска олимпијада радника Војводине манифестација од посебног значаја. Сама чињеница да опстаје од 1975. године и да се у континуитету одржава 12. пут, све казује. На завршном делу у два Бечеја  дружиће се око 2.500 учесника из 31 војвођанске локалне самоуправе, а значај овог олимпијског циклуса је што је у њему учешће узело преко 20.000 запослених. Кад се зна да је стратешки циљ и програм развоја АП Војводине да што више радно способног становништва бави физичком активношћу ради побољшања и очувања здравља и радне спосоности, онда је јасно да овим испуњавамо нашу мисију - апострофирао је Владимир Батез.

Пошто су исткнути рекреативци аплаузим праћени унели олимпијску заставу, која је уз интонирање химне „Боже правде“ подигнута на јарбол, олимпијске заклетве изговориле су у име спортиста чланица новобечејског кошаркашке екипе Марија Керкез и у име судија Татјана Јездимировић.

Потом је Зрењанинска филхармонија одржала целовечерњи концерт у вароши која је позната, између осталог, и по одржавању музичке манифестације „Обзорје на Тиси – Дани Јосифа Маринковића“.

Фото: Такмичење у стоном тенису фото: Дневник

СТОНОТЕНИСКА ТАКМИЧЕЊА НА ЗАВИДНОМ НИВОУ
Сања и Ненад прваци

Стонотениско такмичење је, сложили су се они који се разумеју у „пинг – понг“, било на завидном нивоу. Нежнији пол је одмерио снагу у сали легендарног бечејског ДТВ Партизан, а јачи пол у фискултурној сали ОШ „Зравко Гложански“.

- У екипној женској конкуренцији учествовало је 11 састава, а тријумфовала је репрезентација општине Жабаљ, друга је била репрезентација општине Кикинда, док су треће место освојила екипа новосадског Здравства, па је једино суботички Пионир остао без одличја, пошто Панчевке нису ни допутовале -  сазнали смо од потпредседника Такмиарске комисије Душана Коларова.

У појединачној конкуренцији је наступило девет такмичарки, а победила је Бачкоградиштанка Сања Мирилов из репрезентације општине Бечеј, друго место освојила је Чоканка Катарина Голић (репрезентација општине Кикинда), а треће је била ексрепрезентатива и вишеструка првакиња некадашње Југославије Марта Пољак из Бачког Градишта (репрезентација општине Бечеј).

У мушкој конкуренцији највише разлога за радост имали су Кикинђани. Њихова репрезентација је била прва у конкуренцији 11 екипа, а Ненад Ђукић је у конкуренцији 19 играча појединачни победник.

После Кикинђана, у екипној конкуренцији је другопласирана репрезентација општине Србобран, а трећа је екипа Спортског савеза града Суботице. Пројединачни првак Ненад Ђукић савладао је у финалу Суботичанина Милана Трбојевића, а бронзом се окитио његов суграђанин Мирко Гавриловић.

 

Фото: „Бобице“ испуниле очекивања  фото: Дневник

ОДБОЈКАШИЦЕ ПРВЕ ПОЧЕЛЕ И ЗАВРШИЛЕ У БЕЧЕЈУ
Умало да не дођу, а тријумфовале

Прве победнице бечејског дела олимпијаде су одбојкашице из Сомбора „Бабић пласт – Храм“. С обзиром да су одбојкашице и „пробиле лед“ такмичења с десне стране Тисе, било је очекивано да прве стигну и до медаља. Популарне сомборске „бобице“, како су их Бечеју прозвали због натписа на дресу Храм Бобан, савладале су свих пет ривалки и заслужено тријумфовале. А мало је недостајало да и не учествују на актуелној Олимпијади.

- Захваљујући спонзорима „Бабић пласту“ и „Храму Бобан“, добро смо се припремиле, а велико је знак питања да ли би и дошле у Бечеј да се самостално нисмо пријавиле, буквално, у „минут до поноћи“, јер руководство Западнобачког округа није одрадило свој део посла- рекла нам је капитен Сомборки Дијана Кожул. Било како било, цуре су оставиле црце на паркету. Финале је био прави дерби. Већ смо победили Суботичанке на лањским квалификацијама, али су нас дисквалификовали због неких техничких пропуста. Сада смо све поновиле и доказале да смо боље. Тако су Сомборке на дебију атрактивне манифестације забележиле -  победу.

После три победе у групној фази такмичења, савладале су у полуфиналу Здравство из Новог Сада са 2:0 (25:11, 25:15), а онда у финалу Суботичку Просвету са 2:1 (25:18, 21:25, 15:13). У првом полуфиналном мечу „просветарки“ Суботице и Руме, победиле су прве са 2:0 (25:13, 25:14). У „малом финалу“ Просвета (Рума) савладала је Здравство (Нови Сад) са 2:0 (25:11, 25:20) и освојила бронзане медаље.           

                    

Фото: Темеринци најбољи боћари  фото: Дневник

Темеринци најбољи боћари

После такмичења у две групе у боћању ( било је укупно осам екипа) у занимљивом полуфиналном мечу Бачка Топола победила је Тиски цвет из Новог Бечеја са 9:8, док је екипа општине Темерин била веома убедљива против ЈП ПТТ Србија из Суботице 11:5. У борби за треће место домаћа екипа “Тиски цвет” побједила је Суботичане 12:6 док су са златном медаљом окитила Општине Темерин која је победила репрезентацију Општине Бачка Топола 13:5.

 

Фото: Победнице у куглању, екипа Града Новог Сада фото: Дневник

ЈУЧЕ СУ НА СТАЗУ ИЗАШЛЕ КУГЛАШИЦЕ У ЕКИПНОЈ И ПОЈЕДИНАЧНОЈ КОНКУРЕНЦИЈИ 
Злато у Новом Саду

Занимљива, узбудљива и до готово последњег тренутка неизвесна била су такмичења у екипној конкуренцији за куглашице. Готово до последњег бацања водила се жестока борба за златну медаљу између Новосађанки и Сенћанко. Додуше, Новосађанке су стално биле у вођству, али се се куглашице из Сенте нису предавале. На крају, екипа Града Новог Сада је била боља за девет чуњева и заслужено понела на грудима златну медаљу. Суботичанке су се сврстале одмах иза ове две екишес убедљивом преношћу у односу на Бечејке.

А да је екипа из Новог Сада заиста репрезентација сведочи чињеница да су четири играчице из ЈП ГРАС: Милева Тодоровић, Мирјана Секулић, Марија Бенић и Весна Коларевић, док је капитен Јелена Матић запослена у ЈП Информатика, а Босиљка Љубинковић је приватни предузетник. И екипа се без заједничких тренинга окупила пред Нови Бечеј и своје умеће потврдила на стазама Дома културе у Новом Бечеју.

Новосађанке су биле пресрећне. А капитен Јелена Матић, којој су ово друге радничке очимпијдске игре каже: - Ми смо готово случајно постали екипе. Без припрема и тренинга. Љубитељи смо куглања и рекреативке. Али, овде смо дисале као права екипа. Имале смо малу трему на почетку, а потом је све кренуло како треба и стекле смо предност над ривалкама већ у првом кругу. Добре партије смо пружиле до краја и злато је припало нама. Честитам свим ривалкама, а посебно Сенћанкама које су биле одличне.

Освајачицама је медаље уручила Вукица Велисављев, истакнути спортски радник у Новом Бечеју, а посебно у манифестацијама везаним за спорт за све.

Такмичење је настављено у појединачној конкуренцији, где је шампионска екипа  имала три представнице. И једна од њих се, као и дан раније код мушкараца, такође домогла сребрне медаље. Била је то Босиљка Љубинковић која је оборила 261 чуњ. Али то је било довољно само за сребро, јер је Новобечејка Ивана Ковачев била изванредна и освојила златну медаљу оборивши 284 дрва. Треће место припало је Суботичанки Викторији Рибег са 250 оборених чуњева.

 

Фото: Такмичење у пикаду фото: Дневник

ТАКМИЧЕЊА У ПИКАДУ
Србобранци и Суботичанке екипни прваци

У Сали Средње школе у Новом Бечеју одржана су такмичења у пикаду. Мале школске сале биле су тесне да приме све навијаче и учеснике, али се такмичење одвијало несметано.

У екипној конкуренцији код мушкараца победио је тим Србобрана са 198 поена, испред Новог Бечеја 1907 и Жабља 1820, док су у женској конкуренцији најбоље биле суботичанке 1567, а следе Рума 1488 и Сента 1407.

У појединачној конкуренцији код мушкараца редослед је следећи: Драган Дејановић (Нови Сад 354 , Слободан Блажин (Нови Бечеј) 351 и Стеван Мартиновић (Србобран) 332. Код жена пласман изгледа овако: Станка Баћански (Бечеј) 322, Бисерка Адамовић (Суботица) 288 и Душанка Чомић(НС тим Нови Сад) 285.

 

СТАРТОВАО И СРЕДЊИ ФУДБАЛ
Рекреативо максималан

Фудбалска игра која има највећу перспективу међу радницима спортистима свакако је средњи фудбал, који се игра на половини великог фудбалског терена и са нешто већим головима од рукометних. Овај фудбал јуче је стартовао на игралишту Фудбалског клуба Јединство у Новом Бечеју. Због ефиикаснијег одржавања и бржег такмичења играло се на два терена.

Екипе су подељене у две групе, а прва је била комплетна. Постигнути су следећи резултати: Репрезентација општине Нови Бечеј -Рекреативо Нови Сад 0:1, Репрезентација општине Сента – Репрезентација општине Бачка Топола 2:6, Репрезентација општине Бачка Топола -Репрезентација општине Нови Бечеј 4:2, Репрезентација општине Сента – Рекреативо 021 1:2, Репрезентација Бачке Тополе – Рекреативо 021 1:4, Репрезентација општине Сента – Репрезентација општине Нови Бечеј 0:2.

У другој групи одигране су само три утакмице: Железнице Србије Рума – ДОО Градина систем (Темерин) 1:5, Железнице Србије -Репрезентација општине Кикинда 1:6 и ДОО Градина систем -Репрезентација општине Кикинда 2:1.

Борбе за медаље одиграће се данас.

Фото: Бечејка Јованка Кнежев Фото: Дневник

ЈОВАНКА КНЕЖЕВ ДО САДА НА ОЛИМПИЈАДАМА ОСВОЈИЛА ТРИ БРОНЗЕ
Циљ да се упуца медаља

Бечејка Јованка Кнежев је већ забележила олимпијски хет-трик, јер је учествовала на Радничким олимпијадама у Апатину, Бачкој Тополи и Србобрану, па с нестрпљењем чека данашњи наступ у свом Бечеју. Да је као „запета пушка“, потврђује чињеница да је јуче присуствовала такмичењу стрелаца.

- Желела сам да видим атмосферу у нашој стрељани - започиње своју причу Јованка Кнежев. - До сада сам освојила три бронзане медаље. Појединачно у Апатину и Бачкој Тополи, где смо и екипно биле треће.

Разумљиво је било питање шта очекује у свом граду, у својој стрељани..

- Сваки такмичар жели најбоље, па тако и ја. Волела бих да се окитим медаљом, па још ако би била сјајнија од бронзе... Тренирала сам последња два месеца два пута недељно, јер смо толико имали стрељану на располагању. Веће наде полажем у појединачној конкуренцији, јер ту сама одлучујем о свему. Фирма СП Лабораторија ми је купила нову пушку француске производње марке „Штајгер“ и једва чекам да почнем да пуцам - не крије нестрпљење Јованка Кнежев.

Ваља приметити да је наша саговорница цео живот у спорту. У детињству и младости бавила се yудом, касније је рекреативно куглала и пливала, а кад су у „Сојапротеину“, где је радила, правили екипе за радничко-спортске игре, зафалила је стрелкиња.

- Неко се сетио мене, покушала сам и од кад сам пушку узела у руке, не испуштам је, ево, већ 27 година. Заволела сам стрељаштво, оружје, пуцање, такмичење, па сам се окушала и као судија - објашњава Јованка. .

У екипној конкуренцији друштво јој праве Зита Алексић и  Биљана Вићентић. Знају одакле им прети опасност, али се надају да ће њихове врлине доћи до изражаја.

- У Кикинди, Панчеву, које долази са две екипе, и Суботици се доста улаже у стрељаштво. Међутим, не мора увек то да буде пресудно. Стрељаштво је врло комплексан спорт и ситнице могу да буду пресудне. Ми се надамо у нашу корист - оптимиста је Јованка Кнежев.

Први пуцњи у женској конкуренцији су данас од 9 сати, а око 14 ће бити јасно да ли ће се остварити жеље наше саговорнице. 

 

Фото: Надметање у древној игри Фото: Дневник

ШАХИСТИ ДО УВЕЧЕ ПОВЛАЧИЛИ ПОТЕЗЕ 
Двострука радост Србобранаца

 

Србобранци славе своје шахисте. Репрезентација општине Србобран је освојила прво место у екипној конкуренцији, јер је у пет мечева забележила четири победе и један реми и са 13 бодова тријумфовала. Истовремено, Синиша Парошки је у конкуренцији 21 шахисте појединачни првак, пошто је у седам партија по Швајцарском ситему освојио 6,5 поена.

У екипној конкуренцији друго место припало је Кафаници Терза са 10, а трећа је била Рафинеија НИС Панчево са 8 бодова. Бечејци посебно жале, јер имају исти скор (2 2 1) као бронзани Панчевци, а тек су пети. Са Кафаницом Терза играли су нерешено 2:2 и у томе треба тражити разлог незадовољства. Јер, да су победили били би вицешампиони.

Вицешампион је Предраг Баста из екипе НИС Панчево са 5,5 поена, а његог екипни саиграч Живадин Митровић са 5 поена освојио је треће место.

 

Извештачи и фото: Слободан Јаковљевић,Властимир Јанков и Стеван Давидовић

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести