АЕРОДРОМ ЧЕНЕЈ Дводневно такмичење у параглајдингу

За разлику од прошлог викенда када временске прилике нису ишле на руку организаторима дводневног такмичења у параглајдингу, данас и сутра ће у Ченеју услови бити идеални и у 10 часова почеће Отворено првенство Новог Сада и прво коло Лиге Србије.
 Takmičenje u paraglajdingu  Foto: privatna arhiva
Фото: Такмичење у параглајдингу  Фото: приватна архива

Иако је морало да се одложи надметање у прецизном слетању, то није утицало на број учесника који ће се окупити на Спортском аеродрому Ченеј.

Напротив, пријавило их се још више и како су организатори из Аеро–клуба Нови Сад најавили, поред домаћих такмичара, надметаће ће се и параглајдисти из Румуније, Мађарске и Словеније.„Очигледно је некима више одговарао овај викенд, тако да нас одлагање због јаког ветра није спутало што се тиче броја учесника. Највише ће бити домаћих такмичара, а укупно ће се на старту наћи њих 40, можда и више“, рекао је Дејан Валек, члан Аеро–клуба Нови Сад и један од организатора.

Осим домаћих такмичара, надметаће ће се и параглајдисти из Румуније, Мађарске и Словеније

Данас ће гужва на небу изнад Ченеја трајати до 18 часова, док ће сутра такмичење почети, такође у 10, а крај је заказан за 15 часова, јер потом следи проглашење победника. Организатори су се потрудили да све припреме буду одрађене на време и на високом нивоу, а остало је на такмичарима.


Жири разјашњава недоумице

Према правилима, на аеродрому у Ченеју ће, поред судија, бити присутан и жири, којег чине директор и делегат такмичења, као и два представника учесника.

„Уколико неко има неки проблем, или разлог да поднесе жалбу због нечега што се догодило на такмичењу, на жирију је задатак да то реши и на крају донесе одговарајућу одлуку. Када је реч о временским приликама, дозволу за старт даје безбедносни комитет, који је сачињен од искусних параглајдера“, истакао је Валек.


 

Фото: Аеро-клуб Нови Сад се више пута доказао као одличан организатор такмичења Фото: Дневник.рс 

„Опрема се прегледа пре почетка такмичења и она мора да буде сертификована, што значи да је исправна. Жребом се извлаче стартни бројеви и тако се одређује редослед скакања, а размак између старта је четири, пет минута.

Мета на коју се слеће пречника је пет метара, а њен центар који је потребно погодити је само два центиметра широк. За резултат се мери растојање од тог центра до места доскока такмичара.

Што је раздаљина већа то такмичар добија више негативних бодова, који се на крају сабирају. Онај ко буде имао најмањи збир биће проглашен победником. Сваки учесник имаће прилику да се надмеће у шест серија“, појаснио је Валек правила надметања.

        К. Бугарски

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести