Андреа Арсовић на првом месту светске ранг листе за пушку

МИНХЕН: Андреа Арсовић се налази на првом месту јануарске ранг листе Светске стрељачке федерације (ИССФ) за ваздушну пушку.
a
Фото: serbianshooting.rs

ИССФ је недавно увео нов систем бодовања за ранг листе. Рачунаће се такмичења  у календарској години (Олимпијске игре, Светска првенства, континентални шампионати, Светски купови и Гран при турнири). Поени из претходне године се не преносе. Сваког 1. јануара почеће нови циклус, у коме се креће од нуле. Као и до сада, бодоваће се појединачне олимпијске дисциплине, не и надметања микс парова.

Прва два такмичења која су бодована за листе за 2022. били су Гран при турнири у Рушама и Осијеку. До фебруара неће бити надметања на којима ће се скупљати поени, па су прве годишње листе објављене и пре краја месеца.

Арсовићева је ваздушном пушком победила на оба Гран прија, па на ранг листи држи убедљиво прво место са максималних 1.000 бодова. Злато на Гран прију на коме у дисциплини учествује више од 50 такмичара (такмичарки), каква су била надметања и у Рушама и у Осијеку, вреди 500 бодова.

Српски репрезентативци су на турнирима у Словенији и Хрватској остварили врло добар учинак, па се још петоро наших стрелаца међу десет најбољих у својим дисциплинама.

Теодора Вукојевић је шеста на ранг листи за ваздушну пушку. Дамир Микец држи четврто, а Димитрије Гргић осмо место у рангирању стрелаца ваздушним пиштољем. Јасмина Миловановић се налази на петој, а Бранкица Зарић на деветој позицији листе најбољих такмичарки ваздушним пиштољем.

По новом систему, стрелац неће скупљати бодове на свим такмичењима, већ ће се за листу рачунати четири такмичења у години на којима је скупио највише бодова. Раније су на бодове, сем пласмана утицали и остварени резултати, а од сада се бодују само пласмани.

Нови систем рангирања увела је и Европска стрељачка конфедерација. Модел је сада врло једноставан и базираће се на бодовању ИССФ – најбоље пласиран европски стрелац на светској листи ће бити рангиран на прво место, следећи на другу позицију...

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести