Арсовићевој и Стефановићу сребро у миксу на СК у Габали

ГАБАЛА: Српски тандем Андреа Арсовић и Милутин Стефановић освојио је сребрну медаљу у такмичењу миксева ваздушном пушком на Светском купу у Габали (Азербејџан).
Miksevi proglasenje
Фото: ISSF

У финалу узбудљивог надметања надмашила их је Русија. Такмичење мешовитих парова још није званична дисциплина Светског купа, али ће се наћи у такмичарском програму Олимпијских игара у Токију, што је МОК данас потврдио. Од 2016. године миксеви су у официјелном програму Европског првенства ваздушним оружјем. И прошле и ове године сениорске шампионске титуле освојили су српски састави (Арсовићева и Стефановић пушка, Зорана Аруновић и Дамир Микец пиштољ) .

Арсовићева и Стефановић је у квалификацијама као осмопласирани прошли у полуфинале. Ривали европских шампиона у полуфиналној групи били су Индија 2 (прво место у квалификацијама), Аустрија 1 (четврта у квалификацијама) и Кина 1 (пета у квалификацијама). Полуфинале се одвија по систему испадања, који почиње после осмог Србија је заузела прво место и пласирала се у финале. Другу позицију, са 1,3 круга мање од Србије освојила је Кина 1, која је отишла у меч за бронзу. Српски  тим је у мечу за прво место се састао са руским паром Дарија Вдовина/Александар Орјагин. Русија 1 је победила са 7:4. Треће место освојила је Кина 1 (Менгјао Ши, Јунгчонг Јао), која је у мечу за бронзу победила Румунију.

„Први пут од 2015. године изгубили смо од Русије, али наравно задовољни смо. Лепо је бити у друштву велесила какве су Русија и Кина“, рекао је Драган Доневић, тренер репрезентације и Андрее Арсовић.

Пре Андрее и Милутина до бронзе је у Габали дошао Дамир Микец малокалибарским пиштољем слободног избора. У финалу је гађао и Димитрије Гргић, који је заузео шесто место. У квалификацијама, Гргић је са 560 кругова заузео пето, а Микец седмо место са 559.

Фото: Damir Mikec, foto: ISSF

Микец се у финалу после првих пет хитаца усталио међу четворицом најбољих. За разлику од њега Гргић није успевао да ухвати корак са водећима и заузео је шесту позицију. У другој половини финалаМикец се углавном налазио на другом или трећем месту, а пред 20. хитац, када испада четвртопласирани мало је недостајало да заврши финале. Али, „убио“ је 10,3 и вратио се на треће место што му је осигурало медаљу. Потом је везао два најлошија поготка у финалу (два пута по 7,9) и испао као трећепласирани са 205,5. Победио је Украјинац Олег Омелчук са 230,4, друго место припало је најбољем турском стрелцу Јусуфу Дикецу са 228,5 кругова.

Микец, актуелни европски вицешампион ваздушним пиштољем, је у Габали дошао до десете медаље на турнирима Светског купа, прве бронзане. До сада је имао по четири златне и сребрне на сезонским турнирима СК, а прошле године  је на финалном такмичењу Светског купа у Болоњи тријумфовао ваздушним пиштољем.

„Веома сам желео пласман у финале и у квалификацијама сам се такмичио са много мотива. Квалификациони меч је био врло захтеван и тежак. Нисам се предавао до краја што говори и резултат последње серије, у којој сам погодио 97 кругова. Великом борбом сам се домогао финала. Изузетно сам срећан што се цео труд исплатио освајањем медаље која за мене има посебну драж, јер по најавама из Светске стрељачке федерације ова дисциплина је последњи пут у историји била на програму светских купова“, казао је Микец.

Он ће се у Габали надметати и ваздушним пиштољем и у миксу са Зораном Аруновић.

Од српских репрезентативаца такмичиле су се и Зорана Аруновић и Бобана Величковић, у другом делу квалификација (брза паљба). У коначном пласману Аруновићева је заузела 33, а Величковићева 46. место.

Сутра на ватрену линију излазе тројица наших стрелаца. Милутин Стефановић, Миленко Себић и Стеван Плетикосић гађаће у елиминацијама МК пушком из лежећег става.

Г. М.

МОК усвојио нов олимпијски програм

Извршни одбор Међународног олимпијског комитета је на састанку у Лозани, очекивано, усвојио предлог промене олимпијског стрељачког програма, који је својевремено саставила Светска стрељачка федерација.

Из олимпијског програма су искључени гађање МК пиштољем слободног избора, МК пушком из лежећег става и дабл трап у гађању глинених голубова (дисциплине у којима се такмиче само мушкарци), а њихово место заузимају миксеви ваздушном пушком, ваздушним пиштољем и у дисциплини трап у гађању глинених голубова.

Опет црни флор

Сви финалисти такмичења пиштољем слободног избора су око руке носили црни флор, као и на СК у Минхену. На тај начин су симболично подсетили да ова дисциплина скоро сигурно више неће бити у олимпијском програму. Чека се још само завршна одлука МОК.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести